Girls, girls, girls ✳︎

 
Åh, vilken helg. Den kom precis när man behövde den som bäst. En helg med mina superwomans - delar av mitt tjejgäng som jag hållt ihop med sedan högstadietiden, dvs i snart tio hela år - flera mil hemifrån. Anna har flyttat till Eskilstuna med sin pöjk och vi styrde upp bilen för att hälsa på henne och hennes nya taklägenhet. Vi har lagat middag, snacksat, gjort gófrullar, shoppat runt på stan, myst, partajat och hyllat varandra till massor. Vi har haft en riktig tjejhelg. En riktig superwoman-helg! 
 
 
På fredagkvällen när vi lagom landat, styrde vi ihop mysmiddag. Det blev någonting snabbt och enkelt. Men det blev också något himla gott. Något glas rött eller två till det, mörka chokladkakor och vi kände oss himla landade. Sov som en gud och vakade pigg och utvilad för att ta den hurtiga delen utav mig ut på en morgonpromenad. En himla fin, höstig sådan!
 
 
Lördag-dagen bestod av spring på stan. Shoppade outfits till kvällen och käkade lunch ute på ett himla mysigt (och typ världsbäst ställe. lixom utbudet var enormt, allt man kan önska sig för alla olika tillfällen, sug och behov) vid namn Mocca Deli. Sprang även på mysiga gator och otroligt fina hus. 
 
 
 
Till kvällen bjöd lördagen på en hejdundrande partykväll. Tänk er vin, bubbel, snacks och så Moas dunderidé: vi gick varvet runt och hyllade varandra med fina saker vi tycker om både varandras yttre och inre. Rakt från hjärtat. Något som spåddes skulle gå på cirka tjugo minuter tog säkert en timma eller tre. Men hemifrån gick vi nog alla med en riktig dunderboostad självkänsla. En självkänsla boostad med äkta ord från äkta vänner. En lek vi alla borde köra oftare! 
 
 
Sen gick vi lös på dansgolvet, med betoning på Gå lös. Varför inte passa på när inte en jävel känner en? Jag vaknade somvanligt med träningsvärk i nacken, som jag alltid får efter dansa-loss-kvällar. Jag vet inte vad jag gör, men en behöver ju inte tvivla på att det svänger. 
 
 
 

Tackar även gudarna för att vi ställde om klockan denna helg. Annars hade vi rullat hem alldeles för sent och jag hade somnat alldeles för sent för att börja jobba ett tiotimmars jobbpass från klockan 06 på måndagmorgon. 
 

 
Hoppas ni haft en lika fin helg som mig vänner!
Om annat så gör det inget, livet kommer bjuda på fler kalastillfällen ❤︎



Bakad sötpotatis med en slags skagenröra

 
Åh, alltså, har ni gjort bakad sötpotatis någon gång? Alltså som en bakad potatis, fast med sötpotatis? Eller som en bakad potatis, fast hundra gånger godare. Skulle man oxå kunna säga. För liksom, sötpotatis är ju porr. Och tänk er en hel klump sådan på tallriken med en god röra i. Så.jädrarns.smarrigt. En ganska så lat middag som funkar gött till både mysmiddag och finmiddag. 
 
 
Såhär såg det iallafall ut för mig och Emma häromhelgen. Girlsnight i sitt bästa format. En bakad sötpotte, en slags skagenröra och så en flaska vitt vin. På fint porslin från Mateus, i fina glas från Kosta Boda och med fina gamla bestick. Behöver jag säga hur bra vi mådde? 
 
 

Bakad sötpotatis

sötpotatisar efter antal personer
 
1. Sätt ugnen på 200 grader 2. Baka sötpotatisarna i ugnen tills de är mjuka och goda 3. Skär ett plus i potatisarna, peta väggarna lite åt sidan och släng på röra Ps. Ha gärna röra nära till hands om ni vill slänga på lite mer. Det vill man. Ds.
 

En smarrig röra

 kvarg
majonäs
tonfisk på burk
rom
rödlök
färsk dill
citron
örtsalt, peppar
 
1. Blanda lika delar kvarg och majonäs med tonfisk, handskalade räkor, rom, rödlök, dill och citronsaft. Salta och peppra 2. Kör på känn och måtta efter smak och tycke



Vad vore jag utan dina andetag

 

Thursday, October 26 8:55

Det närmar sig fredag och ledig helg. Imorgon efter jobbet sticker jag och tjejerna uppåt i landet för att spendera en helg i Eskilstuna. Vi har en tjejkompis som flyttat dit och det ska bli så himla mysigt att bara hänga med tjejerna och se hur hon bor. Den helgen kommer allt annat än fel, efter dessa stressiga, totalt fullspäckade dagarna. Jag är dock rädd att min kropp kommer att skrika ifrån och bryta ut det som verkar ligga och lura under helgen. Men isåfall får det vara så. Det skulle bara vara ytterligare ett kvitto på att stress sällan är nyttigt. 
Nä, nu måste jag sticka till pållen så jag hinner med honom innan jag går på mitt kvällspass. Han må vara en tidsbov ibland och lite utav ett stressmoment, men samtidigt är han terapi och ett riktigt lyckopiller. 
 
Ha en fantastiskt fin torsdag vänner ❤︎
 
, iphonepics från hästryggen häromveckan
åh, härliga höst
 



Through my iPhone

, fjant och jag ute på tur
 
, från en finare kvällspromenad efter söndagsjobb med min kollega Paulina. så fint, så lugnt och så friskt
 
, redo att dra till tjejerna för lite vin och bravader

, åh! en finare morgonpromenad med bae
 
, alltså asakjfkdjf vad jag vill ha de där skorna från Adidas by Stella McCartney. som gjorda för min fot och som designade för mig. så jäklarns perfekta! men den som snoozar, den losear.. för jag missade dom! har ett par sedan innan - dessa för att vara exakt - och har aldrig ägt några finare
 
, att ha en vit häst under sommarmånaderna, innebär inte alltid att ha en vit häst.. 
 
, pappa och jag var på Kents första konsert under sista turnén i Linköping. åh, så mäktigt
 
, hundvakt åt denna lilla gammeltös när päronen är iväg är bäst <3
 
 
Lite från den senaste tiden genom min iPhone-kameralins. Den fina med den kameran är att den är med en överallt och alltid nära till hands. ❤︎



Good morning ♡

 

Bananpankakor och blåbär

Lyxfrulle deluxe: Banankokosplättar med jordnötskladd, blåbärsfluff, banan, torkade mullbär, blåbär och kokos. Till det kaffe och citronvatten med ingefära. 
 
 
- inlägget är favorit i repris från 2013, orginalinlägg och recept hittar ni här



Hemgjord rå-choklad till lördagskvällen

 
Lördag. Festligheter, soffmys, middagsdejter. Choklad passar alltid in. Oavsett vad. 
 
 
Har ni testat att göra egen choklad någon gång? Det är förvånandsvärt enkelt. Och det himla fina är att den dessutom blir raw och därmed bidrar med en massa fina näringsämnen. Förr gjorde jag med kokosolja som bas - och det funkar himla fint, nackdelen är dock att den smälter rätt så fort i rumstemperetur. Ibland väljer jag dock fortfarande att blanda kakaosmör och kokosolja - när jag vill få en kokostouch på chokladen. Det går att köra lite på känn, tycke och smak. Mer kakao, mindre kakao, mer sötning, mindre sötning.. ja, ni hajar! Det går dessutom att smaksätta hej-vilt efter vad man är sugen på. Kanske med lakrits, kokos, apelsin eller mynta och blanda i olika sorters nötter och bär. 
 
Här nedan får du dock förslag på receptet jag körde sist och kladdade ner på en papperslapp. Så är du nybörjare har du någonting att utgå ifrån, testa, tuta och köra!
 
 
 

Raw choklad

80 g raw kakaosmör*
4 msk raw kakao*
2-3 msk raw agavesirap*
2 krm vaniljpulver

förslag på topping

torkade mullbär
torkade blåbär
kokoschips
bipollen
 
1. Smält chokladen över vattenbad 2. Blanda med raw kakao, agavesirap och vaniljpulver 3. Klä en form med bakplåtspapper 4. Häll chokladsmeten i formen 5. Häll över torkade bär, nötter eller annat gott 6. Ställ in i frysen och låt stelna till sig 6. Bryt i bitar och njut!
 

 
* Raw kakaosmör: anledningen til varför man kan göra egen choklad! men kakaosmör är även en himla bra hudprodukt. gör din egen bodybutter t.ex! - jag köper mitt här
* Raw kakao: den råa varianten innehåller mer antioxidanter än den "vanliga". finns att köpa bl.a hos bodystore.com här
* Raw agavesirap: Renée Voltaire har en raw agavesirap i sitt sortiment. jag köper den hos bodystore.com här  



Pizza friYay

Ibland är det okej att vara lat och skämma bort sig med lite färdig mat, redo att hämtas i kartong. Ingen disk och den enda väntetiden är den berömda 'femton minuter - en kvart' som man dessutom hinner göra annat på. Det är rätt mysigt ibland. Eller tja, det är himla mysigt ibland. Och det är man alltid värd lite då och då. 
 
