Om nyårslöften och sånt

Årets sista dag. Det känns sjukt att tvåtusensexton snart är historia. Jag gillade tvåtusensexton. Inte bara för att jag gillar jämna tal och är lite smått skraj för udda. Det var ett jäkla bra år. Allra mest för att vi fick behålla våran 12-åriga vovve med hjärtfel i livet hela året ut - utan några stora problem, vilket jag aldrig hade trott. Annars flöt livet på himla bra också. Fullspeckat och mer eller mindre stressigt om vartannat som vanligt - men det flöt ändå himla bra. Jag spår redan nu några jobbiga stunder tvåtusensjutton kan komma att bjuda på - men om man bortster från det så hoppas jag att tvåtusensjutton kan bli ett snällt år det med. 
 
 


Nyårslöfte - Ett brutet och ett nytt

 

Mina tankar kring nyårslöften

 När det gäller nyårslöften har jag blandade känslor. På ett vis tycker jag bara att det är ett dumt påhitt som ger den ena ångest över sitt misslyckande eller leder den andra genom en ond spiral rakt ner i fällan. Jag vet hur ett löfte kan spåra och ta livet ifrån en. Men det kan också vara ett tillfälle att tänka igenom hur man vill att det nya året ska se ut. Hur man vill att livet ska se ut. Det är ett bra tillfälle att ge sig själv en nystart. Men nyårslöften är inte till för att ta livet ifrån dig. De är till för att förändra livet till det positiva. Så ska du ge dig själv ett nyårslöfte: Ge dig ett rimligt sådant, något som kommer gynna dig något och något som kan göra livet lite bättre. Sätt inte nyårslöftet som ett strikt tvång - utan se det snarare som någonting att jobba på. Någonting som kommer att fungera.
 

Mitt nyårslöfte för 2016 - ett brutet sådant

"Mitt nyårslöfte i år gör ont, men jag tror det är jäkligt nyttigt" skrev jag i fjol. Jag satte ett nyårslöfte om att välja bort något ur mitt fullspäckade liv. Det stod mellan hästen eller bloggen - två tidskrävande intressen. Och egentligen även mellan min egen träning. Mitt nyårslöfte i fjol kan ni läsa här här.
 
 

Jag tänker inte välja bort någonting jag tycker om

Jag bröt dock årets nyårslöfte. Men nyårslöften är till för att brytas. Right? Jag insåg nämligen att jag aldrig skulle vara jag utan min häst, utan min blogg eller utan träningen. Även att det skulle kunna stressa mig in i väggen vissa stunder. Livet skulle liksom inte vara komplett utan något av de. Det skulle saknas en bit. Och det är inget liv jag vill leva heller. Istället för att stryka någonting helt, så har jag valt att behålla allt - fast i mindre doser.
 
 

Mitt nyårslöfte för 2017 - ett rimligt sådant

Mitt nyårslöfte för 2017 blir att fortsätta finna min balans mellan jobb, häst, egen träning, blogg, nära och kära och nöjen - en balans som fungerar i längden. Och jag tycker redan att jag kommit en bra bit på vägen. Stress är inte längre mitt normaltillständ - även att jag är stressad mer ofta än sällan. 
 
Jag tänker inte tillåta mig själv ångest för att jag 'väljer bort' det ena eller det andra. För det gör jag inte - innerst inne. Ska jag hinna allt jämt och ständigt kommer jag inte vara närvarande och njuta någonstans. Jag är bara människa - inte superwoman - och det måste jag lära mig att acceptera. 
 

 
Har ni något snällt löfte till er själva? Eller låter ni 2017 bli löftes-fritt? ❤︎
 
 
 
 
Gott nytt år vänner! Ta hand om er, så hörs vi igen nästa år
 

 
- alla bilder är plockade ur arkivet



If you're bored with life, you don't get up every morning with a burning desire to do things - you don't have enough goals

 

En sådär perfekt krämig och söt blåbärsmoothie boosad med diverse superpulver toppad med vaniljkesokvarg, torkade mullbär och frusna blåbär. Till det en saftig bit mjuk pepparkaka med lingonchia-marmelad och kaffe! 
 
 
- inlägget är favorit i repris sedan två år tillbaka - ni hittar orginalinlägg och recept här



Självaste julafton

 
Sådärja! Nu tänkte jag göra ett juligt inlägg om min självaste julafton. Vaknade upp hemma hos mamma och pappa i mitt gamla flickrum, fick typiskt josefine-godis i min julstrumpa inläggtog en morgonpromenad och mötte många andra glada motionärer, åt en julig frukost med familjen i tv-soffan, stack ut till hästen med mamma och tog skitgöran medan jag lät henne rida. 
 
 
Mamma hade klätt granen i rött och vitt i år. Och trots att både jag och hon varit himla trötta på rött de senaste åren, så måste jag erkänna att det var himla fint. Jag vart nästan sugen på rött själv tills nästa år. 
 
 
Till vänster ser ni mitt ena bidrag till julbordet: ett juligt favoritbröd. Recept på det hittar ni här.  
 
 
Såklart tog vi en obligatorisk årlig julbild tillsammans, jag och min finfinaste lillasyster. 
 
 
Och så var det julbord! Jag skojar inte när jag säger att jag lever på rester från det i flera dagar efteråt - utan att tröttna. Jag älskar julbord! Allra bäst är sill i olika former, lax och farmors ugnsomelett med hennes stuvade spenat till. Åh. Utöver det låg några andra godingar på min tallrik: ägg med majonäs rom och räkor, en julig sallad på grönkål sockerärtor apelsin granatäpple och groddar, janssons frestelse, vegetariska k*ttbullar som våran goa skötare till pållefjanten kom över med, rödbetsallad och fetaost. 
 
 
Såklart kom tomten och besökte oss snälla barn. Och jag kände mig lika bortskämd som vanligt.  
 

 
Hoppas även ni hade en finfin julafton, fina läsare ❤︎



Joe & the juice

 
Jag kände att jag var tvungen att få upp lite fler bilder från våran långhelg i Stockholm. En av årets favorithelger. Den där helgen som bjöd på Fitnessfestivalen, Allt för hälsan, Sweden international horse show och julklappshopping. Ett inlägg om fitnessfestivalen kan ni läsa här och våran lunch hos Sally voltarie och systrar hittar ni här.
 
 
Innan Horse show'en drog igång på lördagen, så passade vi på att hänga lite i Friends arenas granne: Mall of scandinavia. Det är sjukt vad stort det är där inne. Det finns liksom allt och lite till. Och man hinner knappast beta av varenda affär man vill hinna med. 
 
När sockerdippen tog vid passade vi på att fylla på med lite snabb, igångkickande energi hos Joe & the juice. 
 
 
Varsin fräsch och alldeles underbar juice och varsin muffins. Sedan var vi redo för shoppandet igen!
 
 
Sedan hamnade vi på Horse show'en i Friends arena. För att se kvällsshowen på lördagen. Och alltså åh, jag blir alltid lika rörd på något sätt. Det får en alltid att inse att man verkligen är en hästmänniska. Att man aldrig skulle vilja släppa hästeriet - även att det ibland bara känns tidskrävande och i vägen. 
 
 
Och detta nummer. De som har upplevt det vet vad jag försöker få fram. Det är så jäklarns mäktigt! Men man måste nog nästan uppleva det själv för att förstå. 
 

  

Wednesday, December 28 08:53

Min enda lediga dag mellan jul och nyår. Mellandagarna till ära så tar jag och min andra bestie våra grabbar och styr uppåt Linköping. På shoppinglistan står en ny bänk-diskmaskin och sedan tillåter jag mig själv att göra en massa onödiga, spontanfynd. Det är ju mellandagarna förtusan - de är till för att gå lös. 
 
Ha en kalasfin mellandags-onsdag vänner ❤︎



En sån som man har när man är liten

 
Både mamma och jag har varit trötta på rött runt jul de senaste året. Men i år kände mamma att det kunde vara himla fint igen. Och jag håller faktiskt med! Så hemma hos mina päron gick huset i vita och röda toner i år. Det är alltid så himla mysigt och hemtrevligt hemma hos mina föräldrar. Och mamma dukar alltid så himla fint. 
 
 

Tuesday, December 27 10:36

Jag önskar att jag hade kunnat kasta upp fler bilder från julafton. Men jag har helt enkelt inte hunnit. Har jobbat varje dag efter jul och så händer det ju en himla massa runt om kring. Såsom utgång på nyårsdagen och annat mys med familj och vänner. Då får livet gå före helt enkelt.
På juldagen var jag ute med min bästa vän som lämnar mig för Thailand i en månad, igårkväll besökte jag en kompis nya lya och inatt sov jag hos mamma och pappa igen, för tredje gången inom loppet av fyra dagar. Så himla mysigt. Så idag har vi kickat dagen med morgonpromenad, mamma och jag. Och sedan myst med frukost framför nyhetsmorgon. Nu ska jag sticka iväg och jobba 11-20. Sedan kommer min pojkvän äntligen hem. Vi ska öppna varandras klappar och kissen ska få öppna sina. 
 
Ha en fantastisk fin mellandag, vänner ❤︎



Are you hanging up a stocking on your wall? Are you hoping that the snow will start to fall?

 
Min mamma är en sådandär som finner alla tillfällen till att ge små presenter. Namnsdagar man knappt själv vet om att man har, när hon varit iväg, när man själv varit iväg och kommer hem eller bara för att överraska och pigga upp i vardagen. Hon är så fin min mamma. Och just den där egenskapen att vilja ge andra presenter har även jag fått ärva. Älskar att överraska någon med någonting fint. 
 
 
Ett sånt där tillfälle man får en liten present är på julaftonsmorgon - i julstrumpan. I år hängde det även en liten till strumpa ovanför min. Jag halvt dog när jag såg den. Så.jäklarns.söt. Katten följde ju med mig till mor och far - och inte skulle väl hon vara utan strumpa. 
 
 
Man är alltid lika pirrig och glad när man sticker ner handen i den. Även fast man vet att det nästan alltid är mörk choklad och marsipan. Antingen det ena eller det andra - eller i kombination. Mitt favoritgodis numero uno. 
 
 
Hänger ni upp en julstrumpa? ❤︎



Merry Xmas ♡

 
Från oss! Mig, Jonas och lilla fina Stina. Här är julkortet vi skickade ut till alla nära och kära på posten. Och jag vill skicka ett till er fantastiska bloggläsare. Så det gör jag genom bloggen!
 
Ha en fantastiskt fin jul nu vänner. Och glöm förtusan inte: Det är bara jul en gång om året. Det är meningen att vi ska njuta och vara glada. Julen kan föra med sig mycket gott - och vi kan välja att tacka och ta emot. Tillåt dig själv att fira jul - och tillåt dig själv att njuta utav det ❤︎



Are you hanging up a stocking on your wall? Are you hoping that the snow will start to fall?



Krämig och söt blåbärsmoothie boostad med diverse superfoods som spirulina, maca, camucamu och acai. Denna toppad med kokoskesokvarg, chiafrön, pumpafrön, mullbär och frusna blåbär. En skiva kryddigt bröd recept med pepparkaksmör recept.

