Sushi på Quinoa

 
Jag är ett riktigt fan utav quinoa. Vit som svart som röd. Det lägger sig så fint i magen och ger sådan fin energi. Funkar både kallt i sallader och varma grytor. Så i mitt huvud snurrar många quinoarecept. Och visst tusan var vi tvugna att göra sushi på quinoa! Dock valde vi att googla fram recept, då vi aldrig ens provat att göra egen "vanlig" sushi förr. Tur det var fler där ute i världen som haft samma briljanta idé som vi:
 
 
 

Sushi på quinoa

5 dl kokt, vit quinoa
0.5 dl risvinäger
0.5 dl sötströ
 
1 paket noriark*
gurka
morötter
avokado
crabsticks
groddar

till servering

gari*
Shoyu-soja*
wasabipasta
 
1. Värm risvinägern och sötströ i en kastrull, utan att det börjar koka. 2. Blanda quinoan med risvinägerblandningen i en skål 3. Låt stå och gotta till sig i någon timma eller två sisådär 3. Skiva gurka, morötter och avokado 4. Lägg ett noriark på en bambumatta*  med blanka sidan nedåt 5. Bred ut lager ca 1 cm quinoa över nästan hela arket - högst upp lämnar du några cm så att du får ihop rullen 6. Rulla ihop sushin tätt och hårt till den fria kanten 7. Fukta kanten med lite vatten och rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan Ps! Om sushin inte ska ätas direkt så linda in den i plastfolie och låt stå i kylen 8. Skär rullen i centimeter stora bitar med en bra kniv
 
 
Så jädrans gott! Detta kommer vi att göra om. Och jag kommer dessutom bjuda hem fler vänner till göra-egen-sushi-kväll. För det är inte så himlans svårt som jag alltid trott. Det är faktiskt himla lätt!
 
Nästa gång kommer vi dock hålla oss till att enbart göra maki-sushi, då de andra inte höll ihop som de skulle riktigt. Om de görs på quinoa vill säga. De andra gör sig bäs med ris, helt enkelt!
 

 
* Noriark: algerna som sushin är rullad i. finns vid sushi-grejerna i mataffären
* Gari: inlagd ingefära. åh, så gott! jag gör min egna lite då och då (recept kommer inom kort), men det går även fint att köpa i affären
* Shoyu: Renée Voltaire har schyssta sojor fria från. Jag använder hennes tamari i matlagning och shoyo till sushi
* Bambumatta: finns att köpa bland sushi-grejerna i mataffären

KOMENTERA ?Namn

Mail

URL/Blogg
Latmask!


Trackback