 
Vi har ett ställe här i stan jag älskar att beställa pizzor ifrån. Pizzor som känns sådär lite lyxigare och inte alls riktigt lika flådiga på samma sätt. Jag beställer i stort sätt alltid en med räkor, musslor, lax, champinjoner, fänkål och saffransaioli. Bouillabaisse heter den. Och alltså åh. Det är en pizza i perfektion om ni frågar mig. En pizza man alltid är sugen på. Fredagsmys i soffan eller lördagsmiddag ute. 
 
 
Ha en fantastisk fredagskväll vänner ❤︎



Autumn is a second spring, when every leaf is a flower

 
Jag har sagt det förr och jag säger det igen, för det tål att upprepas när höstrusket, mörkret och d-vitaminbristen ibland får en att deppa ner. Jag älskar hösten. Det gäller bara att acceptera att hösten inte alltid är en dans på rosor och kanske inte lika enkel som sommaren. Men ändå fin. Fin på så många sätt och vis!
 
 
För mitt i kylan finns värme. Massor utav värme i olika former. Fluffiga kuddar, varma filtar, tända ljus, gosiga tröjor, mössor, vantar och sockar. Varma drycker, varma soppor och mäktiga kakor. Och en färgskala som går i varma, otroligt vackra toner. Umgänge, kramar och mys i soffan. Det är så det pirrar i hela kroppen.
 
 
Ute är det svalt, friskt och väder som tillåter en att vara hurtig. Och vad slår känslan av att komma in i värmen efter att kylan bitit något i kinderna? Den.känslan. Och visst är det väl ändå fint att mörkret kommer och låter en slappna av och varva ner. Mer lugn och ro i kropp och själ, helt enkelt. 
 
 
 

 
Jag har höstpeppat med mina egna bilder i detta inlägg och nu kommer ett gäng bilder jag hittat på Pinterest. So these are Not my pics, helt enkelt. Ni kan följa mig här om ni har liknande smak som mig och min höst-samling hittar ni här



Autumn paints in colors that summer has never seen

 

Härlig björnbärsmoothie toppad med egensötad vaniljkvarg, färska fikon, frusna björnbär, torkade mullbär, valnötter, solrosfrön, linfrön, bipollen och nötigt chokladsmör. Och så en varm kopp kaffe med havremjölk till det!
 
 

Björnbärsmoothie

1 dl frusna björnbär
1 dl frusen mango
en stor mogen banan
1 mått valfritt proteinpulver
- gärna med vaniljsmak och/eller växtbaserat

för extra näringsboost

1-2 tsk acai
1-2 tsk maca
0.5 tsk chlorella
en bit färsk ingefära
 
1. Släng alla ingredienser i mixern och mixa till en härlig smoothie 2. Njut!
 

Nötigt chokladsmör

0.5 dl jornötsmjöl
0.5 dl jordnötssmör
1 dl vatten/mjölk/kaffe
2 msk raw carob
1 msk raw cacao
1 msk agave
 
1. Blanda ihop alla ingredienser 2. Förvara i en tätförsluten burk i kylskåp, den gottar till sig lite mer där och ibland kan det behövas lite mer vätska
 
 



How to be happy rule 0135: Give yourself a compliment everyday

 

Morotskakagröt till frukost

Morotskakagröt toppad med vaniljkvarg, aprikos- och apelsinmarmelad, pumpafrön, solrosfrön och gojibär. Lite apelsin till det. Och så ekokaffe med mjölk!
 
 
- inlägget är favorit i repris från 2014, orginalinlägg och recept finns här



Höstig, frisk söndag

, morgonpromenader a.k.a gratisterapi. okej, jag kan erkänna att bilden är från en annan dag, idag var det väl mer mulet och blåsigt
 
, två glada pigga fjanter på tur i skogen. alltid kul att rida med en kompis!
 
 

Sunday, October 16 19:56

Söndag. Ledig, frisk och ändå avslappnande söndag. Efter en fin lördagskväll med sushi, vin, massa choklad och fina vänner. Min pojkvän stack till skogen imorse för att jaga straxt efter att tuppen gal och jag är ingen sjusovare jag heller. Så upp och ut i friska luften för att kicka dagen bäst: med en powerwalk! Efter frullen och lite fix i lägenheten väntade stallet och ridsällskap. Det var två superpigga och glada hästar som tog oss framåt i skogen idag. Och de är himla bra på att smitta av sig den energin, de små fyrbentingarna. Väl hemma sedan väntade sötpotatissoppa med ägg och bac'uns. Åh, så gott! Har ni testat? 
Nu ska jag mysa ner mig i tv-soffan med min grabb och min katt innan vi nannar sängen. 
 
Sov gott finisar ❤︎



Himla fint sushi-tillbehör: Inlagd ingefära a.k.a Gari

 
Jag har verkligen kärat ner mig i ingefära de senaste åren sisådär. Innan var jag den som petade bort ingefäran från sushi-tallriken och undvek allt vad hette ingefära. Men man kan lära sig tycka om den lilla, kryddiga örten! Eller snarare: man kan lära sig älska den. För det har jag gjort! Idag snor jag gärna ingefäran även från kompisens sushi-tallrik, har gärna ingefära i mat, tycker att det saknas någonting kryddigt när den inte finns med i en juice och käkar gärna ingefärskolor till fredagsgodis. På ett eller annat vis får jag i mig ingefära varenda dag. 
 
Och visst är det fint! För ingefära är ju förövrigt en himla fin ört. Speciellt såhär förkylningstider, då den både kan hjälpa till att hålla oss borta från virusen, men även lindra dem. Sa jag himla, himla fin ört?
 
 

Somsagt, ett himla himla fint sushi-tillbehör. Och eftersom att jag gav er ett recept på hemgjort quinoa-sushi förra veckan, så tänkte jag att det kunde vara schysst att ge er ett recept på hemgjord gari oxå. Som jag gärna gör den:
 

 

Gari - inlagd ingefära

en bit färsk ingefära
5 dl vatten
1 dl risvinäger
1 dl honung
en nypa örtsalt/himalayasalt 1
 
1. Strimla ingefäran med t.ex en potatisskalare. Har brukar behålla skalet på 2. Koka upp vattnet 3. Ta bort kastrullen från plattan och lägg ner ingefäran och låt den mjukna till sig i ca 10 minuter 4. Värm risvinägern tillsammans med honung och en nypa valfritt salt 5. Häll av vattnet från ingefäran och lägg ingefäran i en glasburk med tätförslutande lock 6. Slå vinägerblandningen över ingefäran 7. Stäng igen locket och låt gotta till sig i kylskåpet i minst två timmar innan den är redo att ätas - men håller betydligt längre än så!
 
 



There is nothing better than a friend. Unless it is a friend with Ben & jerry's

 
Vad är bättre än fredagsmys med en bästa vän? Eller: Vad är bättre än fredagsmys med Ben & Jerry's och en bästa vän? Bra fråga liksom. En sådan lyx-kväll hade jag förra veckan. Både Emma och jag var ensamma. Hennes grabb jobbade natt och min var iväg på en helg med fiske och jakt. Så jag fick mig en nattgäst! Vi möttes upp, köpte två Ben&Jerrys (liksom sviker ens egna grabbar, får man väl bjuda hem andra ;ppp) att dela på, mös ner oss bland filtar och kuddar i min soffa och började titta på en serie. För att inte nämna allt skitsnack mellan himmel och jord som brukar uppstå. Ni vet, sådär som man beter sig med sin bästa vän. 
 
 
Har ni provat någon av de nya Ben & Jerry'sarna förresten? Jag säger bara: Den med kaffe och kola. Eller One sweet world som den så fint heter. "Kola- och kaffegräddglass med marshmallows, salt kolasås och &-tecken med chokladsmak". Alltså. T o - f u c k i n g - d i e - f o r. Utan överdrift. Cookie dough har en konkurrent! 
 
 



Ur ett annat perspektiv, ord från en vän. Vi var fler än bara jag

För ett år sedan puplicerade jag ett inlägg om att det Då var fem år sedan jag diagnoserades av Anorexia nervosa. Samma dag valde en utav mina närmsta vänner, Moa, att publicera ett liknande inlägg - fast ur hennes perspektiv. Det rörde mig något enormt. Jag har inte sett ätstörningen utifrån, jag har bara bärt på den själv. Och jag var så jäkla egoistisk, sjuk och inne i mina egna tvångstankar och min egna ångest - att jag missade hur många fler jag drog in och drabbade på ett eller annat vis. Inte skulle väl mina närmsta behöva bete sig som en mamma till ett småbarn? Och vad hade hänt om jag helt plötsligt inte vaknat en dag? Mitt liv hade inte bara varit borta - mina vänner hade förlorat en vän och det hade blivit mina föräldrar och farföräldrar som hade fått gå på min begravning. Inte tvärtom. Hur hade det påverkat dem?
 