 
- inlägget är favorit i repris sedan två år tillbaka. orginalinlägg och recept hittar ni här
 
 

 

Dan före dan, December 23

Godmorgon! Det är dan före dan. Igår och i förrgår körde jag 10-timmarspass på jobbet. Det härliga är att jag fick tidiga sådana, ena dagen började jag kl.7 och den andra kl.6, så jag har ändå haft kvällarna fria. Ena kvällen spenderades på gymmet och den andra hos hästen. Idag har jag bara ett klassiskt 7-16 pass (även kallat lyxpass om ni frågar mig). Det betyder att jag hinner styra lite innan jag och Stina (kissen) tar vårat pick och pack och drar till mamma och pappa. Där väntas uppesittarkväll och sleepover. Åh, så mysigt. Och när vi vaknar morgonen efter? Självaste julafton! I huset där julafton spenderas bäst. 
 
Ha en fin dan-före-dan vänner ❤︎
 



Santa's on his way, he's loaded lots of toys and many goodies on his sleig

 

Vintrig blåbärsfrulle ❄︎

Blåbärsmoothie toppad med vaniljkesokvarg, pepparkakssmör, clementin, mandlar, frusen havtorn, kokosflingor, kokoschips, hampafrön och bipollen. Två lussebullar vid sidan av och några pepparkakor. Och så den obligatoriska koppen med kaffe. 
 
 

Söt, krämig och näringsruk blåbärsmoothie

 
1 dl frusna blåbär
1 dl frusna björnbär/blåbär/mango
1 stor mogen banan
1 dl valfri juice

FÖR EXTRA KRÄMIGHET

0.5 mogen avokado

FÖR EXTRA NÄRINGSBOOST

1-3 msk valfritt proteinpulver
- såsom hampraprotein, ärtprotein, whey
1-3 tsk acai*
1 krm camu camu*
1 tsk lucuma*
1-2 tsk maca*
en bit färsk ingefära
 
1. Gröp ur avokadon, skiva bananen och släng ner alla ingredienser i mixern 3. Mixa ihop alltsammans till en krämig, härlig smoothie. Kan ev. behövas lite mer juice ibland
 

 

Vanilj-keso-kvarg

kvarg
keso
steviadroppar vanilj*
- alt. annan sötning
vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kvarg och keso med något kryddmått vaniljpulver och några steviadroppar vanilj 2. Smaka av och se om det behövs mer av något
 

 
 
Pepparkakskryddor och saffran. Åh, jag vill inte att julen ska ta slut. Och på tal om Hannas lussebullar. Har ni hunnit baka dem än? Själv har jag gjort tre satser i år. Börjar verkligen snåla med de sista få jag har kvar. Så jäklarns goda och härliga på många sätt och vis. 
 
 
 


 
* Steviadroppar vanilj: Jag köper mina från iHerb - mer om dem & det här
* Macapulver: superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - finns att köpa iHerb iHerb eller bodystore
* Lucuma: smaskig frukt som smakar kola-aktigt i pulverform. dessutom är den riktigt näringsrik! innehåller bra med fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler. finns att köpa från Herb eller bodystore
* Camu camu: rikast på naturlig c-vitamin i världen. jag köper mitt billigt på iHerb - mer om det här
 



3 days left ✷

 

❄︎

Lingonsmoothie toppad med vaniljkesokvarg, clementin, mandlar, pumpafrön, gojibär, mullbär, hampafrön och kokosflingor. Schyssta pepparkakor och clementiner vid sidan av. Och så en kopp obligatoriskt kaffe med mjölk!
 

 

Lingonsmoothie

1 dl frusna lingon
1 dl frusna hallon/jordgubbar/mango/lingon
en stor mogen banan
1 apelsin
en bit färsk ingefära 

FÖR EXTRA NÄRINGSBOOST

1-3 msk valfritt protein
- t.ex ärtprotein eller valfritt vaniljprotein
1-2 tsk maca*
1 tsk lucuma*
1 tsk granatäpplepulver
 
1. Skala och skiva bananen 2. Pressa apelsinen 3. Släng alla ingredienserna i en mixer 4. Mixa till en krämig smoothie!
 

Vanilj-keso-kvarg

kvarg
keso
steviadroppar vanilj*
- alt. annan sötning
vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kvarg och keso med något kryddmått vaniljpulver och några steviadroppar vanilj 2. Smaka av och se om det behövs mer av något
 


 

Wednesday, December 21

Fyra ljus är tända och vi räknar ner sista dagarna fram till jul. Nu är det ju bara tre dagar kvar, alltså shit. Hur ligger ni till med allt? Jag är som välkänt i min umgängeskrets tidsoptimist. Men jag är iallafall bättre ute i tid än i vanliga fall, haha. Julkorten fick jag hem igårkväll och skrev klart bums. Julklapparna är mer eller mindre helt in-shoppade. De ska bara slås in. Jag ska bara förbereda en sill och handla till en sallad som ska bli mina bidrag till julbordet. Och packa väskan som jag tar med mig för att sova hos päronen. 
 
 

  
* Steviadroppar vanilj: Jag köper mina från iHerb - mer om dem & det här
* Macapulver: superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - finns att köpa iHerb iHerb eller bodystore
* Lucuma: smaskig frukt som smakar kola-aktigt i pulverform. dessutom är den riktigt näringsrik! innehåller bra med fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler. finns att köpa från Herb eller bodystore
 
 



Vinterlistan ❄︎

1. vad är det bästa med vintern?

 
Åh, jag älskar vintern. Det är värme i kylan - som jag brukar säga. Allt julpynt och all värme piggar upp en. 
 

2. vad kommer du äta i vinter?

 
Mat kryddad i julens smaker. Rödbetssallad, rödbetshummus, sill, lax, vegetariska köttbullar.. Bakverk gjorda på saffran eller pepparkakskrydda. Lingon, granatäpple och clementiner i mängder. Choklad och marsipan. 
 
Mina julbords-favoriter? Kallrökt lax, sill i olika smaker, janssons frestelse, ägg med majonäs och rom, farmors ugnsomelett med stuvad spenat och svampstuvning. Åh, inget julbord utan dessa saker!
 
 

3. vad kommer du dricka i vinter?

 
Te, varm choklad, kaffe, latte och glögg. Såklart! 
 
 
 

4. hur kommer du fira jul?

 
Katten och jag åker hem till mamma och pappa den 23:e för att sova över till julaftonsmorgon. Där kommer vi att fira jul med min lilla släkt. Det är min familj, min faster och hennes familj och farmor och farfar. Och så djuren. Fler än så är vi inte. Och det är faktiskt himla mysigt! 
 
Tråkigt nog är jag och Jonas uppväxta i olika städer. Så han åker såklart hem till sin familj för att fira med dem. 
 
 

5. vilka är dina bästa julpyssel-tips?

 
Pyssel blir det inte så himla mycket av, men att baka julgotte desto mer. 
 
 

6. vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?

 
Mitt liv såg ungefär ut som idag. Förutom att vi inte hade en katt som lekte med julgranskulorna, haha! 
 
 

7. vad kommer du lyssna på?

 
Åh, min jul-spotifylista går på repeat från första advent t.o.m juldagen. Och kanske även på mellandagarna. Jag älskar julmusik!
 

8. vad läser du?

Jag är inte en jäkel på att läsa. Det har aldrig riktigt varit min grej. Men jag kollar gärna i fina inredningstidningar, läser buffé-tidningen från Ica och kollar i lite kokböcker. Sen läser jag vissa bloggar, men för det mesta kollar jag bara på bilderna. 
 

9. vad tittar ni på?

 
Årets julkalender är ett måste. Och någon julkalender från tidigare år. Annars hänger jag inte så mycket framför tv'n, det finns så himla mycket jag prioriterar före. Men uppesittarkvällen och Kalle Anka kommer jag också sitta spikad framför. 
 

10. vad var bäst med hösten? 

 
Åh, jag älskar att börja tända ljus, dricka varmt och burra in sig i mysigare kläder. 
 

11. vad har du för vinterplaner? 

 
Jag väntar på snön så att man kan åka skidor, pulka och kanske tolka bakom hästen. En skidsemester kanske väntar med familjen också - det var allt för länge sedan. 
 
 
 

 
Jag hittade denna fantastiska lista hos Hannah - cup of positive. Jag valde faktiskt att inte läsa hennes svar förns jag gjort listan själv. Allt för att svaren skulle bli så äkta som möjligt och inte påverkas av någon annans tankar. Gör listan du också vettja! ❤︎



Raw chocolate orange truffles



Jag måste få skryta lite.. de här är så in-åt-i-bomben-skitgoda. Mina råa chokladtryfflar med smak av apelsin. Mörkt chokladiga med tydlig apelsinsmak. Om det inte vore nog så är de ju dessutom schyssta mot både kropp och knopp - som jag brukar säga - och allt levande där ute. Åh. Jag älskar dem!
 
 
Så en sats av dessa har jag slängt ihop en jobbfri dag som denna. I år rullade jag dem även i smält mörk choklad och därefter pudrade jag över torkat apelsinskal. Åh, perfektion!
 
 
Om jag inte hunnit äta upp dem själv, så är detta ett av mina bidrag till julafton ❤︎
 

 
- inlägget är favorit i repris - ni hittar orginalinlägg och recept här



Årets julgran

 
Okej, här kommer en riktig bildbomb på årets gran. Men jag kunde verkligen inte välja ut färre bilder. Stina var så jäklarns söt på alla! Så varsegod: Här kommer en bildbomb på en söt katt och en snygg gran. Huggd och pyntad av min pojkvän. Ja, faktiskt! 
 
 
Att han huggt granen själv är jag inte förvånad över. Det var likadant i fjol. Då hittade en en hej-dundrande fin gran på sin farsters mark som han plockade hem. Det roliga var att det var exakt samma som hon själv kollat in.. Haha, hon fick njuta av några bilder vi skickade istället. Men att han pyntat den, det är en helt annan femma!
 
 
Vi hade julfest med jobbet i lördagskväll. Så himlans kul, för jag har verkligen sådana himlans härliga kollegor. En annan åkte ju på att jobba dagen efter 9-18 - men tusan, ibland är det värt att bita ihop lite. Lite tuffare än vanligtvis, men inte tusan dör man av det. Efter jobbet svängde jag förbi mor och far och fastnade. De bjöd på adventsmys i form av nykokt risgrynsgröt och lyxig hemgjord vam choklad. Mums! 
 
Så att granen stod färdigklädd när jag kom hem var världens suprise. Det trodde jag aldrig. Jag började nästan gråta, seriöst. Att resten av lägenheten var halvt upp-och-nedvänd och kaos fick mig också nästan att börja gråta, haha.. Men med lite gas i botten så var vi redo för adventsmys nummer två framför några avsnitt av julkalendern straxt före läggdags. 
 

Jag hade faktiskt funderat på att skippa granen i år. Det kändes faktiskt mer bökigt än värt. Men tydligen tyckte inte min pojkvän detsamma. Och glad är jag för det! För i mitt vardagsrum står en superfin gran. 
 
