Låt oss prata om Hälsa

Jag tycker att hälsa har spårat ur. Långt utanför spår. Sådär långt som jag en gång i tiden drog hälsa, att inte längre blev hälsosamt. För hälsa är inte längre hälsa. Iallafall inte i dagens samhälle och hur många av oss tolkar ordet. Hälsa har blivit en knasig bild vi målat upp av allt vi matas med i media. Att vara "hälsosam" idag verkar mer eller mindre handla om att ständigt vara stressad, plåga sig igenom dagen för att helatiden försöka uppnå någonting som dagens samhälle kallar "perfekt". Alltså perfekt utåt sett. 
 
Men att stressa är inte hälsosamt. Iallafall inte om det pågår ständigt och under en längre period. Det är inte nyttigt någontstans. Det kan vara en riktig hälsofara. Så snälla, lyssna här: Hälsa är inte att vara på gymmet jämt och ständigt, dricka cola zero, tacka nej till fika, ha den största bicepsen, ta mest i bänkpress och enbart äta kyckling och ris.
Det kan vara hälsosamt att slänga in ett extra träningspass, det kan vara hälsosamt att cykla till och från jobbet, det kan vara hälsosamt att trappa ner på socker och slänga in mer grönt i middagen. Det kan vara hälsosamt att ge sig ut på en löprunda, baka kakor med allternativ till socker och mjöl, pressa sig lite då och då på gymmet och gå upp tidigt om morgnarna för att leva lite extra. Det kan vara - men det behöver inte alltid vara det. 
 
Det kan också vara hälsosamt att ta en drink på stan med vänner en tisdag. Det kan vara hälsosamt att åka och hälsa på farmor och fafar för att kolla i gamla album. Det kan vara hälsosamt att måla naglarna i en färg du tycker om. Det kan vara hälsosamt att slå en pling till en vän. Det kan vara hälsosamt att välja klassisk husmanskost framför en energifattig sallad. Och det kan vara hälsosamt att kasta sig i sängen, titta rakt upp i taket och bara ligga där. 
 
Det behöver inte vara hälsosamt att springa en mil. Det kan vara mycket hälsosammare att vara på gymmet två dagar i veckan än fem. Och det kan vara mycket hälsosammare att ta en macka med ost än den där proteinshaken. 
 
 
 
Det finns inga rätt och fel när det gäller hälsa. Inga pekpinnar, förbud eller påbud. Hälsa är synonym med välmående. Att må bra. Inte med en fettlös kropp, hårt gladiatortränande och att ligga på ett underskott av kalorier. Glöm aldrig det. Det handlar om att lyssna inåt. Vad du behöver här och nu. Vad du, din kropp och ditt psyke mår bra utav - det är hälsa. Och varje människa är unik.  

KOMENTERA ?
Malin

Bästa, finaste du.
Du är fantastisk!

2016-08-16 ❀ 12:22:22
Cornelia

Så bra skrivet. Precis så känner jag. Precis så! Blev så glad av att läsa att det inte bara är jag som tänker på detta. Tack för att du uppmärksammar vad hälsosam egentligen betyder!

Svar: Det är sjukt att det har blivit så. För hälsa är ju ängå himla viktigt - bland det viktigaste som finns! Men det har blivit så förvrängt. Idag är hälsa inte alltid hälsosamt. Fortsätt med det kloka tänk du verkar ha! Kram
Josefine

2016-08-16 ❀ 13:13:42 http://nouw.com/corneliaolofson
Angelica

Så jäkla bra skrivet! Håller verkligen med dig och vad som är hälsa för någon behöver inte vara hälsa för någon annan. Jag strävar efter att vara hälsosam på mina egna villkor , vad just jag och min kropp mår bra av!

Svar: Nä, somsagt hälsa är att lyssna inåt. Ibland kan det vara att trappa upp, likväl som det kan vara att varva ner. Och du, det är himla sunt. Fortsätt så! <3
Josefine

2016-08-16 ❀ 15:09:12 http://lovebyagge.for.me
GoForFit

Alltså, detta är så bra skrivet! Jag håller med dig från början till slut!


Svar: Jo, och visst är det sjukt att det ibland verkar som att man behöver att ha gått våran väg för att inse allvaret. Det är sorgligt om något tycker jag. "Man lär sig av sina misstag" - jo visst, det är himla bra och jag är glad att det blev så - men man ska inte behöva göra misstag för att lära sig, tycker jag.
Kram!
Josefine

2016-08-16 ❀ 17:21:21 http://goforfit.se
Flora

Så himla rätt! Håller med till hundra procent. Blir nästa lite rädd för vart samhället är påväg. Varför alla dessa förbud? Varför ska vi behöva begränsa oss och ta bort saker vi tidigare inte haft ont av? Varför jämföra sig med alla andra och varför måste lite extra hull om magen ses som något negativt? Alla är vi olika och alla mår vi bra av olika saker. Vi måste lära oss att acceptera oss själva och göra sådant som faktiskt får oss att må bra.

Svar: Ja, och det är just det hälsa är: att MÅ BRA. Inte att vara slimmad, träna mest, träna bäst och äta hälsosammast. Det är nyttigt i rätt mängd och i en balans - men det ena ska inte behöva utesluta det andra. Och det ska inte behövas mätas i siffror - det ska räcka med en känsla. Det har blivit så himla förvrängt, och det är himla sorgligt.
Ta hand om dig!
Josefine

2016-08-17 ❀ 16:25:34 http://nouw.com/florasarnblomNamn

Mail

URL/Blogg
Latmask!


Trackback