 
"Ett sånthär inlägg är väl egentligen inte något som jag ska skriva tänker ni men att ha en kompis som sakta tynar bort framför ens ögon är något som inte är helt lätt att hantera. Och för att detta är en så pass vanlig sjukdom bland unga tjejer kan det vara bra att veta vad man ska göra om ens kompis drabbas av denna hemska sjukdom. Jag säger inte att vårat sätt var det rätta sättet men det viktiga i denna situation är - våga agera. 
 
, jag och moa på skolavslutningen 2010, när vi slutade 9an, precis innan allt drog igång ordentligt
 
 
Vi var 15-16 år när en av mina närmsta vänner Josefine började sitt maniska beteende med mat och träning. Till en början blev vi andra mest irriterade och vi började prata bakom hennes rygg om hennes beteende och sitta och stirra på henne medans hon åt för att sen diskutera det med varandra. Något som nu i efterhand kan verka konstigt vi borde kanske pratat med henne från första början istället för att ta avstånd. Detta blev nästan rent skitsnack när jag tänker tillbaka på det, men det är svårt att vara vän med någon som en gång var din bästa vän men som nu hade tynat bort till ett skal. Det är svårt att försöka låtsas att allt är som vanligt när personen inte är närvarande i varken blick eller sinne, när denne inte ens längre reagerar på dina frågor eller kommentarer utan istället säger helt från ingenstans - jag har inte varit på toa sen i fredags. Tillslut ger man liksom upp och skiter i det.
 
Månaderna och kilona försvann och ingen gjorde något, inte ens skolan (vilket jag tycker är sjukt), alla visste och pratade men hon var då så djupt nere i anorexin att hon inte riktigt hängde med när vi pratade med henne. Tillslut fick vi nog och jag och tre tjejer till gick till Josefine för att berätta att vi tänkte gå till kuratorn i ett sista hopp om att någon skulle agera (notera att vi då var i åldern 15-16 år och VI var dom som reagerade). Vi hittade henne på idrottslektionen - jag minns att hon spelade innebandy och sprang som aldrig förr. med västen som hon hela tiden drog upp då den var för stor för hennes små axlar. Hon hade aldrig varit den som hade gått in för idrott innan så denna syn var bara fel att se för oss som 1 år innan hade gjort allt för att skolka idrottslektionerna tillsammans. Läraren blev irriterad över att vi störde mitt i lektionen fast han själv sa att han var medveten om hur hon såg ut - blå, smal och ihålig.
 
, en härlig moatoa och en sjuk josefine som kämpade med att vara medvetande och social 
 
Josefine blev rasande på oss när vi berättade vad vi skulle göra och hotade att hon inte tänkte vara våran vän mer om vi gick dit. Vi visste redan innan att reaktionen skulle bli just så men vi visste också att det inte fanns någon chans att hon skulle ta tag i detta själv. Och detta samtal med kuratorn ledde senare samma dag till att hon blev inlagd på sjukhuset och diagnoserad med anorexia med livet hängande på en skör tråd. Så VÅGA gör något, hon hatar oss inte idag, hon är snarare tacksam för sitt liv. 
 
När Josefine lades in vägde hon 37kg och hade förmodligen varit död inom ett par veckor om vi inte hade gjort just detta - agerat. Hon är idag frisk och har bra vanor och skriver om sin tid som sjuk som en uppmuntran för andra som kämpar med denna fruktansvärt hemska sjukdomen på sin blogg"
 
 

 
Jag är evigt tacksam de som stod vid min sida före anorexin, genom anorexin och som fortfarande finns kvar - trots allt. Trots det skal jag blev och trots den idiot jag som så ofta kunde vara. Trots att jag inte hade mycket att bidra med. De är guld värda - och de har mer eller mindre varit med och räddat mitt liv ❤︎
 
 
 



Raw blueberry cheesecake

 
Favoriter blir sällan engångsgöra. Kände för en favorit i repris på denna kaka som jag fastade för i fjol. Fast denna gång betydligt mer blåbärig. Tog med mig varsin bit och drog till farmor och farfar på en fika, dagen efter bjöd jag över emma på en latte och resterande bitar har blivit fikalådor på jobbet. Vardagslyx när den är som bäst!
 
 

Rå blåbärscheesecake

orginalrecept: vegoteket
 

BOTTEN

3 dl mandlar
8 st färska dadlar
0.5 tsk örtsalt
lite kanel
 

CHEESE'EN

6 dl cashewnötter
1.5 dl extra virgin kokosolja 
1 dl raw agavesirap
4 dl blåbär
1 citron
1 krm vaniljpulver
1 krm örtsalt
 

GELÉLAGRET

2 dl blåbär
0.5 dl raw agavesirap
1 tsk kokosolja extra virgin
pyttelite limesaft
2.5 msk chiafrön*
 
 
1. Lägg cashewnötter i blöt kvällen innan eller åtminstone fyra timmar före det är dags att göra kakan 2. Börja med att mixa mandlar och pekannötter tillsammans med dadlarna 3. Smaka av med salt tills du tycker det känns lagom. En halv tesked kan vara lagom 4. Tryck ut röran till en platt botten i en kakform med löstagbar kant 5. Ställ in i kylen medan du fortsätter med fyllningen
5. Häll av vattnet från cashewnötterna som har legat i blöt. Skölj av, låt de rinna av och häll sedan i mixern tillsammans med resterande ingredienser, förutom blåbären 6. Mixa en bra stund, lite beroende på hur bra mixer du har, tills du har en slät och fin smet. Det ska helst inte kännas grynigt 7. Tillsätt blåbären och mixa en stund till 8. Smaka av och se ifall du tycker att den behöver vara sötare 9. Häll i blåbärssmeten i kakformen och smeta till med en slickepott 10. Ställ in i frysen
11. Tina blåbären som ska vara i översta lagret, om du ej använder färska 12. Mixa ihop alla ingredienser utom chiafröna 3. Blanda i chiafrön 4. Låt svälla till sig lite i kylen innan du även häller de som topping öve kakan 5. Låt kakan stelna till sig i frysen minst fyra timmar
 
Obs! Ta fram kakan minst en timme innan servering. 
 
 

 
 
* Chiafrön: Riktigt superfrön. Sväller i vätska och binder, därför perfekta till att göra sylt och pudding på. Rika på omega-3, kostfiber och protein - finns att köpa bl.a hos bodystore.com här



Kokosgröt var det här!

 

Kokosgröt toppad med banan, torkade aprikoser, blåbär och kokosflingor. Blåbärsfluff som sedan hälls ner över gröten. + Citronvatten med ingefära för immunförsvaret dessa tider - och för att det är så himlans fräsh och gott!
 
 
- inlägget är favorit i repris från 2013, orginalinlägg och recept hittar ni här



Bästa söndagsgöran: sätta chokladbollar i rull

 
Vad är inte bättre söndagsgöra än chokladbollar? Speciellt en sådan här grå, höstruskig dag när regnet bara öser ner. Och det var ju herrans länge sedan nu jag publicerade mitt recept på chokladbollar: en liten schysstare verision av de klassiska bollarna. Det är faktiskt hela tre år sedan jag publicerade det först, shit. Så jag tycker vi kör en favorit i repris! Och receptet hittar ni här
 
 
Min egen dag spenderas på jobbet och därefter är jag så illa tvungen att vistas ute i regnet. Vare sig jag vill eller inte. Pållefjanten måste ju tas om hand om, såklart! Fast jag måste ändå erkänna att jag är rätt så tacksam som har honom. Det gör att man kommer ut i friska luften vissa tillfällen man aldrig annars skulle göra det. Får se om vi drunknar i regnet han och jag, haha. Väl landad hemma ikväll är jag nästan bombsäker på att jag kommer att crave'a choklad. Säkert i dubbla format. Som i en munsbit eller två och som i en kopp varmt. Under en filt i tv-soffan med min bästa.
 
Ha en mysig söndag i regnet vänner ❤︎



Sushi på Quinoa

 
Jag är ett riktigt fan utav quinoa. Vit som svart som röd. Det lägger sig så fint i magen och ger sådan fin energi. Funkar både kallt i sallader och varma grytor. Så i mitt huvud snurrar många quinoarecept. Och visst tusan var vi tvugna att göra sushi på quinoa! Dock valde vi att googla fram recept, då vi aldrig ens provat att göra egen "vanlig" sushi förr. Tur det var fler där ute i världen som haft samma briljanta idé som vi:
 
 
 

Sushi på quinoa

5 dl kokt, vit quinoa
0.5 dl risvinäger
0.5 dl sötströ
 
1 paket noriark*
gurka
morötter
avokado
crabsticks
groddar

till servering

gari*
Shoyu-soja*
wasabipasta
 
1. Värm risvinägern och sötströ i en kastrull, utan att det börjar koka. 2. Blanda quinoan med risvinägerblandningen i en skål 3. Låt stå och gotta till sig i någon timma eller två sisådär 3. Skiva gurka, morötter och avokado 4. Lägg ett noriark på en bambumatta*  med blanka sidan nedåt 5. Bred ut lager ca 1 cm quinoa över nästan hela arket - högst upp lämnar du några cm så att du får ihop rullen 6. Rulla ihop sushin tätt och hårt till den fria kanten 7. Fukta kanten med lite vatten och rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan Ps! Om sushin inte ska ätas direkt så linda in den i plastfolie och låt stå i kylen 8. Skär rullen i centimeter stora bitar med en bra kniv
 
 
Så jädrans gott! Detta kommer vi att göra om. Och jag kommer dessutom bjuda hem fler vänner till göra-egen-sushi-kväll. För det är inte så himlans svårt som jag alltid trott. Det är faktiskt himla lätt!
 
