Gå upp i vikt utan McDonalds

Alvina

"Hej! Skulle du kunna skriva om hur du gick upp i vikt? Jag är 168 och väger 45 vilket är underviktig. Jag vill gå upp till 55 igen och försöker men kommer ingen vart..."  


Sv; Hej Alvina! Åh, måste bara säga att jag gillar den här typen av frågor, då det kommer från personer som insett att hälsa inte bara betyder "att vara smal". Dock kan jag säga att min viktresa inte kanske började på det rätta sättet, med tanke på att jag fortfarande var rätt så sjuk i mina tankar. Det var mycket hetsätning, blandat med svält (läs mer om "den onda cirkeln" här) och jag hade själv inte på riktigt satt målet "jag ska upp i vikt", utan min motivation var olika från dag till dag. Men sen tog det fart. Tack gode! 

 


 

Undvik skräpmat

Skräpmat är inget jag rekomenderar, där får du inte i dig mycket din kropp blir glad utav. Utan jag skulle vilja säga att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt. Det där med att McDonalds och godis får dig att gå upp i vikt, och nyttig mat får dig att gå ner i vikt - är så fel fel fel!! Du kan banta på "fel mat" men din kropp kommer inte att tacka dig, och nyttig mat kan både få dig att gå ner och upp i vikt, eller bara hålla dig där du är.

Träna mer än gärna 

Det finns folk som är för och emot denna punkt. Jag är helt klart för (fattar inte varför man ska vara emot någonting som är bra för våran kropp) - om du tränar rätt vill säga, med rätt relation till träningen. Dock är kanske träning inget att föredra till en början om du är alldeles, alldeles för underviktig.

Träningen har iallafall hjälp mig otroligt mycket. Inte bara därför att jag vet att man behöver mat för att bygga upp sig själv, utan även för att jag blir mycket hungrigare och får i mig mycket mycket mer när jag är aktiv. 
För att inte nämna att muskler väger mer än fett! Det har ni koll på va?

Ät från hela kostcirkeln 

Dvs ät både protein, fett och kolhydrater. Välj inte fettsnåla produkter och ät dig inte mätt på kalorifattig mat. Ett annat tips är att ta ett glas mjölk till maten eller liknande. Jag skulle tipsa dig om livsmedel som: avokado, nötssmör, nötter, lax och liknande.

Ta mer mat 

För att inte glömma: Mängden. Otroligt viktigt! Ät mycket mat, gärna två portioner och ät dig riktigt mätt :] För ingen, tänk på folk runtomkring dig, går ju upp i vikt av "normala" matvanor.  

Ät flera gånger om dagen

Mellanmål är viktigt med andra ord. Lägg gärna till något extra i din vardag och hoppa för guds skull inte över en måltid! Detta bl.a. för att du lättare ska få i dig en bra mängd :]

En annan sak som hjälpt mig en del är min kärlek till choklad. Jag äter choklad flera gånger i veckan, och då snackar vi inte om en bit eller två - nej hallå? Öppnar jag en chokladkaka tar den slut!

En favoriträtt hos mig som innehåller både bra kolhydrater, mycket protein och fett i form av jordnötssmör och kokosmjölk - recept här 
 

Och ni: Var inte rädda. Detta är självklart inte saker som bara får dig att gå upp i vikt, och absolut inte göra dig tjock, hell to the no. Vem som helst kan käka detta, vem som helst kan ta två portioner och vem som helst kan äta 5 ggr om dagen. Jag gör. Bra fett, protein och kolhydrater är något vi alla behöver för att gå runt rätt. Saken är den att den som vill gå upp kanske ska tänka till lite mer och ta yttligare lite mer av dessa saker. Det är svårt att gå upp i vikt, och man går inte upp i vikt av att göra dessa saker några gånger - kom ihåg det! 


