Det gäller att tänka smart

Det där med god och hälsosam mat, det kostar pengar - ja. Kvalitét kostar ofta pengar. Men du behöver inte vara sprängrik för att äta bra mat och det finns absolut ingen regel som säger att det måste vara allt eller inget. 
 
 
Hur tänker jag när jag handlar mat? Nu har jag visserligen turen som bor hemma med snälla päron som handlar minst hälften av min mat. Men jag bodde själv i tre år och har full erfarenhet av att gå och handla själv varenda gång det behövs. Minns fortfarande vilken chock jag fick när jag flyttade hemifrån och insåg att allt man alltid tagit förgivet faktiskt kostar pengar. Men med rätt tänk och bra planering kan man gå runt ändå. 
 

Ekologiskt men ändå inte pank

Ekologiskt är mycket, det är ett sunt val för både kropp och allt annat levande där ute, men ekologiskt är inte allt. Har man inte råd, så har man helt enkelt inte. Man behöver inte känna sig som en miljöbov eller hälsoskadare om man inte köper precis allt ekologiskt. Man kan tänka att det som är viktigast att handla eko-väg är bananer, potatis, mjölkprodukter, vindruvor, tomater, kaffe osv. Willys är dock en höjdare på ekologiska råvaror till billigt pris! Där brukar jag handla det mesta ekologiskt. 
 
 

Välj de större butikerna

Sen brukar jag tänka på att handla i de större affärerna. Ica Maxi har billigare priser än Ica nära. Och Pressbyrån ska vi inte ens prata om. De olika matkedjorna brukar även ha kundkort, t.ex Ica-kort och Willys+, som kan ge dig olika rabatter och erbjudande där du kan spara några kronor här och där. Och några kronor här och där kan bli mycket i längden. Ofta får man erbjudande på sådant man brukar handla mycket utav. Korten känner ju lixom av vad du handlar. 
 

Veckoplanering & inköpslista

Läs reklambladen du får från olika mataffärer och planera veckans mat efter dem. Det finns ju även appar och internetsidor om du blir galen på pappersblad. En annan viktig sak är en inköpslista. Och följa den till åtminstone typ 80%. Det är självklart man ska få låta suget styra lite när man är i affären, men får det ta över helt och hållet så är det lätt hänt att mycket onödigt slinker ner i korgen och det man kommer hem med är en salig blandning. Som kanske inte går att få ihop en enda måltid på. Eller så saknas det ingredienser till det man spontant köpte hem för att laga. 
 
 

Frysen är en bra förvaring

Frysen är en otroligt bra vän när det gäller att hålla pengarna i handen. Laga mer mat och frys in portioner - det sparar du dessutom tid på. Färska kryddor, bär och viss frukt finns att köpa i fryst format. De frös in när de var färska och håller minst lika bra kvalitét som de färska i butiken - dessutom så håller de längre och kostar betydligt mindre i längden. Plocka gärna svamp, bär och liknande själv för att sedan frysa in ett förråd inför kommande tider. Himla ekonomiskt, ekologiskt och närodlat på en och samma gång. 
 

Där har ni lite tips och tänk från mig. Hoppas det kunde inspirera någon där ute som kanske har svårt att hålla pengarna i styr. Sevenday.se har även tagit upp lite utav det jag skrivit om här. 

KOMENTERA ?
linnéa

Vilket himla bra inlägg!

Svar: Nämen så bra! Lite det som var meningen, så kul att höra!! :]]
Josefine

2015-05-05 ❀ 17:28:23Namn

Mail

URL/Blogg
Latmask!


Trackback