Nästa gång kommer vi dock hålla oss till att enbart göra maki-sushi, då de andra inte höll ihop som de skulle riktigt. Om de görs på quinoa vill säga. De andra gör sig bäs med ris, helt enkelt!
 

 
* Noriark: algerna som sushin är rullad i. finns vid sushi-grejerna i mataffären
* Gari: inlagd ingefära. åh, så gott! jag gör min egna lite då och då (recept kommer inom kort), men det går även fint att köpa i affären
* Shoyu: Renée Voltaire har schyssta sojor fria från. Jag använder hennes tamari i matlagning och shoyo till sushi
* Bambumatta: finns att köpa bland sushi-grejerna i mataffären



F a l l in love

Vi är inne i höstens andra månad, men det känns som att hösten just har anlänt. En extra sommarmånad var inte direkt vad jag tackade nej till - utöver allt fina det ger så ger så fick man även D-vitamin att leva på lite längre. Men jag måste ändå erkänna att jag älskar att hälsa hösten välkommen! Det är nog faktiskt lite utav en favoritårstid. Okej, så säger jag om alla. Men ändå. Det finns någonting fint i varje årstid. 
 
Men ni vet.. att pälsa på sig gosigare kläder, slippa hetsen om en brun bränna, vara hurtig i frisk luft, bli trött om kvällarna när mörkret lägger sig, äta mäktigare fikan, mysa under filtar och fluffiga täcken, tända ljus och dricka varmt. Sen ska vi väl inte tala om färgerna. De fina, varma, jordnära färgerna som hör hösten till. En årstid att slappna av i kropp och själ. En årstid att vara varm och kall på samma gång. En årstid till för sånthär: 
 
, pälsa på sig fina, mysiga tjocktröjor, mössa och vantar
 
, höstiga frullar!
 
, boka in fikastunder med vänner. njuta av en mäktig kaka, dricka varmt och snacka skit #kvalitétstid
 
, morotskakans tider! och jag måste få skryta lite om mitt eget totalfina recept på morotskaka - recept
 
, friska, hurtiga höstpromenader!
 
 , fler söndagsbrunchar inbokade med vänner
 
, te-kopparna blir fler! jag snöar lätt in på gräddiga rooibos-teer som hot chocolate, champange grädd och liknande 
 
, ta fram höstigare skor som klarar av höstvädret lite bättre
 
, ugnsrostad sötpotatis och andra rostade rotfrukter toppar listan på favorittillbehör till middagen
 
, mysa ner sig med någonting gott under täcket
 
, tacosuget kommer tillbaka! - här hittar ni recept på egen tacokrydda fri från onödigt tjaffs
 
 , morotskakagröt till frukost - recept
 
 , naturen är så himla, himla fin
 
, somsagt: mäktiga, chokladiga kakor! mmmmh!
 
, mer varma kramar som värmer gott
 
, hemgjorda raw proteinbars - recept
 
, friskare ridturer efter sommarens stekhetta 
 
, svamptider. och framförallt: kantarelltider! smörstekta kantareller och hummus är en favorit hos mig!
 
, beställa en smaksatt take-away-cappuchino 
 
, när långärmade träningströjor - som denna snygging från Stronger - inlägg - är det som passar bäst för löp- och promenadrundor
 
, vegansk svamppasta är en storfavorit - recept
 
 
Låt oss leva härlig höst!
 

 
- bilderna plockade från arkivet, allt från 2012 till 2015



How to be happy rule 0033: No lies, just love

 

Raspberry smoothie bowl boostad med maca och camu camu. Toppad med vaniljkesokvarg, mandelsmör utblandat med lite mandelmjölk, frusna hallon, banan och färskt fikon. Till det kokosknäcke med bladspenat och ägg. Och så en kopp grönt te till det!
 
 
, inlägget är favorit i repris 2014, orginalinlägg och recept hittar ni här
 



Det var kanelbullens dag

 
Igår var det kanelbullens dag. Klart som tusan vi tog den obligatoriska bullfikan. Eller bullfitan som Solsidan så fint fick en att börja kalla det för. Jag och Emma bokade en dejt på ett mysigt fik i stan. Hur mysigt och höstigt som helst! Vi hann uppleva snöblandat regn utanför fönstret när vi satt där med våran kopp varmt, en bulle och något chokladigt. Värmande som tusan i kropp och själ. 
 
 
Tackar min soulmate och partner in crime för det. Och är bombsäker på att det inte var den sista sitta-på-fik-och-mysa-i-höstvädret-dejten för i år!
 
 
Fick ni i er någon bulle eller två igår? ❤︎



Let's Wörk out

 

Workoutfit

Sports bra - Adidas by Stella McCartney // Tights - Gina Tricot 
 
 

Wednesday, October 5 14:05

Igår var det kanelbullens dag. Och klart som tusan vi tog den obligatoriska bullfikan. Eller bullfitan som Solsidan så fint fick en att börja kalla det för. Jag och Emma bokade en dejt på ett mysigt fik i stan. Hur mysigt och höstigt som helst! Fler sådana dejter behövs. Och bilder från det visar jag er senare. Därefter begav jag mig iväg till pållen för att köra in honom till ridhuset för ridlektion där hoppning stod på shemat. 
Idag njuter jag av ytterligare en ledig dag, innan ett x antal jobbdagar i rad drar igång. Om man säger såhär.. min fredagsfeeling nästa vecka kommer vara rejäl och underbar! Hur eller hur.. på shemat står en fikadejt, en sväng på stan och veckans andra och förmodligen sista gympass. Det kommer bli fint!
 
Ha en kalasfin onsdag vänner ❤︎



Key lime pie

 
Häromhelgen överraskade Emma med denna kaka efter middagsdejten. Och alltså åh! Vilken underbaring. En fräsch, frisk, gröning gjord på fina ingredienser. Fullt vegansk och till nästan hundra procent raw. Gjord på bl.a avokados, kokosolja, kokosgrädde, lönnsirap, nötter och dadlar. Så fint! 
 
 
Receptet kommer ifrån Josefine Jäger's bok Hello Green. Ett riktigt tips-tips på receptbok! Ni hittar den bl.a hos Adlibris här
 
 
Denna kväll hade vi förövrigt båd två valt att suprisea med en efterrätt. Emma hade bakat denna och jag hade gjort Black bean brownie med popcorn och kolasås. Men det känns ändå som en helt okej krock ! Vi fick ju två goda kakor att njuta av (och lite matkoma på det, men det är sånt man får leva med, haha)
 
 



Kanelbullens dag på ingång

 
Imorgon är det kanelbullens dag! Klart som tusan att man ska klämma i sig en bulle eller två. Gärna tillsammans med någon man tycker om, eller två. För vem blir inte glad utav det? Jag och Emma har bokat in en dejt med fika på stan.
 
 
Farmors hembakade, på ett fik, hälsosamma nytänkande.. Fast farmors slår nog alla! Dessa här ovan gjorde jag i fjol inlägg, efter ett recept skapat av hälsobloggaren Hanna - hurbrasomhelst. Får se vad det blir för bullar detta år!



Throwback: October 2015

Jesus, vi rullar in i oktober. Höstens andra månad, men det känns som att hösten just har börjat. Precis som förra året. Jag minns hur sommar blev höst, när september övergick till oktober. På en dag sådär! Så vi blickar tillbaka till förra årets "första" höstmånad och välkomnar oktober för i år!
 
, på Kanelbullens dag bakade jag Hannas fantastiska bullar från hennes bok Friendly food - inlägg
 
, gjorde rostad sötpotatissoppa - recept  
 
, träffade en saknad vän över en fika på Espresso house - inlägg
 
, käkade en taco-inspirerad lax till middag - inlägg
 
, Emma och jag drog till Kalmar över dagen för att springa Världens barn-loppet och gå en liten sväng på stan - inlägg
 
, började exprimentera med lite olika vegetariska tacofärser. favoriten är helt klart med bönor och linser - recept
 
, shoppade lite nya grejer med höstkänsla till köket
 
, en röd supersmoothie blev frulle fler dagar än en - recept
 
, bjöd över släkten på en raw apple pie - recept
 
, hade dejt ute med två favorittjejer (som har flyttat allt från ca 3 timmars bilresa till ett dygns flygresa härifrån nu) - inlägg
 
, när de mörka morgnarna tar över byts morgonpromenad-suget ut mot springa-på-rullband-sug - ett inlägg om morningcardio hittar ni här
 
, min veganska svamppasta var en storfavorit! - recept 
 
, gjorde egna raw proteinbars med chokladsmak - recept
 
, blåbärsmoothie till frukost är omjligt att tröttna på! - recept
 
 
 
 
 
 



josefineandersson | från anorektiker till hälsofreak -

Girls, girls, girls ✳︎

 
Åh, vilken helg. Den kom precis när man behövde den som bäst. En helg med mina superwomans - delar av mitt tjejgäng som jag hållt ihop med sedan högstadietiden, dvs i snart tio hela år - flera mil hemifrån. Anna har flyttat till Eskilstuna med sin pöjk och vi styrde upp bilen för att hälsa på henne och hennes nya taklägenhet. Vi har lagat middag, snacksat, gjort gófrullar, shoppat runt på stan, myst, partajat och hyllat varandra till massor. Vi har haft en riktig tjejhelg. En riktig superwoman-helg! 
 