 
Jag hade inte kunnat gjort det bättre själv. Tack älskling ❤︎



Saffranskaka med apelsin



I fredags hade jag finbesök av Linn, hennes vovve och hennes nybilvna bebismage. En himla gó vän jag lärde känna när jag som knappt 17-åring flyttade hemifrån till en ny stad för att börja om gymnasiet, plugga på annan ort och hitta mig själv. Jag bjöd på saffranskaka och vi tog igen vad som hänt sedan vi sågs sist. 
 
 
Detta är min variant på saffranskaka. Himla god om jag får erkänna det själv. Den har faktiskt bakats hela tre gånger i år. Och självklart ligger den i min fika-låda på jobbet idag. 
 
 

Saffranskaka med apelsin

1 dl kokosolja
1 stor mogen banan à 150 g, vägd m. skal

0.5 g saffran

1 dl sötströ
1 dl kokossocker

2 ägg

1 dl havremjölk
0.5 dl kvarg

2 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
0.5 dl pofiber

2 tsk bakpulver
Rivet apelsinskal från 1 apelsin
 
1. Sätt ugnen på 175 grader 2. Smörj en bakform med kokosolja och och bröa den med kokosflingor 3. Smält kokosoljan över vattenbad. Blanda ner saffran och riv ner apelsinskal i den smälta kokosoljan. Mixa ner kvargen och bananen 4. Vispa ägg och sötning poröst 5. Blanda ner mjölken och kokosolja-blandningen 6. Blanda alla torra ingredienser 7. Vänd ner mjölblandningen i resten utav smeten 8. Grädda i  ugnen 50-60 minuter. 9. Ha på vaniljfrosting och garnera med granatäpplekärnor  



Våffeldejt i julformat

 

Våffeldejt i julformat

Pepparkaksvåfflor toppade med apelsinkvarg, saffrans-bananglass, frusna lingon, russin, hasselnötter, bipollen, hampafrön, kokoschips och kokosflingor. En latte på havremjölk till det. Och en färskpressad juice på apelsiner, äpplen och ingefära. 
 
 
Förra helgen hade vi frulledejt igen, jag och mina bästa babes. Såklart i julformat årstiden till ära. Åh, så himla gott. Emma och jag var både jobbfria, hästfria och passade på att vila från gymmet. Så vi hade en hel dag att ägna åt juligheter. Så som pyssel, bak och mys. Jag må gilla att ha mer eller mindre fullt upp - men ibland är det himla nyttigt med en helt free dag. Himla mysigt och avkopplande. Dagen före tredje advent. 
 
 
 

Pepparkaksvåfflor

orginalrecept: scandinavian wellness
vi gjorde 1.5x recept till 3 pers
 
2 dl mandelmjöl
2 dl fet kokosmjölk
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
nypa salt
pepparkakskrydda efter smak
valfri sötning efter smak
 
 1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa snabbt ihop. Kan även använda visp 2. Grädda i rikligt med smör eller kokosolja
 

Apelsinkvarg

kvarg
rivet apelsinskal
vaniljpulver
steviadroppar vanilj
 
1. Riv ner apelsinskal i kvarg och blanda med övriga ingredienser - allt efter smak!
 

Saffrans-bananglass

2 st frusna bananer
1 färsk banan
lite mandelmjölk
saffran efter smak
 
1. Mixa ihop alla ingredienser till en glass
 
 



Pepparkaksmör

 
Det är tredje vintern i rad jag gör detta smör. Fler än en gång per vinter. Var och varannan frukost toppas av detta underbara pepparkaksklet. 
 
 
Har ni inte testat? Testa ❤︎
 

 
- inlägget är favorit i repris. orginalinlägg och recept hittar ni här
 
 



Sallys vegansallad hos Sally Voltaire och systrar



Jag vet att jag har tjatat om det sjuttioelva gånger förr.. kanske sjuttioelva-tusen till och med. Men Sally Voltaire och systrar är verkligen min favorit restaurang numero uno. Jordklotets bästa restaurang, enligt mig. Jag har verkligen aldrig varit på ett ställe som är i närheten av så perfekt. För ja, Sally Voltaire och systrar är verkligen perfekt. Det är en självklart #1. 
 
 


Inte nog med att maten är schysst på flera sätt och vis.. den är dessutom skitgod och lokalen är himla fräsch och hemtrevlig. Det är liksom inte tråkigt på något vis, som vissa "nyttiga" matställen kan vara. Nej, de har verkligen fått till det! Detta är så in-i-bomben gott. Sådär så det tar en till månen och tillbaka. Typ. Okej, jag ska inte skapa för höga förväntningar. Men, jag skulle förminska om jag sa någonting annat. Man mår som en gud där inne. Skulle jag bo i Stockholm skulle jag vara stamkund. 
 
 
Befinner ni er i Stockholm: Så ta er till Åhléns huset och åk upp till våningsplan två. Där hittar ni Sally Voltaire och systrar som har öppet typ jämt. Ni kommer inte att ångra er!



24. Pepparkaksdeg

 
När denna limited edition smak från add.icecream: 24. Pepparkaksdeg dök upp på Ica i min hemstad var självklart inte sen med att köpa en burk. Jag slängde snarare ner den i kundkorgen direkt - och det blev definitivt inte den sista. Jag älskar ju deras 04. Cookie dough och denna påminner om den fast i julformat. En glass med pepparkaksdeg-bitar i. Åh! Jag älskar både smaken och tänket. "Add Ice Cream är en svensk premiumglass med hög proteinhalt, helt utan tillsatt socker och konstgjorda ämnen. Välj den som ett hälsosammare alternativ till vanlig glass eller bara för den goda smakens skull" Ben & Jerry's i all ära - men kanske inte alla veckans dagar. 

Ett prima sätt att skämma bort sig själv efter att man jobbat kväll. Eller när man kommer hem från ett sent träningspass. Ni vet.. när man liksom bara vill ha något snabbt, enkelt, mysigt och skitgott att mysa ner sig med.
 
 
 Har ni smakat denna eller någon annan utav deras glassar? ❄︎



Tredje advent ✷

Det är sjukt vad tiden springer? Kan vi inte stanna upp lite? Eller förlänga december? Jag skulle inte tacka nej till två månaders jul. Liksom, när allt julpynt försvinner känns ju allt snarare grått och trist? 
 
 
Hur eller hur. Igår var det tredje advent och jag hade ledig helg. På eftermiddagen kom några utav mina tjejer till mig för att köra julklappsspelet. Har ni spelat det någon gång? Har blivit en tradition i vårt umgänge. Alla köper minst två klappar för en viss summa pengar, sedan sätter man klockan på någon random tid och spelar tills den ringer - och ingen går lottlös därifrån. Är så himla kul! Och det blir så himla lätt kaos på slutet. Alla sliter klapparna hej-vilt och har halvt panik att klockan ska ringa. 
 
 
Felicia hade med sig lussebullar och bjöd på. Himla gulligt! Både klassiska och med vitchoklad-fyllning. Mumma!
 
På kvällen kom mina päron över för adventsfika. Jag hade återigen bakat min egna saffranskaka med apelsin {recept kommer} och så drack vi glögg - såklart. Perfekt avslut på en himla mysig dag!
 
 



It may be Winter outside, but in My Heart it's Spring

 

Röd vintersmoothie toppad med vaniljkesokvarg, kanelstekta äpplen, frusna granatäpplekärnor och kokosflingor.  Kaneliga havrescones med nästan samma pålägg + pepparkaksmör, äppel- och tranbärsmos och mandlar. Och så lite C-vitaminkick i form av saftiga apelsinklyftor. Och så det obligatoriska morgonkaffet, såklart!
 
 
 

Sunday, December 11 10:24

Söndag en ledig helg. Reprisar en frulle jag och Jonas hade tillsammans i fjol. Idag är sista lediga morgonen, eller lediga dagen, vi får tillsammans innan jul. Annars jobbar vi i stort sätt alltid om varandra. Jag lämnar dock han ett tag för att dra ut till pållefjanten. Hade graderna bara velat stiga under 0 hade vi kunnat fått en snöig mysig ridtur, men nu får man hoppas att vi inte drunknar istället, haha.. Sen väntar julklappsspelet med mina tjejer och ikväll kommer mina päron över på adventsfika. En riktig mys-söndag med andra ord ❤︎
 
 
- inlägget är favorit i repris från förra året. orginalilägg och recept hittar ni här
 



Snart så kommer tomten till oss

 

❄︎

Lingonsmoothie toppad med egensötad vaniljkvarg, sharon - som förövrigt är årstidens godaste frukt, mandlar, torkade mullbär, frusna lingon, kokoschips, kokosflingor, hampafrön och linfrön. Två lussebullar recept och en kopp kaffe med havremjölk till det!
 


Och samtidigt lyser två ljus i min advensljusstake från By Lassen. Åh, den är så fin. Och inåtibomben, jäklarns, fruktansvärt dyr haha.. Men tusan, det är den nästan värd. Nedräkningen är halvvägs! Snart så kommer tomten till oss. 
 
 
 

Lingonsmoothie

1 dl frusna lingon
1 dl frusna hallon/jordgubbar/mango
en stor mogen banan
1 apelsin
en bit färsk ingefära 

för extra näringsboos

1-3 msk valfritt protein
- t.ex ärtprotein eller valfritt vaniljprotein
1-2 tsk maca*
1 tsk lacuma*
1 tsk granatäpplepulver
 
1. Skala och skiva bananen 2. Pressa apelsinen 3. Släng alla ingredienserna i en mixer 4. Mixa till en krämig smoothie!
 

Vaniljkvarg

kvarg
steviadroppar vanilj*
- alt. annan sötning
vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kvarg med något kryddmått vaniljpulver och några steviadroppar vanilj 2. Smaka av och se om det behövs mer av något
 
 

 

  
* Steviadroppar vanilj: Jag köper mina från iHerb - mer om dem & det här
* Macapulver: superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - köper det från iHerb här
* Lucuma: smaskig frukt som smakar kola-aktigt i pulverform. dessutom är den riktigt näringsrik! innehåller bra med fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler. jag köper ett ekologiskt raw lacuma från iherb.com här



Throwback: December 2015 ❄︎

December är i full rull. Årets mysigaste månad är här. Och vad kan slå fel med lite jul-inspo såhär mitt i allt? Så jag bjuder på en throwback från december - årets absolut mysigaste månad - förra året, med en massa juliga stunder.  Hoppas ni njuter lika mycket som jag. Jag tillhör liksom dem som får ett pirr i kroppen när en tänker, pratar om och kollar på bilder om jul. 
 
