Vad är hälsa enligt dig?

Vad tänker du på när du hör ordet "hälsa"? Och vem anser du vara hälsosam?

 
Är det hon där som är sådär riktigt jäkla smal? Hon som besöker gymmet var och varannan dag? Hon som har de där perfekta synliga musklerna eller inget fett alls på på magen? Hon som ställer klockan 05:00 varje dag för en pw? Hon som väljer smoothie före glass, eller hon som väljer glass istället för smoothie? Hon som går på fast diet, eller hon som spontant unnar sig vad hon vill? 
 
Jag skulle säga hon lyssnar på sig själv och gör allt för sitt eget bästa. Hon som äter hälsosamt, utan krav och förbud. Hon som lätt unnar sig vad hon vill ha, när hon vill ha det, utan att fladdra iväg i konstiga tankar och lägga någon större jäkla energi åt det. Hon som hittar en balans i livet mellan träning, mat, vila och nöjen. Hon som skrattar, lever livet och mår bra. Hon anser jag vara hälsosam. 
 
För hälsa handlar om att må bra, inifrån och ut. Det är en livsstil, något man kan leva med, som varken bara är ett mål eller ett tvång.
 
Det handlar inte om att äta nyttigast, äta minst, oftast, utesluta något eller hoppa på den nyaste dieten. Det handlar om att kunna välja för din egen skull och anpassa till din vardag och ditt liv. För en livsstil passar inte alla, värkligen inte. Mat ska ge energi och vara njutbart. En ben&jerrys hit eller dit har absolut inte förstört någonting, eller gjort dig tjock & naturliga ingredienser är viktigare än kalorier.
 
Det handlar heller inte om att att träna mest, eller att träna bäst. Det handlar om att träna för din egen skull - på din nivå! Det handlar om att känna dig frisk, pigg och glad. Träning ska ge styrka och endorfiner!  Vila är viktigt och inget som ska ge ångest. Ett dåligt eller missat träningspass ska inte få en att känna sig misslyckad, utan snarare tvärtom: göra dig uppvilad och peppad inför nästa. 
 
Det handlar om att kunna, och våga, lyssna på dig själv och din egen kropp. Om du själv kan stå för att du mår bra, ja, då kan du stå för att din hälsa är bra. Välmående, firsk och pigg kropp, pepp och glad människa. Det är hälsa enligt mig. Annars snackar vi inte hälsa. Punkt! Är du hälsosam?
 
 
pic by me

KOMENTERA ?
Sandra SG

sv: ja verkligen. galet hur jobbigt det är när man kommer till såna här studer i livet.

2013-09-15 ❀ 11:31:31 http://sategu.blogg.se
avve

omg tack så jätte jätte mycket för det här inögget!! Jag har ortorexi och gråter efter typ varje måltid och har inte unnat mig något på ungefär 4 månader.
Jag vet inte vad det var man jag tog verkligen åt mig av det här inlägget!

Svar: Ååh.. Kom ihåg vad du läst nu oxå, och ta hand om dig! Livet kan vara så himlans mycket bättre <3
Josefine

2013-09-15 ❀ 11:36:33
Linnea

Bra skrivet!

Svar: Tack så himlans sötnos!
Josefine

2013-09-15 ❀ 11:57:35 http://linnealjungss.blogg.se
Linn

Så sant!
Kort sagt, må bra både fysikt och psykiskt. Mycket bra skrivet , verkligen :)

Jag ser mig själv som hälsosam. Hälsosammare än vad jag någonsin varit. Gått från att vara en "festa så fort man får chansen" i gymnasiet till anorektiskt fixerad som tvingar sig till saker och aldrig unnar sig. Nu har jag lagt mig mittemallan. Det där tråkiga men ack så bra ordet "lagom", haha ;)
Är inte perfekt jämt, varje dag. Men i det stora hela, definitivt hälsosam :)

Svar: Exakt! Där jag vill komma! Vi har gjort lite samma resa där du och jag känner jag.. från fjortis, till anorektiker, till hälsosam! Så himlans glad att du oxå lyckats vända, och förstå sig på, det hela :] Sjukt grymma, både du och jag! Hoppas allt är kanon med dig Linn? :*
Josefine

2013-09-15 ❀ 12:11:53 http://list.blogg.se
läsare

<3

2013-09-15 ❀ 12:22:03
Linnéa

Jättevacker blogg, riktigt fin!!

Svar: Åh men shit, tack så himlans sötnos!
Josefine

2013-09-15 ❀ 13:36:11 http://neagrann.blogg.se
Mallan

För mig är nog en hälsa när en person lyssnar på sin kropp oavsett vad. Behöver den sömn får den det, likaså med mat, motion och allt annat man kan behöva. Lite av varje helt enkelt :) Kram ♥

Svar: Du har helt klart hittat poängen tjejen! <3
Josefine

2013-09-15 ❀ 13:36:22 http://mallanolsson.devote.se
Amanda [SPONTAN]

Riktigt bra skrivet :)

Svar: Tack så himlans sötnos!
Josefine

2013-09-15 ❀ 14:06:59 http://spontan.blogg.se
Johanna

Fantastiskt bra skrivet!!! Tror att många skulle behöva få läsa detta!