 
På fredagkvällen när vi lagom landat, styrde vi ihop mysmiddag. Det blev någonting snabbt och enkelt. Men det blev också något himla gott. Något glas rött eller två till det, mörka chokladkakor och vi kände oss himla landade. Sov som en gud och vakade pigg och utvilad för att ta den hurtiga delen utav mig ut på en morgonpromenad. En himla fin, höstig sådan!
 
 
Lördag-dagen bestod av spring på stan. Shoppade outfits till kvällen och käkade lunch ute på ett himla mysigt (och typ världsbäst ställe. lixom utbudet var enormt, allt man kan önska sig för alla olika tillfällen, sug och behov) vid namn Mocca Deli. Sprang även på mysiga gator och otroligt fina hus. 
 
 
 
Till kvällen bjöd lördagen på en hejdundrande partykväll. Tänk er vin, bubbel, snacks och så Moas dunderidé: vi gick varvet runt och hyllade varandra med fina saker vi tycker om både varandras yttre och inre. Rakt från hjärtat. Något som spåddes skulle gå på cirka tjugo minuter tog säkert en timma eller tre. Men hemifrån gick vi nog alla med en riktig dunderboostad självkänsla. En självkänsla boostad med äkta ord från äkta vänner. En lek vi alla borde köra oftare! 
 
 
Sen gick vi lös på dansgolvet, med betoning på Gå lös. Varför inte passa på när inte en jävel känner en? Jag vaknade somvanligt med träningsvärk i nacken, som jag alltid får efter dansa-loss-kvällar. Jag vet inte vad jag gör, men en behöver ju inte tvivla på att det svänger. 
 
 
 

Tackar även gudarna för att vi ställde om klockan denna helg. Annars hade vi rullat hem alldeles för sent och jag hade somnat alldeles för sent för att börja jobba ett tiotimmars jobbpass från klockan 06 på måndagmorgon. 
 

 
Hoppas ni haft en lika fin helg som mig vänner!
Om annat så gör det inget, livet kommer bjuda på fler kalastillfällen ❤︎



Bakad sötpotatis med en slags skagenröra

 
Åh, alltså, har ni gjort bakad sötpotatis någon gång? Alltså som en bakad potatis, fast med sötpotatis? Eller som en bakad potatis, fast hundra gånger godare. Skulle man oxå kunna säga. För liksom, sötpotatis är ju porr. Och tänk er en hel klump sådan på tallriken med en god röra i. Så.jädrarns.smarrigt. En ganska så lat middag som funkar gött till både mysmiddag och finmiddag. 
 
 
Såhär såg det iallafall ut för mig och Emma häromhelgen. Girlsnight i sitt bästa format. En bakad sötpotte, en slags skagenröra och så en flaska vitt vin. På fint porslin från Mateus, i fina glas från Kosta Boda och med fina gamla bestick. Behöver jag säga hur bra vi mådde? 
 
 

Bakad sötpotatis

sötpotatisar efter antal personer
 
1. Sätt ugnen på 200 grader 2. Baka sötpotatisarna i ugnen tills de är mjuka och goda 3. Skär ett plus i potatisarna, peta väggarna lite åt sidan och släng på röra Ps. Ha gärna röra nära till hands om ni vill slänga på lite mer. Det vill man. Ds.
 

En smarrig röra

 kvarg
majonäs
tonfisk på burk
rom
rödlök
färsk dill
citron
örtsalt, peppar
 
1. Blanda lika delar kvarg och majonäs med tonfisk, handskalade räkor, rom, rödlök, dill och citronsaft. Salta och peppra 2. Kör på känn och måtta efter smak och tycke



Vad vore jag utan dina andetag

 

Thursday, October 26 8:55

Det närmar sig fredag och ledig helg. Imorgon efter jobbet sticker jag och tjejerna uppåt i landet för att spendera en helg i Eskilstuna. Vi har en tjejkompis som flyttat dit och det ska bli så himla mysigt att bara hänga med tjejerna och se hur hon bor. Den helgen kommer allt annat än fel, efter dessa stressiga, totalt fullspäckade dagarna. Jag är dock rädd att min kropp kommer att skrika ifrån och bryta ut det som verkar ligga och lura under helgen. Men isåfall får det vara så. Det skulle bara vara ytterligare ett kvitto på att stress sällan är nyttigt. 
Nä, nu måste jag sticka till pållen så jag hinner med honom innan jag går på mitt kvällspass. Han må vara en tidsbov ibland och lite utav ett stressmoment, men samtidigt är han terapi och ett riktigt lyckopiller. 
 
Ha en fantastiskt fin torsdag vänner ❤︎
 
, iphonepics från hästryggen häromveckan
åh, härliga höst
 



Through my iPhone

, fjant och jag ute på tur
 
, från en finare kvällspromenad efter söndagsjobb med min kollega Paulina. så fint, så lugnt och så friskt
 
, redo att dra till tjejerna för lite vin och bravader

, åh! en finare morgonpromenad med bae
 
, alltså asakjfkdjf vad jag vill ha de där skorna från Adidas by Stella McCartney. som gjorda för min fot och som designade för mig. så jäklarns perfekta! men den som snoozar, den losear.. för jag missade dom! har ett par sedan innan - dessa för att vara exakt - och har aldrig ägt några finare
 
, att ha en vit häst under sommarmånaderna, innebär inte alltid att ha en vit häst.. 
 
, pappa och jag var på Kents första konsert under sista turnén i Linköping. åh, så mäktigt
 
, hundvakt åt denna lilla gammeltös när päronen är iväg är bäst <3
 
 
Lite från den senaste tiden genom min iPhone-kameralins. Den fina med den kameran är att den är med en överallt och alltid nära till hands. ❤︎



Good morning ♡

 

Bananpankakor och blåbär

Lyxfrulle deluxe: Banankokosplättar med jordnötskladd, blåbärsfluff, banan, torkade mullbär, blåbär och kokos. Till det kaffe och citronvatten med ingefära. 
 
 
- inlägget är favorit i repris från 2013, orginalinlägg och recept hittar ni här



Hemgjord rå-choklad till lördagskvällen

 
Lördag. Festligheter, soffmys, middagsdejter. Choklad passar alltid in. Oavsett vad. 
 
 
Har ni testat att göra egen choklad någon gång? Det är förvånandsvärt enkelt. Och det himla fina är att den dessutom blir raw och därmed bidrar med en massa fina näringsämnen. Förr gjorde jag med kokosolja som bas - och det funkar himla fint, nackdelen är dock att den smälter rätt så fort i rumstemperetur. Ibland väljer jag dock fortfarande att blanda kakaosmör och kokosolja - när jag vill få en kokostouch på chokladen. Det går att köra lite på känn, tycke och smak. Mer kakao, mindre kakao, mer sötning, mindre sötning.. ja, ni hajar! Det går dessutom att smaksätta hej-vilt efter vad man är sugen på. Kanske med lakrits, kokos, apelsin eller mynta och blanda i olika sorters nötter och bär. 
 
Här nedan får du dock förslag på receptet jag körde sist och kladdade ner på en papperslapp. Så är du nybörjare har du någonting att utgå ifrån, testa, tuta och köra!
 
 
 

Raw choklad

80 g raw kakaosmör*
4 msk raw kakao*
2-3 msk raw agavesirap*
2 krm vaniljpulver

förslag på topping

torkade mullbär
torkade blåbär
kokoschips
bipollen
 
1. Smält chokladen över vattenbad 2. Blanda med raw kakao, agavesirap och vaniljpulver 3. Klä en form med bakplåtspapper 4. Häll chokladsmeten i formen 5. Häll över torkade bär, nötter eller annat gott 6. Ställ in i frysen och låt stelna till sig 6. Bryt i bitar och njut!
 

 
* Raw kakaosmör: anledningen til varför man kan göra egen choklad! men kakaosmör är även en himla bra hudprodukt. gör din egen bodybutter t.ex! - jag köper mitt här
* Raw kakao: den råa varianten innehåller mer antioxidanter än den "vanliga". finns att köpa bl.a hos bodystore.com här
* Raw agavesirap: Renée Voltaire har en raw agavesirap i sitt sortiment. jag köper den hos bodystore.com här  



Pizza friYay

Ibland är det okej att vara lat och skämma bort sig med lite färdig mat, redo att hämtas i kartong. Ingen disk och den enda väntetiden är den berömda 'femton minuter - en kvart' som man dessutom hinner göra annat på. Det är rätt mysigt ibland. Eller tja, det är himla mysigt ibland. Och det är man alltid värd lite då och då. 
 