 
, jag fick en himla mysig adventskalender utav mina kära tjejer: en te-kalender! - inlägg
 


, klassiska glöggar i all ära - starka som alkoholfria. men det är också himla kul att koka sina egna, alkoholfria och schyssta variater! förra året kokade jag två, bl.a denna granatäppleglögg - recept

 
, och egen pepparkakskrydda gjorde jag såklart! den har alltid en plats i kryddskåpte såhär års - recept
 
 
, frukosten kunde bestå utav saffrans-bananplättar. åh, det är så gott! - inlägg
 
 
, julig fikonmarmelad är oxå himla, himla gott - recept
 
 
, lägenheten var fint julpyntad - inlägg
 
 
, att addera lussekatter till frullen i decembermånad är sällan fel - inlägg
 
 
, jonas högg en skitfin gran på sin fasters mark och den blev ännu snyggare i vårat vardagsrum: enkelt pyntad, med fjärkontrolsdrivna sladdlösa ljus och en korg som julgransfot - fler bilder
 
 
, jag bakade Hanna's schyssta pepparkakor - inlägg
 
 
, jag var kär och stolt över mina inslagna klappar - som låg under granen och väntades på att ges bort. operfekt perfekt som jag brukar säga - precis vad jag tycker är allra finast 
 
 
, den fjärde advent bjöd vi över mina päron på bönkladdis med smak av apelsin och glögg - inlägg
 
 
, en annan himla god favoritfrulle var en röd (haha, jag vet.. alger missfärgar lätt) vintersmoothie. gärna med saffranscones vid sidan av - recept
 
 
, egen rödbetssallad blev det också en del utav - recept
 
 
, på självaste julafton åt jag raw ris à la malta till frukost - likt tidigare år - recept
 


, på julafton kände jag min fin - och det var jag väl också. det är okej att känna sig fin och det är okej att tala om det för resten av världen - inlägg
 
 
, hemma hos mamma och pappa var granen också himla fin - fler bilder från julafton
 
 
, och på julbordet fanns för första gången vegetariska julbullar (made by me) fler bilder från julafton
 
 
, avslutade året och skålade in det nya gjorde vi med Emma och hennes pöjk - enkelt men himla mysigt - inlägg
 

 
 
Jag kände dock att det var alldeles för lite julpepp mot vad jag hade velat ha in i detta inlägg. Men det var ju just en throwback från i fjol. Jag hade velat baka in så mycket mer. Har man haft en blogg i snart åtta år (shit), så har man himla mycket fint i arkivet. Spana kanske in min throwback från december 2014 här och julpepp-inlägget jag gjorde i fjol här - om du precis som jag är sugen på mer julpepp och inspiration ❄︎



Hanna's lussebullar



Jag har bakat lussebullar, och recept för övrigt, från denna fantastiska Hanna förr. För två år sedan bakade jag hennes veganska snurror med fyllning recept och i fjol valde jag att baka Marjas variant av lussebulle recept. I år valde jag att baka Hannas schysstrare variant av en klassisk bulle. Klassiska bullar i all ära - men dessa är minst lika smarriga, om inte smarrigare. Och med mandelmassa gömma! Jag som är en mandelmasse- och marsipangris sedan barnsben. Åh, det gjorde dessa bullar till perfektion. 
 
 
 

Lussebullar

recept: hanna hurbrasomhelst
 
3 luftigt vispade ägg
2 dl fet kokosmjölk
3 msk kokosolja
1 nypa flingsalt
2 msk kokossocker
4 msk agave sirap
- alt. annan valfri flytande sötning
1.5 g saffran
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1.25 dl maizena
2.25 fiberhusk
2 tsk bakpulver
 

Mandelmassa

1.5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjölk
1.5 tsk agave sirap
- alt. annan valfri flytande sötning
1 nypa äkta vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kokosmjölk, kokosolja, kokossocker, agave sirap, salt och saffran i en kastrull på svag värme 2. Blanda sedan alla torra ingredienser 3. Vispa äggen luftiga 4. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser till en jämn tjock smet. Rör tills den börjar släppa något från kanterna, den kommer dock fortfarande vara kladdig. Pudra lite maizena på och sätt i kylskåpet i 30-40 min 5. Under tiden gör du i ordning mandelfyllningen genom att blanda alla ingredienser i en skål till en krämig massa, ställ sedan i kylskåp 6. När tiden gått tar du ut degen ur kylskåpet, pudrar lite maizena på ett bakbord eller ett bakplåtspapper och lossar degen från bunken och lägger den på bakbordet eller pappret. Den kommer fortfarande att vara kladdig och ska vara kladdig 7. Pudra lite extra maizena på degen och dela den i 2 delar som du med fuktade händer rullar till två avlånga längder. Dela längderna till 10 bitar vardera 8. Sätt ugnen på 250 C 9. Fukta händerna i mer kallt vattnet och ta en bit deg som du plattar ut i din hand och fyller med mandelfyllningen. Rulla sedan ihop den i handen och forma till en lussekatt 10. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och upprepa tills du inte har någon deg kvar. Absolut enklast för att undvika att degen ska fastna på händerna är att tvätta händerna i kallt vatten då och då så att du inte har så mycket kladdig deg i handflatorna. Försök också att arbeta snabbt, degen är mest lätthanterlig när den är sval. Pensla sedan bullarna med en äggula eller lite vatten och toppa eventuellt med russin 11. Sänk ugnen till 200 C och sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 10-17 minuter beroende på hur stora du gjort dom. Förvara bullarna i kylskåpet eller i frysen. Godast är dom om du värmer på dom innan du ska servera om dom legat en natt i kylskåp.
 
 
 
 
 



Jag vill ha mer Jul, ge mig



Saffrans-bananplättar toppade med vaniljkesokvarg, frusna granatäpplekärnor, söta clementiner, torkade mullbär, kokoschips och kokosflingor. Och så en kopp julkryddigt te till det!

 
 
- inlägget är favorit i repris från förra året. orginalinlägg och recept hittar ni här
 



Christmas calendar for chocolate lovers

 
Jag älskar julkalendrar. Förra året fick jag en te-kalender inlägg av mina tjejkompisar och ett annat år hade jag en chokladkalender från Amma. Klassiska kalendrar i all ära, men dess lyxiga kalendrar tackar man fasiken inte nej till. I år fick jag denna finingen, från Simply Chocolate, av min mamma:
 
 
Och jag måste erkänna att det är den finaste chokladkalender jag någonsin sett. Titta bara på den! För att inte snacka om innehållet. Så himlans jäkla god choklad. Chokladkalendrar från Ica - släng er i väggen!
 
 
Inte nog med det.. vissa dagar får man även två bitar. Himla generöst! Som idag. Åh, jag har en bit kvar att öppna! Blir ytterligare en suprise till godbit ikväll alltså. Så många anledningar att älska denna kalender.
 
 
Sen så måste man ju även titta på svt's julkalender och ha ett kalenderljus. Såklart. Man blir aldrig för gammal för julkalendrar.
 
Har ni någon kalender? ❤︎



Allt för hälsan & Fitnessfestivalen 2016

 
Tidigt på morgonen i fredags styrde bilen upp mot Stockholm. En långhelg med Allt för hälsan, Fitnessfestivalen, Sweden international horse show och julklappsshopping väntade. Åh! Jag älskar att Fitnessfestivalen flyttade från Götet till Stockholm förra året. Jag har aldrig tidigare lyckats gå på den, då de alltid lyckas time'a in med Sweden horse show. Men nu kan man slå två flugor i en smäll! Vilket har kommit att bli en favorithelg som verkar bli tradition. 
 
 
Det finns så mycket roliga montrar. Så mycket att klämma och känna på och smaka utav. Så mycket bra priser och erbjudanden. Hade det inte varit så jobbigt att bära på allt, hade jag garanterat kommit hem med mycket mer. Förmodligen med en hästtransport fylld.. Men framförallt: så mycket härliga människor, så mycket energi, så mycket glädje och så mycket inspiration. 
 
 
Jag har hittat min nya favorit choklad: Loving earth. Inte bara för att den är gjord på schyssta ingredienser och har en snygg design. Utan för att den är så mycket mer än så. Den liksom smälter i munnen. Men sen är den ju dessutom raw, ekologisk och skitsnygg - vilket inte sänker betyget ett piss! 
 
 
 
Vi käkade sushi till lunch. Inte för att mäss-mat är så himla fotovänligt. Men ack så gott! 
 
 
Träffade på denna goa och glada tjej i Nocco's monter. Karolina som driver den relativt nya podden Anorlexia tillsammans med Ellinor. Har ni inte lyssnat på den så är det ett tips. Två tjejer med samma sjukdom som mig i bagaget, som även de tagit sig ut starka med viljan att inspirera till det friskare livet, prata allvar och förhoppningsvis förebygga ätstörningar. Om ni följer @linuscarlen på instagram så kanske ni redan har sett denna bild i hans händelser. Hihi, det var lite kul. Självklart var jag tvungen att köpa med min några burkar av henne. Och jag vill verkligen tipsa om årets julsmak: Skum tomte. Notera särskrivningen, hehe. Jag ska nog köpa hem flera!
 
 
I fjol smakade vi på den då nykomna glassen add.icecream. En stund därefter landade den i min hemstad. Och jag måste säga att det är det bästa påhitt det senaste året! 04 Cookie dough är min favorit och den nya limited edition 24 Pepparkaksdeg hamnar i höjd med den! 
 
 
I Njie's monter kunde man fota roliga bilder. Och det gjorde vi såklart!
 
 
Och man smakar på allt. Allt man kommer över och ser. Det finns så mycket smakprover på en massa roliga saker och ting i alla montrar. Bäst att passa på att utforska liksom! Man lyckas ju hitta flera favoriter man kanske aldrig annars hade testat. 
 
 
 
Denna pingla träffade jag också på! Linn som driver goforfit.se. Även hon en f.d ätstörd och nu mera grym hälsobloggare. Detta var visserligen inne på Horse show'en (himla otippat, men himla kul) - men jag tyckte att det passade bättre in här. Sjukt kul eftersom att vi kommenterat fram och tillbaka på varandras bloggar i.. flera år! 



Saffransvåfflor och bra sällskap

 

Saffron pancake breakfast date

Saffrans-bananvåfflor toppade med apelsinkvarg, lingonglass, pepparkaksmör, raw fikonmarmelad, frusna lingon, torkade mullbär, hampafrön, bipollen och kokosflingor. En färskpressad juice på äpple och ingefära till det. Och så den obligatoriska koppen kaffe - här med skummad havremjölk. 
 
 
Här om helgen så tjuvstartade vi med julsmaker, jag och mina babes. December blir ju alldeles för kort annars. 
 
 

 

Saffrans-bananvåfflor 

1 port
 
1 stor mogen banan
2 ekologiska ägg
1 msk kokosmjöl
0.5 tsk bakpulver
en uns saffran
 
1. Mixa ihop samtliga ingredienser 2. Smeta in ett våffeljärn med kokosolja 3. Grädda till våfflor 4. Om du gör flera våfflor kan du slänga på ugnen på en lägre värme och lägga in de våfflor som är färdiga medans de andra gräddas
 

Apelsinkvarg

kvarg
rivet apelsinskal
vaniljpulver
steviadroppar vanilj
 
1. Riv ner apelsinskal i kvarg och blanda med övriga ingredienser - allt efter smak!
 

Lingonglass

2 dl lingon
1 dl kvarg
1 krm vaniljpulver
valfri sötning efter smak
 
1. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer 2. Smaka av med sötning
 



josefineandersson | från anorektiker till hälsofreak -

Om nyårslöften och sånt

Årets sista dag. Det känns sjukt att tvåtusensexton snart är historia. Jag gillade tvåtusensexton. Inte bara för att jag gillar jämna tal och är lite smått skraj för udda. Det var ett jäkla bra år. Allra mest för att vi fick behålla våran 12-åriga vovve med hjärtfel i livet hela året ut - utan några stora problem, vilket jag aldrig hade trott. Annars flöt livet på himla bra också. Fullspeckat och mer eller mindre stressigt om vartannat som vanligt - men det flöt ändå himla bra. Jag spår redan nu några jobbiga stunder tvåtusensjutton kan komma att bjuda på - men om man bortster från det så hoppas jag att tvåtusensjutton kan bli ett snällt år det med. 
 