Är för övrigt väldigt imponerad över vilken resa du har gjort. Från att vara sjuk i anorexi till att skriva inlägg som det här. Otroligt kloka och hälsosamma tankar!

Svar: Det tror jag oxå! Det är så lätt att dra det hälsosamma till det ohälsosamma, och minst lika svårt att förstå vad man är inne i.. Det är därför jag lite då och då försöker publicera lite sådanahära inlägg :] Tycker det är så himlans onödigt att fler ska behöva hamna där jag gjorde!
Josefine

2013-09-15 ❀ 15:16:07
Fanny

Vilket bra inlägg!
Skulle vara jättekul om du kommenterade lite önskeinlägg i mitt senaste inlägg på bloggen ^^

Svar: Åh tack så himlans sötnos!
Josefine

2013-09-15 ❀ 16:23:14 http://ffannyelgstrand.blogg.se
Emelie

SV: Det hade jag också ^^ Är så himla mysigt på helgerna när man kan äta frukosten i lugn och ro framför någon bra serie :)

Håller verkligen med dig om ovanstående!

Svar: True shit! Helgfrulle må vara det bästa!
Josefine

2013-09-15 ❀ 16:48:51 http://juniflickan.blogg.se
Anonym

Wow, det du skriver är så sant! Du är inspirerade och har 100% rätt. Fortsätt motivera folk.

2013-09-15 ❀ 17:30:46
elin

Amen! Kunde inte sagt det bättre själv! :)

Svar: ! !!! Tur ändå alla inte har det liteförsunda/osunda-tänket!
Josefine

2013-09-15 ❀ 18:08:41 http://elinnordstromm.blogg.se
▲ S A N N A

Baam!! Där satt den! Jättebra skrivet! :))

Svar: Tack så himlans sötnos!
Josefine

2013-09-15 ❀ 21:56:18 http://almasannaperssons.blogg.se/
Anja

försöker ofta tänka såhär, det är så lågiskt men ändå så oklart för många!

2013-09-16 ❀ 18:43:58 http://anjix.blogg.se
anja

Föresten: Går det bra om jag ''kopierar'' det här inlägget och länkar till dig? :)

Svar: Sålänge du har med att den kommer från mig med en länk: så självklart :)!!!! Blir bara glad om det sprider sig! För somsagt, jag har en mening med mina ord!
Josefine

2013-09-16 ❀ 18:45:00 http://anjix.blogg.se
Diana Doss

så bra skrivet! jag gillar det du skrev om "naturliga ingredienser är viktigare än kalorier" det får mig att tänka på ett inlägg jag skrev, kolla den här länken, så klovckrent :P

http://attborjalevaigen.blogg.se/2013/september/nailed-it.html#comment

Svar: Kikar in på momangen!
Josefine

2013-09-17 ❀ 14:51:21 http://attborjalevaigen.blogg.se/
Moa

Hur blir man fri från en ätstörning? Jag har försökt i flera år och även att det inte syns utseendemässigt längre är jag inte fri från min ätstörning ännu då tankarna fortfarande maler i huvudet på mig. Riktigt fint inlägg du skrivit. Det berör en verkligen och det du beskriver är mitt mål. Det är dit jag vill komma.

Svar: Det är det som är det värsta.. att vara ätstörd handlar inte bara om att vara smal (man behöver inte ens vara så smal), det är en psykisk sjukdom. En farlig sjukdom. Det handlar om att släppa tankarna, släppa kontrollen, sluta räkna, sluta väga. Ta det i din egen takt. Att vara frisk innebär inte att äta onyttigt, det handlar om att komma kvitt sina tankar och släppa ångesten. Att utmana dig själv brukar vara nyttigt till en början! Tillsist kommer du komma dit, där du kommer på dig själv att vara frisk :] Det går, jag lovar! Kan jag, kan du!Och tack så himlans sötnos!
Josefine

2013-09-17 ❀ 23:01:50
LIENE

När jag hör ordet hälsa tänker jag nog på balans, balans mellan rörelse aktiviteter (kan räcka med vardagsmotion), mat och sömn och positiva tankar om sig själv. Att inte fokusera på att äta väldigt hälsosamt och gymma och motionera varje dag samtidigt som att inte fastna på sitt rum och äta sig full tills man mår illa. Man mår inte bra varken av det ena eller det andra.

Svar: Du har så himlans jäkla rätt! Där har vi en tjej jag skulle säga har hel koll på det där med "hälsa" :] Precis det jag ville komma till! En livsstil där man mår bra, där det ingår bra balans mellan mat, träning, vila - och somsagt tankar!
Josefine

2013-09-19 ❀ 12:06:14 http://lifefromwithin.blogg.se
Alvina

Hej! Skulle du kunna skriva om hur du gick upp i vikt? Jag är 168 och väger 45 vilket är underviktig. Jag vill gå upp till 55 igen och försöker men kommer ingen vart...

Svar: Jag ser till att svara på detta i ett inlägg inom kort! Kram :]
Josefine

2013-09-21 ❀ 08:17:54
Anonym

Bra skrivet! Hälsa handlar ju om att må bra och inget annat! :)

2014-01-22 ❀ 15:38:40Namn

Mail

URL/Blogg
Latmask!


Trackback