 
Vi har ett ställe här i stan jag älskar att beställa pizzor ifrån. Pizzor som känns sådär lite lyxigare och inte alls riktigt lika flådiga på samma sätt. Jag beställer i stort sätt alltid en med räkor, musslor, lax, champinjoner, fänkål och saffransaioli. Bouillabaisse heter den. Och alltså åh. Det är en pizza i perfektion om ni frågar mig. En pizza man alltid är sugen på. Fredagsmys i soffan eller lördagsmiddag ute. 
 
 
Ha en fantastisk fredagskväll vänner ❤︎



Autumn is a second spring, when every leaf is a flower

 
Jag har sagt det förr och jag säger det igen, för det tål att upprepas när höstrusket, mörkret och d-vitaminbristen ibland får en att deppa ner. Jag älskar hösten. Det gäller bara att acceptera att hösten inte alltid är en dans på rosor och kanske inte lika enkel som sommaren. Men ändå fin. Fin på så många sätt och vis!
 
 
För mitt i kylan finns värme. Massor utav värme i olika former. Fluffiga kuddar, varma filtar, tända ljus, gosiga tröjor, mössor, vantar och sockar. Varma drycker, varma soppor och mäktiga kakor. Och en färgskala som går i varma, otroligt vackra toner. Umgänge, kramar och mys i soffan. Det är så det pirrar i hela kroppen.
 
 
Ute är det svalt, friskt och väder som tillåter en att vara hurtig. Och vad slår känslan av att komma in i värmen efter att kylan bitit något i kinderna? Den.känslan. Och visst är det väl ändå fint att mörkret kommer och låter en slappna av och varva ner. Mer lugn och ro i kropp och själ, helt enkelt. 
 
 
 

 
Jag har höstpeppat med mina egna bilder i detta inlägg och nu kommer ett gäng bilder jag hittat på Pinterest. So these are Not my pics, helt enkelt. Ni kan följa mig här om ni har liknande smak som mig och min höst-samling hittar ni här



Autumn paints in colors that summer has never seen

 

Härlig björnbärsmoothie toppad med egensötad vaniljkvarg, färska fikon, frusna björnbär, torkade mullbär, valnötter, solrosfrön, linfrön, bipollen och nötigt chokladsmör. Och så en varm kopp kaffe med havremjölk till det!
 
 

Björnbärsmoothie

1 dl frusna björnbär
1 dl frusen mango
en stor mogen banan
1 mått valfritt proteinpulver
- gärna med vaniljsmak och/eller växtbaserat

för extra näringsboost

1-2 tsk acai
1-2 tsk maca
0.5 tsk chlorella
en bit färsk ingefära
 
1. Släng alla ingredienser i mixern och mixa till en härlig smoothie 2. Njut!
 

Nötigt chokladsmör

0.5 dl jornötsmjöl
0.5 dl jordnötssmör
1 dl vatten/mjölk/kaffe
2 msk raw carob
1 msk raw cacao
1 msk agave
 
1. Blanda ihop alla ingredienser 2. Förvara i en tätförsluten burk i kylskåp, den gottar till sig lite mer där och ibland kan det behövas lite mer vätska
 
 



How to be happy rule 0135: Give yourself a compliment everyday

 

Morotskakagröt till frukost

Morotskakagröt toppad med vaniljkvarg, aprikos- och apelsinmarmelad, pumpafrön, solrosfrön och gojibär. Lite apelsin till det. Och så ekokaffe med mjölk!
 
 
- inlägget är favorit i repris från 2014, orginalinlägg och recept finns här



Höstig, frisk söndag

, morgonpromenader a.k.a gratisterapi. okej, jag kan erkänna att bilden är från en annan dag, idag var det väl mer mulet och blåsigt
 
, två glada pigga fjanter på tur i skogen. alltid kul att rida med en kompis!
 
 

Sunday, October 16 19:56

Söndag. Ledig, frisk och ändå avslappnande söndag. Efter en fin lördagskväll med sushi, vin, massa choklad och fina vänner. Min pojkvän stack till skogen imorse för att jaga straxt efter att tuppen gal och jag är ingen sjusovare jag heller. Så upp och ut i friska luften för att kicka dagen bäst: med en powerwalk! Efter frullen och lite fix i lägenheten väntade stallet och ridsällskap. Det var två superpigga och glada hästar som tog oss framåt i skogen idag. Och de är himla bra på att smitta av sig den energin, de små fyrbentingarna. Väl hemma sedan väntade sötpotatissoppa med ägg och bac'uns. Åh, så gott! Har ni testat? 
Nu ska jag mysa ner mig i tv-soffan med min grabb och min katt innan vi nannar sängen. 
 
Sov gott finisar ❤︎



Himla fint sushi-tillbehör: Inlagd ingefära a.k.a Gari

 
Jag har verkligen kärat ner mig i ingefära de senaste åren sisådär. Innan var jag den som petade bort ingefäran från sushi-tallriken och undvek allt vad hette ingefära. Men man kan lära sig tycka om den lilla, kryddiga örten! Eller snarare: man kan lära sig älska den. För det har jag gjort! Idag snor jag gärna ingefäran även från kompisens sushi-tallrik, har gärna ingefära i mat, tycker att det saknas någonting kryddigt när den inte finns med i en juice och käkar gärna ingefärskolor till fredagsgodis. På ett eller annat vis får jag i mig ingefära varenda dag. 
 
Och visst är det fint! För ingefära är ju förövrigt en himla fin ört. Speciellt såhär förkylningstider, då den både kan hjälpa till att hålla oss borta från virusen, men även lindra dem. Sa jag himla, himla fin ört?
 
 

Somsagt, ett himla himla fint sushi-tillbehör. Och eftersom att jag gav er ett recept på hemgjort quinoa-sushi förra veckan, så tänkte jag att det kunde vara schysst att ge er ett recept på hemgjord gari oxå. Som jag gärna gör den:
 

 

Gari - inlagd ingefära

en bit färsk ingefära
5 dl vatten
1 dl risvinäger
1 dl honung
en nypa örtsalt/himalayasalt 1
 
1. Strimla ingefäran med t.ex en potatisskalare. Har brukar behålla skalet på 2. Koka upp vattnet 3. Ta bort kastrullen från plattan och lägg ner ingefäran och låt den mjukna till sig i ca 10 minuter 4. Värm risvinägern tillsammans med honung och en nypa valfritt salt 5. Häll av vattnet från ingefäran och lägg ingefäran i en glasburk med tätförslutande lock 6. Slå vinägerblandningen över ingefäran 7. Stäng igen locket och låt gotta till sig i kylskåpet i minst två timmar innan den är redo att ätas - men håller betydligt längre än så!
 
 



There is nothing better than a friend. Unless it is a friend with Ben & jerry's

 
Vad är bättre än fredagsmys med en bästa vän? Eller: Vad är bättre än fredagsmys med Ben & Jerry's och en bästa vän? Bra fråga liksom. En sådan lyx-kväll hade jag förra veckan. Både Emma och jag var ensamma. Hennes grabb jobbade natt och min var iväg på en helg med fiske och jakt. Så jag fick mig en nattgäst! Vi möttes upp, köpte två Ben&Jerrys (liksom sviker ens egna grabbar, får man väl bjuda hem andra ;ppp) att dela på, mös ner oss bland filtar och kuddar i min soffa och började titta på en serie. För att inte nämna allt skitsnack mellan himmel och jord som brukar uppstå. Ni vet, sådär som man beter sig med sin bästa vän. 
 
 
Har ni provat någon av de nya Ben & Jerry'sarna förresten? Jag säger bara: Den med kaffe och kola. Eller One sweet world som den så fint heter. "Kola- och kaffegräddglass med marshmallows, salt kolasås och &-tecken med chokladsmak". Alltså. T o - f u c k i n g - d i e - f o r. Utan överdrift. Cookie dough har en konkurrent! 
 
 



Ur ett annat perspektiv, ord från en vän. Vi var fler än bara jag

För ett år sedan puplicerade jag ett inlägg om att det Då var fem år sedan jag diagnoserades av Anorexia nervosa. Samma dag valde en utav mina närmsta vänner, Moa, att publicera ett liknande inlägg - fast ur hennes perspektiv. Det rörde mig något enormt. Jag har inte sett ätstörningen utifrån, jag har bara bärt på den själv. Och jag var så jäkla egoistisk, sjuk och inne i mina egna tvångstankar och min egna ångest - att jag missade hur många fler jag drog in och drabbade på ett eller annat vis. Inte skulle väl mina närmsta behöva bete sig som en mamma till ett småbarn? Och vad hade hänt om jag helt plötsligt inte vaknat en dag? Mitt liv hade inte bara varit borta - mina vänner hade förlorat en vän och det hade blivit mina föräldrar och farföräldrar som hade fått gå på min begravning. Inte tvärtom. Hur hade det påverkat dem?
 