 


Nyårslöfte - Ett brutet och ett nytt

 

Mina tankar kring nyårslöften

 När det gäller nyårslöften har jag blandade känslor. På ett vis tycker jag bara att det är ett dumt påhitt som ger den ena ångest över sitt misslyckande eller leder den andra genom en ond spiral rakt ner i fällan. Jag vet hur ett löfte kan spåra och ta livet ifrån en. Men det kan också vara ett tillfälle att tänka igenom hur man vill att det nya året ska se ut. Hur man vill att livet ska se ut. Det är ett bra tillfälle att ge sig själv en nystart. Men nyårslöften är inte till för att ta livet ifrån dig. De är till för att förändra livet till det positiva. Så ska du ge dig själv ett nyårslöfte: Ge dig ett rimligt sådant, något som kommer gynna dig något och något som kan göra livet lite bättre. Sätt inte nyårslöftet som ett strikt tvång - utan se det snarare som någonting att jobba på. Någonting som kommer att fungera.
 

Mitt nyårslöfte för 2016 - ett brutet sådant

"Mitt nyårslöfte i år gör ont, men jag tror det är jäkligt nyttigt" skrev jag i fjol. Jag satte ett nyårslöfte om att välja bort något ur mitt fullspäckade liv. Det stod mellan hästen eller bloggen - två tidskrävande intressen. Och egentligen även mellan min egen träning. Mitt nyårslöfte i fjol kan ni läsa här här.
 
 

Jag tänker inte välja bort någonting jag tycker om

Jag bröt dock årets nyårslöfte. Men nyårslöften är till för att brytas. Right? Jag insåg nämligen att jag aldrig skulle vara jag utan min häst, utan min blogg eller utan träningen. Även att det skulle kunna stressa mig in i väggen vissa stunder. Livet skulle liksom inte vara komplett utan något av de. Det skulle saknas en bit. Och det är inget liv jag vill leva heller. Istället för att stryka någonting helt, så har jag valt att behålla allt - fast i mindre doser.
 
 

Mitt nyårslöfte för 2017 - ett rimligt sådant

Mitt nyårslöfte för 2017 blir att fortsätta finna min balans mellan jobb, häst, egen träning, blogg, nära och kära och nöjen - en balans som fungerar i längden. Och jag tycker redan att jag kommit en bra bit på vägen. Stress är inte längre mitt normaltillständ - även att jag är stressad mer ofta än sällan. 
 
Jag tänker inte tillåta mig själv ångest för att jag 'väljer bort' det ena eller det andra. För det gör jag inte - innerst inne. Ska jag hinna allt jämt och ständigt kommer jag inte vara närvarande och njuta någonstans. Jag är bara människa - inte superwoman - och det måste jag lära mig att acceptera. 
 

 
Har ni något snällt löfte till er själva? Eller låter ni 2017 bli löftes-fritt? ❤︎
 
 
 
 
Gott nytt år vänner! Ta hand om er, så hörs vi igen nästa år
 

 
- alla bilder är plockade ur arkivet



If you're bored with life, you don't get up every morning with a burning desire to do things - you don't have enough goals

 

En sådär perfekt krämig och söt blåbärsmoothie boosad med diverse superpulver toppad med vaniljkesokvarg, torkade mullbär och frusna blåbär. Till det en saftig bit mjuk pepparkaka med lingonchia-marmelad och kaffe! 
 
 
- inlägget är favorit i repris sedan två år tillbaka - ni hittar orginalinlägg och recept här



Självaste julafton

 
Sådärja! Nu tänkte jag göra ett juligt inlägg om min självaste julafton. Vaknade upp hemma hos mamma och pappa i mitt gamla flickrum, fick typiskt josefine-godis i min julstrumpa inläggtog en morgonpromenad och mötte många andra glada motionärer, åt en julig frukost med familjen i tv-soffan, stack ut till hästen med mamma och tog skitgöran medan jag lät henne rida. 
 
 
Mamma hade klätt granen i rött och vitt i år. Och trots att både jag och hon varit himla trötta på rött de senaste åren, så måste jag erkänna att det var himla fint. Jag vart nästan sugen på rött själv tills nästa år. 
 
 
Till vänster ser ni mitt ena bidrag till julbordet: ett juligt favoritbröd. Recept på det hittar ni här.  
 
 
Såklart tog vi en obligatorisk årlig julbild tillsammans, jag och min finfinaste lillasyster. 
 
 
Och så var det julbord! Jag skojar inte när jag säger att jag lever på rester från det i flera dagar efteråt - utan att tröttna. Jag älskar julbord! Allra bäst är sill i olika former, lax och farmors ugnsomelett med hennes stuvade spenat till. Åh. Utöver det låg några andra godingar på min tallrik: ägg med majonäs rom och räkor, en julig sallad på grönkål sockerärtor apelsin granatäpple och groddar, janssons frestelse, vegetariska k*ttbullar som våran goa skötare till pållefjanten kom över med, rödbetsallad och fetaost. 
 
 
Såklart kom tomten och besökte oss snälla barn. Och jag kände mig lika bortskämd som vanligt.  
 

 
Hoppas även ni hade en finfin julafton, fina läsare ❤︎



Joe & the juice

 
Jag kände att jag var tvungen att få upp lite fler bilder från våran långhelg i Stockholm. En av årets favorithelger. Den där helgen som bjöd på Fitnessfestivalen, Allt för hälsan, Sweden international horse show och julklappshopping. Ett inlägg om fitnessfestivalen kan ni läsa här och våran lunch hos Sally voltarie och systrar hittar ni här.
 
 
Innan Horse show'en drog igång på lördagen, så passade vi på att hänga lite i Friends arenas granne: Mall of scandinavia. Det är sjukt vad stort det är där inne. Det finns liksom allt och lite till. Och man hinner knappast beta av varenda affär man vill hinna med. 
 
När sockerdippen tog vid passade vi på att fylla på med lite snabb, igångkickande energi hos Joe & the juice. 
 
 
Varsin fräsch och alldeles underbar juice och varsin muffins. Sedan var vi redo för shoppandet igen!
 
 
Sedan hamnade vi på Horse show'en i Friends arena. För att se kvällsshowen på lördagen. Och alltså åh, jag blir alltid lika rörd på något sätt. Det får en alltid att inse att man verkligen är en hästmänniska. Att man aldrig skulle vilja släppa hästeriet - även att det ibland bara känns tidskrävande och i vägen. 
 
 
Och detta nummer. De som har upplevt det vet vad jag försöker få fram. Det är så jäklarns mäktigt! Men man måste nog nästan uppleva det själv för att förstå. 
 

  

Wednesday, December 28 08:53

Min enda lediga dag mellan jul och nyår. Mellandagarna till ära så tar jag och min andra bestie våra grabbar och styr uppåt Linköping. På shoppinglistan står en ny bänk-diskmaskin och sedan tillåter jag mig själv att göra en massa onödiga, spontanfynd. Det är ju mellandagarna förtusan - de är till för att gå lös. 
 
Ha en kalasfin mellandags-onsdag vänner ❤︎



En sån som man har när man är liten

 
Både mamma och jag har varit trötta på rött runt jul de senaste året. Men i år kände mamma att det kunde vara himla fint igen. Och jag håller faktiskt med! Så hemma hos mina päron gick huset i vita och röda toner i år. Det är alltid så himla mysigt och hemtrevligt hemma hos mina föräldrar. Och mamma dukar alltid så himla fint. 
 
 

Tuesday, December 27 10:36

Jag önskar att jag hade kunnat kasta upp fler bilder från julafton. Men jag har helt enkelt inte hunnit. Har jobbat varje dag efter jul och så händer det ju en himla massa runt om kring. Såsom utgång på nyårsdagen och annat mys med familj och vänner. Då får livet gå före helt enkelt.
På juldagen var jag ute med min bästa vän som lämnar mig för Thailand i en månad, igårkväll besökte jag en kompis nya lya och inatt sov jag hos mamma och pappa igen, för tredje gången inom loppet av fyra dagar. Så himla mysigt. Så idag har vi kickat dagen med morgonpromenad, mamma och jag. Och sedan myst med frukost framför nyhetsmorgon. Nu ska jag sticka iväg och jobba 11-20. Sedan kommer min pojkvän äntligen hem. Vi ska öppna varandras klappar och kissen ska få öppna sina. 
 
Ha en fantastisk fin mellandag, vänner ❤︎



Are you hanging up a stocking on your wall? Are you hoping that the snow will start to fall?

 
Min mamma är en sådandär som finner alla tillfällen till att ge små presenter. Namnsdagar man knappt själv vet om att man har, när hon varit iväg, när man själv varit iväg och kommer hem eller bara för att överraska och pigga upp i vardagen. Hon är så fin min mamma. Och just den där egenskapen att vilja ge andra presenter har även jag fått ärva. Älskar att överraska någon med någonting fint. 
 
 
Ett sånt där tillfälle man får en liten present är på julaftonsmorgon - i julstrumpan. I år hängde det även en liten till strumpa ovanför min. Jag halvt dog när jag såg den. Så.jäklarns.söt. Katten följde ju med mig till mor och far - och inte skulle väl hon vara utan strumpa. 
 
 
Man är alltid lika pirrig och glad när man sticker ner handen i den. Även fast man vet att det nästan alltid är mörk choklad och marsipan. Antingen det ena eller det andra - eller i kombination. Mitt favoritgodis numero uno. 
 
 
Hänger ni upp en julstrumpa? ❤︎



Merry Xmas ♡

 
Från oss! Mig, Jonas och lilla fina Stina. Här är julkortet vi skickade ut till alla nära och kära på posten. Och jag vill skicka ett till er fantastiska bloggläsare. Så det gör jag genom bloggen!
 
Ha en fantastiskt fin jul nu vänner. Och glöm förtusan inte: Det är bara jul en gång om året. Det är meningen att vi ska njuta och vara glada. Julen kan föra med sig mycket gott - och vi kan välja att tacka och ta emot. Tillåt dig själv att fira jul - och tillåt dig själv att njuta utav det ❤︎



Are you hanging up a stocking on your wall? Are you hoping that the snow will start to fall?



Krämig och söt blåbärsmoothie boostad med diverse superfoods som spirulina, maca, camucamu och acai. Denna toppad med kokoskesokvarg, chiafrön, pumpafrön, mullbär och frusna blåbär. En skiva kryddigt bröd recept med pepparkaksmör recept.