KOMENTERA ?
Alvina

Ååååh tack så jätte mycket! <3

Svar: <333
Josefine

2013-10-29 ❀ 13:47:35
Fannie

hehe sååå gott var de!!
Ja det gör jag, haha :D vad härligt hörre du! :D kramis

2013-10-29 ❀ 15:33:08 http://ffanniejonsson.blogg.se
o l i v i a

Josefine, din blogg är alltid lika underbar att läsa. Blir lika glad varje gång jag kikar in. Du är motiverande och hälsosam och sätter ord på just det där man går och har "ångest" för när man läser andra bloggar - men som inte alls är värt att ha ångest för, som kolhydrater (som alla andra är livrädda för och man ska ju absolut inte äta dem enligt många - fast det är så fel..) och att äta mer BRA mat. Och såklart mycket andra saker :)
Ville bara att du ska veta att du är guld värd och så inspirerande!

Svar: Åh men shit, gud. Herre, tack sötnos <3 Och jag blir alltid så himla himla glad av sådana här kommentarer. Så all kärlek till dig! Kolhydrater är inte farligt för fem jäkla öre.. tro mig, jag envisades med att hålla dom borta i cirkus tre år, och det har jag lärt mig något på! Kroppen behöver sina kolisar, inte minst när man tränar - det är kroppens energi!
Tack ännu en gång sötnos <3
Josefine

2013-10-31 ❀ 14:34:50 http://sweetlittlepearls.blogg.se
matilda

du är en grym tjej, inspirationen är stor! kram på dig :)

Svar: Åh men shit, tack så himlans sötnos! <3
Josefine

2013-11-03 ❀ 21:55:25 http://matildawingardh.spotlife.se
Matilda Carlsson

Nu kör jag!
Idag var första gången jag förstod att jag är underviktig, egentligen borde jag ha vetat det för länge sedan. Jag ska kämpa för att gå upp de där kilorna, det får ta den tid det tar. Har du några mer tips som jag bör tänka på för att inte hämna i en ond cirkel igen?
Du är bäst ♥
kram

Svar: Åh! Skitbra sötnos! Du kommer fixa det så JÄKLA bra! Jag tror på dig. Varför? För jag vet att du är grym. Mitt bästa, och enklaste, tips är att äta regelbundet
Kör hårt tjejen <3
Josefine

2013-11-08 ❀ 19:55:50 http://matildacarlssonss.blogg.se/
Linnea

Hej, nu kommenterar jag ett jättegammalt inlägg men jag hoppas att du ser det här ändå.

Kom in på din blogg efter att ha googlat lite på att gå upp i vikt. Går i behandling för anorexia och behöver gå upp en del i vikt, men jag är så otroligt osäker på hur jag ska äta, samt hur mycket som behövs. Därför tänkte jag bara höra med dig om du har några tips på mellanmål t ex. Och hur du åt när du tillfrisknade från din ätstörning. Om du drack näringsdrycker t ex? Och vad tycker du om dem? Är det bra, eller är det mer hälsosamt att äta mer mat istället? Jag är så osäker och har ingen aning alls om hur man går upp i vikt på ett hälsosamt sätt. Blir verkligen inspirerad av dig och din resa som du har gjort.
Kram

Svar: Hej sötnos!
Jag har en fråga till dig: Vill du ha tips vad man kan äta för att gå upp i vikt eller vill du innerst inne ha tips på "vad du ska undvika"? Försök att inte lägga någon större manke till Vad du äter, utan försök bara Att äta. Och ät vad du tycker om och vill ha. Inte vad ätstörningen säger. Fråga dig själv inåt.

Enligt min mening så är det bättre att lära sig äta/dricka riktig mat än att ta näringsdrycker, men till en början kan det vara livsviktigt att ta till med näringsdrycker och det är dessutom ett enkelt sätt att få i sig mer. Klarar du av att istället äta annan mat så är det ett plus, annars kan näringsdrycker vara till hjälp och du har någonting att jobba på :] 

Ta hand om dig, vi får bara ett liv
Kram
Josefine

2016-10-23 ❀ 16:49:14Namn

Mail

URL/Blogg
Latmask!


Trackback