 
"Ett sånthär inlägg är väl egentligen inte något som jag ska skriva tänker ni men att ha en kompis som sakta tynar bort framför ens ögon är något som inte är helt lätt att hantera. Och för att detta är en så pass vanlig sjukdom bland unga tjejer kan det vara bra att veta vad man ska göra om ens kompis drabbas av denna hemska sjukdom. Jag säger inte att vårat sätt var det rätta sättet men det viktiga i denna situation är - våga agera. 
 
, jag och moa på skolavslutningen 2010, när vi slutade 9an, precis innan allt drog igång ordentligt
 
 
Vi var 15-16 år när en av mina närmsta vänner Josefine började sitt maniska beteende med mat och träning. Till en början blev vi andra mest irriterade och vi började prata bakom hennes rygg om hennes beteende och sitta och stirra på henne medans hon åt för att sen diskutera det med varandra. Något som nu i efterhand kan verka konstigt vi borde kanske pratat med henne från första början istället för att ta avstånd. Detta blev nästan rent skitsnack när jag tänker tillbaka på det, men det är svårt att vara vän med någon som en gång var din bästa vän men som nu hade tynat bort till ett skal. Det är svårt att försöka låtsas att allt är som vanligt när personen inte är närvarande i varken blick eller sinne, när denne inte ens längre reagerar på dina frågor eller kommentarer utan istället säger helt från ingenstans - jag har inte varit på toa sen i fredags. Tillslut ger man liksom upp och skiter i det.
 
Månaderna och kilona försvann och ingen gjorde något, inte ens skolan (vilket jag tycker är sjukt), alla visste och pratade men hon var då så djupt nere i anorexin att hon inte riktigt hängde med när vi pratade med henne. Tillslut fick vi nog och jag och tre tjejer till gick till Josefine för att berätta att vi tänkte gå till kuratorn i ett sista hopp om att någon skulle agera (notera att vi då var i åldern 15-16 år och VI var dom som reagerade). Vi hittade henne på idrottslektionen - jag minns att hon spelade innebandy och sprang som aldrig förr. med västen som hon hela tiden drog upp då den var för stor för hennes små axlar. Hon hade aldrig varit den som hade gått in för idrott innan så denna syn var bara fel att se för oss som 1 år innan hade gjort allt för att skolka idrottslektionerna tillsammans. Läraren blev irriterad över att vi störde mitt i lektionen fast han själv sa att han var medveten om hur hon såg ut - blå, smal och ihålig.
 
, en härlig moatoa och en sjuk josefine som kämpade med att vara medvetande och social 
 
Josefine blev rasande på oss när vi berättade vad vi skulle göra och hotade att hon inte tänkte vara våran vän mer om vi gick dit. Vi visste redan innan att reaktionen skulle bli just så men vi visste också att det inte fanns någon chans att hon skulle ta tag i detta själv. Och detta samtal med kuratorn ledde senare samma dag till att hon blev inlagd på sjukhuset och diagnoserad med anorexia med livet hängande på en skör tråd. Så VÅGA gör något, hon hatar oss inte idag, hon är snarare tacksam för sitt liv. 
 
När Josefine lades in vägde hon 37kg och hade förmodligen varit död inom ett par veckor om vi inte hade gjort just detta - agerat. Hon är idag frisk och har bra vanor och skriver om sin tid som sjuk som en uppmuntran för andra som kämpar med denna fruktansvärt hemska sjukdomen på sin blogg"
 
 

 
Jag är evigt tacksam de som stod vid min sida före anorexin, genom anorexin och som fortfarande finns kvar - trots allt. Trots det skal jag blev och trots den idiot jag som så ofta kunde vara. Trots att jag inte hade mycket att bidra med. De är guld värda - och de har mer eller mindre varit med och räddat mitt liv ❤︎
 
 
 



Raw blueberry cheesecake

 
Favoriter blir sällan engångsgöra. Kände för en favorit i repris på denna kaka som jag fastade för i fjol. Fast denna gång betydligt mer blåbärig. Tog med mig varsin bit och drog till farmor och farfar på en fika, dagen efter bjöd jag över emma på en latte och resterande bitar har blivit fikalådor på jobbet. Vardagslyx när den är som bäst!
 
 

Rå blåbärscheesecake

orginalrecept: vegoteket
 

BOTTEN

3 dl mandlar
8 st färska dadlar
0.5 tsk örtsalt
lite kanel
 

CHEESE'EN

6 dl cashewnötter
1.5 dl extra virgin kokosolja 
1 dl raw agavesirap
4 dl blåbär
1 citron
1 krm vaniljpulver
1 krm örtsalt
 

GELÉLAGRET

2 dl blåbär
0.5 dl raw agavesirap
1 tsk kokosolja extra virgin
pyttelite limesaft
2.5 msk chiafrön*
 
 
1. Lägg cashewnötter i blöt kvällen innan eller åtminstone fyra timmar före det är dags att göra kakan 2. Börja med att mixa mandlar och pekannötter tillsammans med dadlarna 3. Smaka av med salt tills du tycker det känns lagom. En halv tesked kan vara lagom 4. Tryck ut röran till en platt botten i en kakform med löstagbar kant 5. Ställ in i kylen medan du fortsätter med fyllningen
5. Häll av vattnet från cashewnötterna som har legat i blöt. Skölj av, låt de rinna av och häll sedan i mixern tillsammans med resterande ingredienser, förutom blåbären 6. Mixa en bra stund, lite beroende på hur bra mixer du har, tills du har en slät och fin smet. Det ska helst inte kännas grynigt 7. Tillsätt blåbären och mixa en stund till 8. Smaka av och se ifall du tycker att den behöver vara sötare 9. Häll i blåbärssmeten i kakformen och smeta till med en slickepott 10. Ställ in i frysen
11. Tina blåbären som ska vara i översta lagret, om du ej använder färska 12. Mixa ihop alla ingredienser utom chiafröna 3. Blanda i chiafrön 4. Låt svälla till sig lite i kylen innan du även häller de som topping öve kakan 5. Låt kakan stelna till sig i frysen minst fyra timmar
 
Obs! Ta fram kakan minst en timme innan servering. 
 
 

 
 
* Chiafrön: Riktigt superfrön. Sväller i vätska och binder, därför perfekta till att göra sylt och pudding på. Rika på omega-3, kostfiber och protein - finns att köpa bl.a hos bodystore.com här



Kokosgröt var det här!

 

Kokosgröt toppad med banan, torkade aprikoser, blåbär och kokosflingor. Blåbärsfluff som sedan hälls ner över gröten. + Citronvatten med ingefära för immunförsvaret dessa tider - och för att det är så himlans fräsh och gott!
 
 
- inlägget är favorit i repris från 2013, orginalinlägg och recept hittar ni här



Bästa söndagsgöran: sätta chokladbollar i rull

 
Vad är inte bättre söndagsgöra än chokladbollar? Speciellt en sådan här grå, höstruskig dag när regnet bara öser ner. Och det var ju herrans länge sedan nu jag publicerade mitt recept på chokladbollar: en liten schysstare verision av de klassiska bollarna. Det är faktiskt hela tre år sedan jag publicerade det först, shit. Så jag tycker vi kör en favorit i repris! Och receptet hittar ni här
 
 
Min egen dag spenderas på jobbet och därefter är jag så illa tvungen att vistas ute i regnet. Vare sig jag vill eller inte. Pållefjanten måste ju tas om hand om, såklart! Fast jag måste ändå erkänna att jag är rätt så tacksam som har honom. Det gör att man kommer ut i friska luften vissa tillfällen man aldrig annars skulle göra det. Får se om vi drunknar i regnet han och jag, haha. Väl landad hemma ikväll är jag nästan bombsäker på att jag kommer att crave'a choklad. Säkert i dubbla format. Som i en munsbit eller två och som i en kopp varmt. Under en filt i tv-soffan med min bästa.
 
Ha en mysig söndag i regnet vänner ❤︎



Sushi på Quinoa

 
Jag är ett riktigt fan utav quinoa. Vit som svart som röd. Det lägger sig så fint i magen och ger sådan fin energi. Funkar både kallt i sallader och varma grytor. Så i mitt huvud snurrar många quinoarecept. Och visst tusan var vi tvugna att göra sushi på quinoa! Dock valde vi att googla fram recept, då vi aldrig ens provat att göra egen "vanlig" sushi förr. Tur det var fler där ute i världen som haft samma briljanta idé som vi:
 
 
 

Sushi på quinoa

5 dl kokt, vit quinoa
0.5 dl risvinäger
0.5 dl sötströ
 
1 paket noriark*
gurka
morötter
avokado
crabsticks
groddar

till servering

gari*
Shoyu-soja*
wasabipasta
 
1. Värm risvinägern och sötströ i en kastrull, utan att det börjar koka. 2. Blanda quinoan med risvinägerblandningen i en skål 3. Låt stå och gotta till sig i någon timma eller två sisådär 3. Skiva gurka, morötter och avokado 4. Lägg ett noriark på en bambumatta*  med blanka sidan nedåt 5. Bred ut lager ca 1 cm quinoa över nästan hela arket - högst upp lämnar du några cm så att du får ihop rullen 6. Rulla ihop sushin tätt och hårt till den fria kanten 7. Fukta kanten med lite vatten och rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan Ps! Om sushin inte ska ätas direkt så linda in den i plastfolie och låt stå i kylen 8. Skär rullen i centimeter stora bitar med en bra kniv
 
 
Så jädrans gott! Detta kommer vi att göra om. Och jag kommer dessutom bjuda hem fler vänner till göra-egen-sushi-kväll. För det är inte så himlans svårt som jag alltid trott. Det är faktiskt himla lätt!
 