 
- inlägget är favorit i repris sedan två år tillbaka. orginalinlägg och recept hittar ni här
 
 

 

Dan före dan, December 23

Godmorgon! Det är dan före dan. Igår och i förrgår körde jag 10-timmarspass på jobbet. Det härliga är att jag fick tidiga sådana, ena dagen började jag kl.7 och den andra kl.6, så jag har ändå haft kvällarna fria. Ena kvällen spenderades på gymmet och den andra hos hästen. Idag har jag bara ett klassiskt 7-16 pass (även kallat lyxpass om ni frågar mig). Det betyder att jag hinner styra lite innan jag och Stina (kissen) tar vårat pick och pack och drar till mamma och pappa. Där väntas uppesittarkväll och sleepover. Åh, så mysigt. Och när vi vaknar morgonen efter? Självaste julafton! I huset där julafton spenderas bäst. 
 
Ha en fin dan-före-dan vänner ❤︎
 



Santa's on his way, he's loaded lots of toys and many goodies on his sleig

 

Vintrig blåbärsfrulle ❄︎

Blåbärsmoothie toppad med vaniljkesokvarg, pepparkakssmör, clementin, mandlar, frusen havtorn, kokosflingor, kokoschips, hampafrön och bipollen. Två lussebullar vid sidan av och några pepparkakor. Och så den obligatoriska koppen med kaffe. 
 
 

Söt, krämig och näringsruk blåbärsmoothie

 
1 dl frusna blåbär
1 dl frusna björnbär/blåbär/mango
1 stor mogen banan
1 dl valfri juice

FÖR EXTRA KRÄMIGHET

0.5 mogen avokado

FÖR EXTRA NÄRINGSBOOST

1-3 msk valfritt proteinpulver
- såsom hampraprotein, ärtprotein, whey
1-3 tsk acai*
1 krm camu camu*
1 tsk lucuma*
1-2 tsk maca*
en bit färsk ingefära
 
1. Gröp ur avokadon, skiva bananen och släng ner alla ingredienser i mixern 3. Mixa ihop alltsammans till en krämig, härlig smoothie. Kan ev. behövas lite mer juice ibland
 

 

Vanilj-keso-kvarg

kvarg
keso
steviadroppar vanilj*
- alt. annan sötning
vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kvarg och keso med något kryddmått vaniljpulver och några steviadroppar vanilj 2. Smaka av och se om det behövs mer av något
 

 
 
Pepparkakskryddor och saffran. Åh, jag vill inte att julen ska ta slut. Och på tal om Hannas lussebullar. Har ni hunnit baka dem än? Själv har jag gjort tre satser i år. Börjar verkligen snåla med de sista få jag har kvar. Så jäklarns goda och härliga på många sätt och vis. 
 
 
 


 
* Steviadroppar vanilj: Jag köper mina från iHerb - mer om dem & det här
* Macapulver: superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - finns att köpa iHerb iHerb eller bodystore
* Lucuma: smaskig frukt som smakar kola-aktigt i pulverform. dessutom är den riktigt näringsrik! innehåller bra med fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler. finns att köpa från Herb eller bodystore
* Camu camu: rikast på naturlig c-vitamin i världen. jag köper mitt billigt på iHerb - mer om det här
 



3 days left ✷

 

❄︎

Lingonsmoothie toppad med vaniljkesokvarg, clementin, mandlar, pumpafrön, gojibär, mullbär, hampafrön och kokosflingor. Schyssta pepparkakor och clementiner vid sidan av. Och så en kopp obligatoriskt kaffe med mjölk!
 

 

Lingonsmoothie

1 dl frusna lingon
1 dl frusna hallon/jordgubbar/mango/lingon
en stor mogen banan
1 apelsin
en bit färsk ingefära 

FÖR EXTRA NÄRINGSBOOST

1-3 msk valfritt protein
- t.ex ärtprotein eller valfritt vaniljprotein
1-2 tsk maca*
1 tsk lucuma*
1 tsk granatäpplepulver
 
1. Skala och skiva bananen 2. Pressa apelsinen 3. Släng alla ingredienserna i en mixer 4. Mixa till en krämig smoothie!
 

Vanilj-keso-kvarg

kvarg
keso
steviadroppar vanilj*
- alt. annan sötning
vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kvarg och keso med något kryddmått vaniljpulver och några steviadroppar vanilj 2. Smaka av och se om det behövs mer av något
 


 

Wednesday, December 21

Fyra ljus är tända och vi räknar ner sista dagarna fram till jul. Nu är det ju bara tre dagar kvar, alltså shit. Hur ligger ni till med allt? Jag är som välkänt i min umgängeskrets tidsoptimist. Men jag är iallafall bättre ute i tid än i vanliga fall, haha. Julkorten fick jag hem igårkväll och skrev klart bums. Julklapparna är mer eller mindre helt in-shoppade. De ska bara slås in. Jag ska bara förbereda en sill och handla till en sallad som ska bli mina bidrag till julbordet. Och packa väskan som jag tar med mig för att sova hos päronen. 
 
 

  
* Steviadroppar vanilj: Jag köper mina från iHerb - mer om dem & det här
* Macapulver: superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - finns att köpa iHerb iHerb eller bodystore
* Lucuma: smaskig frukt som smakar kola-aktigt i pulverform. dessutom är den riktigt näringsrik! innehåller bra med fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler. finns att köpa från Herb eller bodystore
 
 



Vinterlistan ❄︎

1. vad är det bästa med vintern?

 
Åh, jag älskar vintern. Det är värme i kylan - som jag brukar säga. Allt julpynt och all värme piggar upp en. 
 

2. vad kommer du äta i vinter?

 
Mat kryddad i julens smaker. Rödbetssallad, rödbetshummus, sill, lax, vegetariska köttbullar.. Bakverk gjorda på saffran eller pepparkakskrydda. Lingon, granatäpple och clementiner i mängder. Choklad och marsipan. 
 
Mina julbords-favoriter? Kallrökt lax, sill i olika smaker, janssons frestelse, ägg med majonäs och rom, farmors ugnsomelett med stuvad spenat och svampstuvning. Åh, inget julbord utan dessa saker!
 
 

3. vad kommer du dricka i vinter?

 
Te, varm choklad, kaffe, latte och glögg. Såklart! 
 
 
 

4. hur kommer du fira jul?

 
Katten och jag åker hem till mamma och pappa den 23:e för att sova över till julaftonsmorgon. Där kommer vi att fira jul med min lilla släkt. Det är min familj, min faster och hennes familj och farmor och farfar. Och så djuren. Fler än så är vi inte. Och det är faktiskt himla mysigt! 
 
Tråkigt nog är jag och Jonas uppväxta i olika städer. Så han åker såklart hem till sin familj för att fira med dem. 
 
 

5. vilka är dina bästa julpyssel-tips?

 
Pyssel blir det inte så himla mycket av, men att baka julgotte desto mer. 
 
 

6. vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?

 
Mitt liv såg ungefär ut som idag. Förutom att vi inte hade en katt som lekte med julgranskulorna, haha! 
 
 

7. vad kommer du lyssna på?

 
Åh, min jul-spotifylista går på repeat från första advent t.o.m juldagen. Och kanske även på mellandagarna. Jag älskar julmusik!
 

8. vad läser du?

Jag är inte en jäkel på att läsa. Det har aldrig riktigt varit min grej. Men jag kollar gärna i fina inredningstidningar, läser buffé-tidningen från Ica och kollar i lite kokböcker. Sen läser jag vissa bloggar, men för det mesta kollar jag bara på bilderna. 
 

9. vad tittar ni på?

 
Årets julkalender är ett måste. Och någon julkalender från tidigare år. Annars hänger jag inte så mycket framför tv'n, det finns så himla mycket jag prioriterar före. Men uppesittarkvällen och Kalle Anka kommer jag också sitta spikad framför. 
 

10. vad var bäst med hösten? 

 
Åh, jag älskar att börja tända ljus, dricka varmt och burra in sig i mysigare kläder. 
 

11. vad har du för vinterplaner? 

 
Jag väntar på snön så att man kan åka skidor, pulka och kanske tolka bakom hästen. En skidsemester kanske väntar med familjen också - det var allt för länge sedan. 
 
 
 

 
Jag hittade denna fantastiska lista hos Hannah - cup of positive. Jag valde faktiskt att inte läsa hennes svar förns jag gjort listan själv. Allt för att svaren skulle bli så äkta som möjligt och inte påverkas av någon annans tankar. Gör listan du också vettja! ❤︎



Raw chocolate orange truffles



Jag måste få skryta lite.. de här är så in-åt-i-bomben-skitgoda. Mina råa chokladtryfflar med smak av apelsin. Mörkt chokladiga med tydlig apelsinsmak. Om det inte vore nog så är de ju dessutom schyssta mot både kropp och knopp - som jag brukar säga - och allt levande där ute. Åh. Jag älskar dem!
 
 
Så en sats av dessa har jag slängt ihop en jobbfri dag som denna. I år rullade jag dem även i smält mörk choklad och därefter pudrade jag över torkat apelsinskal. Åh, perfektion!
 
 
Om jag inte hunnit äta upp dem själv, så är detta ett av mina bidrag till julafton ❤︎
 

 
- inlägget är favorit i repris - ni hittar orginalinlägg och recept här



Årets julgran

 
Okej, här kommer en riktig bildbomb på årets gran. Men jag kunde verkligen inte välja ut färre bilder. Stina var så jäklarns söt på alla! Så varsegod: Här kommer en bildbomb på en söt katt och en snygg gran. Huggd och pyntad av min pojkvän. Ja, faktiskt! 
 
 
Att han huggt granen själv är jag inte förvånad över. Det var likadant i fjol. Då hittade en en hej-dundrande fin gran på sin farsters mark som han plockade hem. Det roliga var att det var exakt samma som hon själv kollat in.. Haha, hon fick njuta av några bilder vi skickade istället. Men att han pyntat den, det är en helt annan femma!
 
 
Vi hade julfest med jobbet i lördagskväll. Så himlans kul, för jag har verkligen sådana himlans härliga kollegor. En annan åkte ju på att jobba dagen efter 9-18 - men tusan, ibland är det värt att bita ihop lite. Lite tuffare än vanligtvis, men inte tusan dör man av det. Efter jobbet svängde jag förbi mor och far och fastnade. De bjöd på adventsmys i form av nykokt risgrynsgröt och lyxig hemgjord vam choklad. Mums! 
 
Så att granen stod färdigklädd när jag kom hem var världens suprise. Det trodde jag aldrig. Jag började nästan gråta, seriöst. Att resten av lägenheten var halvt upp-och-nedvänd och kaos fick mig också nästan att börja gråta, haha.. Men med lite gas i botten så var vi redo för adventsmys nummer två framför några avsnitt av julkalendern straxt före läggdags. 
 

Jag hade faktiskt funderat på att skippa granen i år. Det kändes faktiskt mer bökigt än värt. Men tydligen tyckte inte min pojkvän detsamma. Och glad är jag för det! För i mitt vardagsrum står en superfin gran. 
 
 
Jag hade inte kunnat gjort det bättre själv. Tack älskling ❤︎



Saffranskaka med apelsin



I fredags hade jag finbesök av Linn, hennes vovve och hennes nybilvna bebismage. En himla gó vän jag lärde känna när jag som knappt 17-åring flyttade hemifrån till en ny stad för att börja om gymnasiet, plugga på annan ort och hitta mig själv. Jag bjöd på saffranskaka och vi tog igen vad som hänt sedan vi sågs sist. 
 
 
Detta är min variant på saffranskaka. Himla god om jag får erkänna det själv. Den har faktiskt bakats hela tre gånger i år. Och självklart ligger den i min fika-låda på jobbet idag. 
 
 

Saffranskaka med apelsin

1 dl kokosolja
1 stor mogen banan à 150 g, vägd m. skal

0.5 g saffran

1 dl sötströ
1 dl kokossocker

2 ägg

1 dl havremjölk
0.5 dl kvarg

2 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
0.5 dl pofiber

2 tsk bakpulver
Rivet apelsinskal från 1 apelsin
 
1. Sätt ugnen på 175 grader 2. Smörj en bakform med kokosolja och och bröa den med kokosflingor 3. Smält kokosoljan över vattenbad. Blanda ner saffran och riv ner apelsinskal i den smälta kokosoljan. Mixa ner kvargen och bananen 4. Vispa ägg och sötning poröst 5. Blanda ner mjölken och kokosolja-blandningen 6. Blanda alla torra ingredienser 7. Vänd ner mjölblandningen i resten utav smeten 8. Grädda i  ugnen 50-60 minuter. 9. Ha på vaniljfrosting och garnera med granatäpplekärnor  



Våffeldejt i julformat

 

Våffeldejt i julformat

Pepparkaksvåfflor toppade med apelsinkvarg, saffrans-bananglass, frusna lingon, russin, hasselnötter, bipollen, hampafrön, kokoschips och kokosflingor. En latte på havremjölk till det. Och en färskpressad juice på apelsiner, äpplen och ingefära. 
 
 
Förra helgen hade vi frulledejt igen, jag och mina bästa babes. Såklart i julformat årstiden till ära. Åh, så himla gott. Emma och jag var både jobbfria, hästfria och passade på att vila från gymmet. Så vi hade en hel dag att ägna åt juligheter. Så som pyssel, bak och mys. Jag må gilla att ha mer eller mindre fullt upp - men ibland är det himla nyttigt med en helt free dag. Himla mysigt och avkopplande. Dagen före tredje advent. 
 
 
 

Pepparkaksvåfflor

orginalrecept: scandinavian wellness
vi gjorde 1.5x recept till 3 pers
 
2 dl mandelmjöl
2 dl fet kokosmjölk
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
nypa salt
pepparkakskrydda efter smak
valfri sötning efter smak
 
 1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa snabbt ihop. Kan även använda visp 2. Grädda i rikligt med smör eller kokosolja
 

Apelsinkvarg

kvarg
rivet apelsinskal
vaniljpulver
steviadroppar vanilj
 
1. Riv ner apelsinskal i kvarg och blanda med övriga ingredienser - allt efter smak!
 

Saffrans-bananglass

2 st frusna bananer
1 färsk banan
lite mandelmjölk
saffran efter smak
 
1. Mixa ihop alla ingredienser till en glass
 
 



Pepparkaksmör

 
Det är tredje vintern i rad jag gör detta smör. Fler än en gång per vinter. Var och varannan frukost toppas av detta underbara pepparkaksklet. 
 
 
Har ni inte testat? Testa ❤︎
 

 
- inlägget är favorit i repris. orginalinlägg och recept hittar ni här
 
 



Sallys vegansallad hos Sally Voltaire och systrar



Jag vet att jag har tjatat om det sjuttioelva gånger förr.. kanske sjuttioelva-tusen till och med. Men Sally Voltaire och systrar är verkligen min favorit restaurang numero uno. Jordklotets bästa restaurang, enligt mig. Jag har verkligen aldrig varit på ett ställe som är i närheten av så perfekt. För ja, Sally Voltaire och systrar är verkligen perfekt. Det är en självklart #1. 
 
 


Inte nog med att maten är schysst på flera sätt och vis.. den är dessutom skitgod och lokalen är himla fräsch och hemtrevlig. Det är liksom inte tråkigt på något vis, som vissa "nyttiga" matställen kan vara. Nej, de har verkligen fått till det! Detta är så in-i-bomben gott. Sådär så det tar en till månen och tillbaka. Typ. Okej, jag ska inte skapa för höga förväntningar. Men, jag skulle förminska om jag sa någonting annat. Man mår som en gud där inne. Skulle jag bo i Stockholm skulle jag vara stamkund. 
 
 
Befinner ni er i Stockholm: Så ta er till Åhléns huset och åk upp till våningsplan två. Där hittar ni Sally Voltaire och systrar som har öppet typ jämt. Ni kommer inte att ångra er!



24. Pepparkaksdeg

 
När denna limited edition smak från add.icecream: 24. Pepparkaksdeg dök upp på Ica i min hemstad var självklart inte sen med att köpa en burk. Jag slängde snarare ner den i kundkorgen direkt - och det blev definitivt inte den sista. Jag älskar ju deras 04. Cookie dough och denna påminner om den fast i julformat. En glass med pepparkaksdeg-bitar i. Åh! Jag älskar både smaken och tänket. "Add Ice Cream är en svensk premiumglass med hög proteinhalt, helt utan tillsatt socker och konstgjorda ämnen. Välj den som ett hälsosammare alternativ till vanlig glass eller bara för den goda smakens skull" Ben & Jerry's i all ära - men kanske inte alla veckans dagar. 

Ett prima sätt att skämma bort sig själv efter att man jobbat kväll. Eller när man kommer hem från ett sent träningspass. Ni vet.. när man liksom bara vill ha något snabbt, enkelt, mysigt och skitgott att mysa ner sig med.
 
 
 Har ni smakat denna eller någon annan utav deras glassar? ❄︎



Tredje advent ✷

Det är sjukt vad tiden springer? Kan vi inte stanna upp lite? Eller förlänga december? Jag skulle inte tacka nej till två månaders jul. Liksom, när allt julpynt försvinner känns ju allt snarare grått och trist? 
 
 
Hur eller hur. Igår var det tredje advent och jag hade ledig helg. På eftermiddagen kom några utav mina tjejer till mig för att köra julklappsspelet. Har ni spelat det någon gång? Har blivit en tradition i vårt umgänge. Alla köper minst två klappar för en viss summa pengar, sedan sätter man klockan på någon random tid och spelar tills den ringer - och ingen går lottlös därifrån. Är så himla kul! Och det blir så himla lätt kaos på slutet. Alla sliter klapparna hej-vilt och har halvt panik att klockan ska ringa. 
 
 
Felicia hade med sig lussebullar och bjöd på. Himla gulligt! Både klassiska och med vitchoklad-fyllning. Mumma!
 
På kvällen kom mina päron över för adventsfika. Jag hade återigen bakat min egna saffranskaka med apelsin {recept kommer} och så drack vi glögg - såklart. Perfekt avslut på en himla mysig dag!
 
 



It may be Winter outside, but in My Heart it's Spring

 

Röd vintersmoothie toppad med vaniljkesokvarg, kanelstekta äpplen, frusna granatäpplekärnor och kokosflingor.  Kaneliga havrescones med nästan samma pålägg + pepparkaksmör, äppel- och tranbärsmos och mandlar. Och så lite C-vitaminkick i form av saftiga apelsinklyftor. Och så det obligatoriska morgonkaffet, såklart!
 
 
 

Sunday, December 11 10:24

Söndag en ledig helg. Reprisar en frulle jag och Jonas hade tillsammans i fjol. Idag är sista lediga morgonen, eller lediga dagen, vi får tillsammans innan jul. Annars jobbar vi i stort sätt alltid om varandra. Jag lämnar dock han ett tag för att dra ut till pållefjanten. Hade graderna bara velat stiga under 0 hade vi kunnat fått en snöig mysig ridtur, men nu får man hoppas att vi inte drunknar istället, haha.. Sen väntar julklappsspelet med mina tjejer och ikväll kommer mina päron över på adventsfika. En riktig mys-söndag med andra ord ❤︎
 
 
- inlägget är favorit i repris från förra året. orginalilägg och recept hittar ni här
 



Snart så kommer tomten till oss

 

❄︎

Lingonsmoothie toppad med egensötad vaniljkvarg, sharon - som förövrigt är årstidens godaste frukt, mandlar, torkade mullbär, frusna lingon, kokoschips, kokosflingor, hampafrön och linfrön. Två lussebullar recept och en kopp kaffe med havremjölk till det!
 


Och samtidigt lyser två ljus i min advensljusstake från By Lassen. Åh, den är så fin. Och inåtibomben, jäklarns, fruktansvärt dyr haha.. Men tusan, det är den nästan värd. Nedräkningen är halvvägs! Snart så kommer tomten till oss. 
 
 
 

Lingonsmoothie

1 dl frusna lingon
1 dl frusna hallon/jordgubbar/mango
en stor mogen banan
1 apelsin
en bit färsk ingefära 

för extra näringsboos

1-3 msk valfritt protein
- t.ex ärtprotein eller valfritt vaniljprotein
1-2 tsk maca*
1 tsk lacuma*
1 tsk granatäpplepulver
 
1. Skala och skiva bananen 2. Pressa apelsinen 3. Släng alla ingredienserna i en mixer 4. Mixa till en krämig smoothie!
 

Vaniljkvarg

kvarg
steviadroppar vanilj*
- alt. annan sötning
vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kvarg med något kryddmått vaniljpulver och några steviadroppar vanilj 2. Smaka av och se om det behövs mer av något
 
 

 

  
* Steviadroppar vanilj: Jag köper mina från iHerb - mer om dem & det här
* Macapulver: superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - köper det från iHerb här
* Lucuma: smaskig frukt som smakar kola-aktigt i pulverform. dessutom är den riktigt näringsrik! innehåller bra med fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler. jag köper ett ekologiskt raw lacuma från iherb.com här



Throwback: December 2015 ❄︎

December är i full rull. Årets mysigaste månad är här. Och vad kan slå fel med lite jul-inspo såhär mitt i allt? Så jag bjuder på en throwback från december - årets absolut mysigaste månad - förra året, med en massa juliga stunder.  Hoppas ni njuter lika mycket som jag. Jag tillhör liksom dem som får ett pirr i kroppen när en tänker, pratar om och kollar på bilder om jul. 
 