Nästa gång kommer vi dock hålla oss till att enbart göra maki-sushi, då de andra inte höll ihop som de skulle riktigt. Om de görs på quinoa vill säga. De andra gör sig bäs med ris, helt enkelt!
 

 
* Noriark: algerna som sushin är rullad i. finns vid sushi-grejerna i mataffären
* Gari: inlagd ingefära. åh, så gott! jag gör min egna lite då och då (recept kommer inom kort), men det går även fint att köpa i affären
* Shoyu: Renée Voltaire har schyssta sojor fria från. Jag använder hennes tamari i matlagning och shoyo till sushi
* Bambumatta: finns att köpa bland sushi-grejerna i mataffären



F a l l in love

Vi är inne i höstens andra månad, men det känns som att hösten just har anlänt. En extra sommarmånad var inte direkt vad jag tackade nej till - utöver allt fina det ger så ger så fick man även D-vitamin att leva på lite längre. Men jag måste ändå erkänna att jag älskar att hälsa hösten välkommen! Det är nog faktiskt lite utav en favoritårstid. Okej, så säger jag om alla. Men ändå. Det finns någonting fint i varje årstid. 
 
Men ni vet.. att pälsa på sig gosigare kläder, slippa hetsen om en brun bränna, vara hurtig i frisk luft, bli trött om kvällarna när mörkret lägger sig, äta mäktigare fikan, mysa under filtar och fluffiga täcken, tända ljus och dricka varmt. Sen ska vi väl inte tala om färgerna. De fina, varma, jordnära färgerna som hör hösten till. En årstid att slappna av i kropp och själ. En årstid att vara varm och kall på samma gång. En årstid till för sånthär: 
 
, pälsa på sig fina, mysiga tjocktröjor, mössa och vantar
 
, höstiga frullar!
 
, boka in fikastunder med vänner. njuta av en mäktig kaka, dricka varmt och snacka skit #kvalitétstid
 
, morotskakans tider! och jag måste få skryta lite om mitt eget totalfina recept på morotskaka - recept
 
, friska, hurtiga höstpromenader!
 
 , fler söndagsbrunchar inbokade med vänner
 
, te-kopparna blir fler! jag snöar lätt in på gräddiga rooibos-teer som hot chocolate, champange grädd och liknande 
 
, ta fram höstigare skor som klarar av höstvädret lite bättre
 
, ugnsrostad sötpotatis och andra rostade rotfrukter toppar listan på favorittillbehör till middagen
 
, mysa ner sig med någonting gott under täcket
 
, tacosuget kommer tillbaka! - här hittar ni recept på egen tacokrydda fri från onödigt tjaffs
 
 , morotskakagröt till frukost - recept
 
 , naturen är så himla, himla fin
 
, somsagt: mäktiga, chokladiga kakor! mmmmh!
 
, mer varma kramar som värmer gott
 
, hemgjorda raw proteinbars - recept
 
, friskare ridturer efter sommarens stekhetta 
 
, svamptider. och framförallt: kantarelltider! smörstekta kantareller och hummus är en favorit hos mig!
 
, beställa en smaksatt take-away-cappuchino 
 
, när långärmade träningströjor - som denna snygging från Stronger - inlägg - är det som passar bäst för löp- och promenadrundor
 
, vegansk svamppasta är en storfavorit - recept
 
 
Låt oss leva härlig höst!
 

 
- bilderna plockade från arkivet, allt från 2012 till 2015



How to be happy rule 0033: No lies, just love

 

Raspberry smoothie bowl boostad med maca och camu camu. Toppad med vaniljkesokvarg, mandelsmör utblandat med lite mandelmjölk, frusna hallon, banan och färskt fikon. Till det kokosknäcke med bladspenat och ägg. Och så en kopp grönt te till det!
 
 
, inlägget är favorit i repris 2014, orginalinlägg och recept hittar ni här
 



Det var kanelbullens dag

 
Igår var det kanelbullens dag. Klart som tusan vi tog den obligatoriska bullfikan. Eller bullfitan som Solsidan så fint fick en att börja kalla det för. Jag och Emma bokade en dejt på ett mysigt fik i stan. Hur mysigt och höstigt som helst! Vi hann uppleva snöblandat regn utanför fönstret när vi satt där med våran kopp varmt, en bulle och något chokladigt. Värmande som tusan i kropp och själ. 
 
 
Tackar min soulmate och partner in crime för det. Och är bombsäker på att det inte var den sista sitta-på-fik-och-mysa-i-höstvädret-dejten för i år!
 
 
Fick ni i er någon bulle eller två igår? ❤︎



Let's Wörk out

 

Workoutfit

Sports bra - Adidas by Stella McCartney // Tights - Gina Tricot 
 
 

Wednesday, October 5 14:05

Igår var det kanelbullens dag. Och klart som tusan vi tog den obligatoriska bullfikan. Eller bullfitan som Solsidan så fint fick en att börja kalla det för. Jag och Emma bokade en dejt på ett mysigt fik i stan. Hur mysigt och höstigt som helst! Fler sådana dejter behövs. Och bilder från det visar jag er senare. Därefter begav jag mig iväg till pållen för att köra in honom till ridhuset för ridlektion där hoppning stod på shemat. 
Idag njuter jag av ytterligare en ledig dag, innan ett x antal jobbdagar i rad drar igång. Om man säger såhär.. min fredagsfeeling nästa vecka kommer vara rejäl och underbar! Hur eller hur.. på shemat står en fikadejt, en sväng på stan och veckans andra och förmodligen sista gympass. Det kommer bli fint!
 
Ha en kalasfin onsdag vänner ❤︎



Key lime pie

 
Häromhelgen överraskade Emma med denna kaka efter middagsdejten. Och alltså åh! Vilken underbaring. En fräsch, frisk, gröning gjord på fina ingredienser. Fullt vegansk och till nästan hundra procent raw. Gjord på bl.a avokados, kokosolja, kokosgrädde, lönnsirap, nötter och dadlar. Så fint! 
 
 
Receptet kommer ifrån Josefine Jäger's bok Hello Green. Ett riktigt tips-tips på receptbok! Ni hittar den bl.a hos Adlibris här
 
 
Denna kväll hade vi förövrigt båd två valt att suprisea med en efterrätt. Emma hade bakat denna och jag hade gjort Black bean brownie med popcorn och kolasås. Men det känns ändå som en helt okej krock ! Vi fick ju två goda kakor att njuta av (och lite matkoma på det, men det är sånt man får leva med, haha)
 
 



Kanelbullens dag på ingång

 
Imorgon är det kanelbullens dag! Klart som tusan att man ska klämma i sig en bulle eller två. Gärna tillsammans med någon man tycker om, eller två. För vem blir inte glad utav det? Jag och Emma har bokat in en dejt med fika på stan.
 
 
Farmors hembakade, på ett fik, hälsosamma nytänkande.. Fast farmors slår nog alla! Dessa här ovan gjorde jag i fjol inlägg, efter ett recept skapat av hälsobloggaren Hanna - hurbrasomhelst. Får se vad det blir för bullar detta år!



Throwback: October 2015

Jesus, vi rullar in i oktober. Höstens andra månad, men det känns som att hösten just har börjat. Precis som förra året. Jag minns hur sommar blev höst, när september övergick till oktober. På en dag sådär! Så vi blickar tillbaka till förra årets "första" höstmånad och välkomnar oktober för i år!
 
, på Kanelbullens dag bakade jag Hannas fantastiska bullar från hennes bok Friendly food - inlägg
 
, gjorde rostad sötpotatissoppa - recept  
 
, träffade en saknad vän över en fika på Espresso house - inlägg
 
, käkade en taco-inspirerad lax till middag - inlägg
 
, Emma och jag drog till Kalmar över dagen för att springa Världens barn-loppet och gå en liten sväng på stan - inlägg
 
, började exprimentera med lite olika vegetariska tacofärser. favoriten är helt klart med bönor och linser - recept
 
, shoppade lite nya grejer med höstkänsla till köket
 
, en röd supersmoothie blev frulle fler dagar än en - recept
 
, bjöd över släkten på en raw apple pie - recept
 
, hade dejt ute med två favorittjejer (som har flyttat allt från ca 3 timmars bilresa till ett dygns flygresa härifrån nu) - inlägg
 
, när de mörka morgnarna tar över byts morgonpromenad-suget ut mot springa-på-rullband-sug - ett inlägg om morningcardio hittar ni här
 
, min veganska svamppasta var en storfavorit! - recept 
 
, gjorde egna raw proteinbars med chokladsmak - recept
 
, blåbärsmoothie till frukost är omjligt att tröttna på! - recept