 
, jag fick en himla mysig adventskalender utav mina kära tjejer: en te-kalender! - inlägg
 


, klassiska glöggar i all ära - starka som alkoholfria. men det är också himla kul att koka sina egna, alkoholfria och schyssta variater! förra året kokade jag två, bl.a denna granatäppleglögg - recept

 
, och egen pepparkakskrydda gjorde jag såklart! den har alltid en plats i kryddskåpte såhär års - recept
 
 
, frukosten kunde bestå utav saffrans-bananplättar. åh, det är så gott! - inlägg
 
 
, julig fikonmarmelad är oxå himla, himla gott - recept
 
 
, lägenheten var fint julpyntad - inlägg
 
 
, att addera lussekatter till frullen i decembermånad är sällan fel - inlägg
 
 
, jonas högg en skitfin gran på sin fasters mark och den blev ännu snyggare i vårat vardagsrum: enkelt pyntad, med fjärkontrolsdrivna sladdlösa ljus och en korg som julgransfot - fler bilder
 
 
, jag bakade Hanna's schyssta pepparkakor - inlägg
 
 
, jag var kär och stolt över mina inslagna klappar - som låg under granen och väntades på att ges bort. operfekt perfekt som jag brukar säga - precis vad jag tycker är allra finast 
 
 
, den fjärde advent bjöd vi över mina päron på bönkladdis med smak av apelsin och glögg - inlägg
 
 
, en annan himla god favoritfrulle var en röd (haha, jag vet.. alger missfärgar lätt) vintersmoothie. gärna med saffranscones vid sidan av - recept
 
 
, egen rödbetssallad blev det också en del utav - recept
 
 
, på självaste julafton åt jag raw ris à la malta till frukost - likt tidigare år - recept
 


, på julafton kände jag min fin - och det var jag väl också. det är okej att känna sig fin och det är okej att tala om det för resten av världen - inlägg
 
 
, hemma hos mamma och pappa var granen också himla fin - fler bilder från julafton
 
 
, och på julbordet fanns för första gången vegetariska julbullar (made by me) fler bilder från julafton
 
 
, avslutade året och skålade in det nya gjorde vi med Emma och hennes pöjk - enkelt men himla mysigt - inlägg
 

 
 
Jag kände dock att det var alldeles för lite julpepp mot vad jag hade velat ha in i detta inlägg. Men det var ju just en throwback från i fjol. Jag hade velat baka in så mycket mer. Har man haft en blogg i snart åtta år (shit), så har man himla mycket fint i arkivet. Spana kanske in min throwback från december 2014 här och julpepp-inlägget jag gjorde i fjol här - om du precis som jag är sugen på mer julpepp och inspiration ❄︎



Hanna's lussebullar



Jag har bakat lussebullar, och recept för övrigt, från denna fantastiska Hanna förr. För två år sedan bakade jag hennes veganska snurror med fyllning recept och i fjol valde jag att baka Marjas variant av lussebulle recept. I år valde jag att baka Hannas schysstrare variant av en klassisk bulle. Klassiska bullar i all ära - men dessa är minst lika smarriga, om inte smarrigare. Och med mandelmassa gömma! Jag som är en mandelmasse- och marsipangris sedan barnsben. Åh, det gjorde dessa bullar till perfektion. 
 
 
 

Lussebullar

recept: hanna hurbrasomhelst
 
3 luftigt vispade ägg
2 dl fet kokosmjölk
3 msk kokosolja
1 nypa flingsalt
2 msk kokossocker
4 msk agave sirap
- alt. annan valfri flytande sötning
1.5 g saffran
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1.25 dl maizena
2.25 fiberhusk
2 tsk bakpulver
 

Mandelmassa

1.5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjölk
1.5 tsk agave sirap
- alt. annan valfri flytande sötning
1 nypa äkta vaniljpulver
 
1. Blanda ihop kokosmjölk, kokosolja, kokossocker, agave sirap, salt och saffran i en kastrull på svag värme 2. Blanda sedan alla torra ingredienser 3. Vispa äggen luftiga 4. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser till en jämn tjock smet. Rör tills den börjar släppa något från kanterna, den kommer dock fortfarande vara kladdig. Pudra lite maizena på och sätt i kylskåpet i 30-40 min 5. Under tiden gör du i ordning mandelfyllningen genom att blanda alla ingredienser i en skål till en krämig massa, ställ sedan i kylskåp 6. När tiden gått tar du ut degen ur kylskåpet, pudrar lite maizena på ett bakbord eller ett bakplåtspapper och lossar degen från bunken och lägger den på bakbordet eller pappret. Den kommer fortfarande att vara kladdig och ska vara kladdig 7. Pudra lite extra maizena på degen och dela den i 2 delar som du med fuktade händer rullar till två avlånga längder. Dela längderna till 10 bitar vardera 8. Sätt ugnen på 250 C 9. Fukta händerna i mer kallt vattnet och ta en bit deg som du plattar ut i din hand och fyller med mandelfyllningen. Rulla sedan ihop den i handen och forma till en lussekatt 10. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och upprepa tills du inte har någon deg kvar. Absolut enklast för att undvika att degen ska fastna på händerna är att tvätta händerna i kallt vatten då och då så att du inte har så mycket kladdig deg i handflatorna. Försök också att arbeta snabbt, degen är mest lätthanterlig när den är sval. Pensla sedan bullarna med en äggula eller lite vatten och toppa eventuellt med russin 11. Sänk ugnen till 200 C och sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 10-17 minuter beroende på hur stora du gjort dom. Förvara bullarna i kylskåpet eller i frysen. Godast är dom om du värmer på dom innan du ska servera om dom legat en natt i kylskåp.
 
 
 
 
 



Jag vill ha mer Jul, ge mig



Saffrans-bananplättar toppade med vaniljkesokvarg, frusna granatäpplekärnor, söta clementiner, torkade mullbär, kokoschips och kokosflingor. Och så en kopp julkryddigt te till det!

 
 
- inlägget är favorit i repris från förra året. orginalinlägg och recept hittar ni här
 



Christmas calendar for chocolate lovers

 
Jag älskar julkalendrar. Förra året fick jag en te-kalender inlägg av mina tjejkompisar och ett annat år hade jag en chokladkalender från Amma. Klassiska kalendrar i all ära, men dess lyxiga kalendrar tackar man fasiken inte nej till. I år fick jag denna finingen, från Simply Chocolate, av min mamma:
 
 
Och jag måste erkänna att det är den finaste chokladkalender jag någonsin sett. Titta bara på den! För att inte snacka om innehållet. Så himlans jäkla god choklad. Chokladkalendrar från Ica - släng er i väggen!
 
 
Inte nog med det.. vissa dagar får man även två bitar. Himla generöst! Som idag. Åh, jag har en bit kvar att öppna! Blir ytterligare en suprise till godbit ikväll alltså. Så många anledningar att älska denna kalender.
 
 
Sen så måste man ju även titta på svt's julkalender och ha ett kalenderljus. Såklart. Man blir aldrig för gammal för julkalendrar.
 
Har ni någon kalender? ❤︎



Allt för hälsan & Fitnessfestivalen 2016

 
Tidigt på morgonen i fredags styrde bilen upp mot Stockholm. En långhelg med Allt för hälsan, Fitnessfestivalen, Sweden international horse show och julklappsshopping väntade. Åh! Jag älskar att Fitnessfestivalen flyttade från Götet till Stockholm förra året. Jag har aldrig tidigare lyckats gå på den, då de alltid lyckas time'a in med Sweden horse show. Men nu kan man slå två flugor i en smäll! Vilket har kommit att bli en favorithelg som verkar bli tradition. 
 
 
Det finns så mycket roliga montrar. Så mycket att klämma och känna på och smaka utav. Så mycket bra priser och erbjudanden. Hade det inte varit så jobbigt att bära på allt, hade jag garanterat kommit hem med mycket mer. Förmodligen med en hästtransport fylld.. Men framförallt: så mycket härliga människor, så mycket energi, så mycket glädje och så mycket inspiration. 
 
 
Jag har hittat min nya favorit choklad: Loving earth. Inte bara för att den är gjord på schyssta ingredienser och har en snygg design. Utan för att den är så mycket mer än så. Den liksom smälter i munnen. Men sen är den ju dessutom raw, ekologisk och skitsnygg - vilket inte sänker betyget ett piss! 
 
 
 
Vi käkade sushi till lunch. Inte för att mäss-mat är så himla fotovänligt. Men ack så gott! 
 
 
Träffade på denna goa och glada tjej i Nocco's monter. Karolina som driver den relativt nya podden Anorlexia tillsammans med Ellinor. Har ni inte lyssnat på den så är det ett tips. Två tjejer med samma sjukdom som mig i bagaget, som även de tagit sig ut starka med viljan att inspirera till det friskare livet, prata allvar och förhoppningsvis förebygga ätstörningar. Om ni följer @linuscarlen på instagram så kanske ni redan har sett denna bild i hans händelser. Hihi, det var lite kul. Självklart var jag tvungen att köpa med min några burkar av henne. Och jag vill verkligen tipsa om årets julsmak: Skum tomte. Notera särskrivningen, hehe. Jag ska nog köpa hem flera!
 
 
I fjol smakade vi på den då nykomna glassen add.icecream. En stund därefter landade den i min hemstad. Och jag måste säga att det är det bästa påhitt det senaste året! 04 Cookie dough är min favorit och den nya limited edition 24 Pepparkaksdeg hamnar i höjd med den! 
 
 
I Njie's monter kunde man fota roliga bilder. Och det gjorde vi såklart!
 
 
Och man smakar på allt. Allt man kommer över och ser. Det finns så mycket smakprover på en massa roliga saker och ting i alla montrar. Bäst att passa på att utforska liksom! Man lyckas ju hitta flera favoriter man kanske aldrig annars hade testat. 
 
 
 
Denna pingla träffade jag också på! Linn som driver goforfit.se. Även hon en f.d ätstörd och nu mera grym hälsobloggare. Detta var visserligen inne på Horse show'en (himla otippat, men himla kul) - men jag tyckte att det passade bättre in här. Sjukt kul eftersom att vi kommenterat fram och tillbaka på varandras bloggar i.. flera år! 



Saffransvåfflor och bra sällskap

 

Saffron pancake breakfast date

Saffrans-bananvåfflor toppade med apelsinkvarg, lingonglass, pepparkaksmör, raw fikonmarmelad, frusna lingon, torkade mullbär, hampafrön, bipollen och kokosflingor. En färskpressad juice på äpple och ingefära till det. Och så den obligatoriska koppen kaffe - här med skummad havremjölk. 
 
 
Här om helgen så tjuvstartade vi med julsmaker, jag och mina babes. December blir ju alldeles för kort annars. 
 
 

 

Saffrans-bananvåfflor 

1 port
 
1 stor mogen banan
2 ekologiska ägg
1 msk kokosmjöl
0.5 tsk bakpulver
en uns saffran
 
1. Mixa ihop samtliga ingredienser 2. Smeta in ett våffeljärn med kokosolja 3. Grädda till våfflor 4. Om du gör flera våfflor kan du slänga på ugnen på en lägre värme och lägga in de våfflor som är färdiga medans de andra gräddas
 

Apelsinkvarg

kvarg
rivet apelsinskal
vaniljpulver
steviadroppar vanilj
 
1. Riv ner apelsinskal i kvarg och blanda med övriga ingredienser - allt efter smak!
 

Lingonglass

2 dl lingon
1 dl kvarg
1 krm vaniljpulver
valfri sötning efter smak
 
1. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer 2. Smaka av med sötning