Raw chokladmousse / Gott nytt!



Idag är det den trettioförste T R E T T I O F Ö R S T E ?! december tvåtusen femton. Alltså årets sista dag. Tvåtusenfemton lämnar jag mig bakom med massa fint. I början av året skaffade jag mig nytt jobb. Kanske det minst Josefine'iga man kan tänka sig, men ändå det jobb jag trivts som allra bäst på. Jag traskar omkring bland bildelar och verktyg i blå piké på Biltema, och jag stormtrivs. Tack vare det har jag även fått in många fler fina själar i mitt liv. Och med en större inkomst har även större saker kommit. Jag har blivit sambo med min pojkvän i en lägenhet där jag stormtrivs och jag har blivit bilägare till något som faktiskt inte är en skruttbil.



Det har visserligen inte varit frid och fröjd hela året. I juli fick våran gammelhäst en spark i huvudet som kom att ta honoms liv ni kan läsa mitt förval inlägg till honom här och för några månader sedan fick vi reda på att våran lilla gammeltanta till hund har hjärtfel och cirkus ett år kvar i livet. Men för att se det på den positiva sidan. Allting har ett slut, det är ingenting vi kan rundgå. Att hästen fick vara såpass ung vid sin höga ålder är både sjukt och himla härligt. Kanske var det meningen att det aldrig skulle gå utför för honom. Han slutade lixom på topp, som den stjärna han var. Och trots att vovven knappt ser ut att vara en dag över 1, så är det ren fakta att hon är gammal. Vi får väl vara glada att vi blivit förvarnade, så kanske vi kan ta vara på det sista året på ett annat sätt.
 
 

Med tanke på dagens datum tänkte jag även bjuda på min nyårsdessert förra året - orginalinlägg här. I år väntar en annan spännande, smarrig meny tillsammans med min pojkvän. Ja, det blir bara vi två innan några andra fina själar rullar in för lite klackar i taket och skål med champange. 
 

 

Raw chokladmousse

orginalrecept: ica
2-4 port
 
* 2 mogna viktigt! avokados
* 4 st dadlar
* 0.5 dl vatten
* 4 msk raw kakao*
* 2 krm vaniljpulver
* 2 msk agavesirap
 
1. Använder du torkade dadlar: blötlägg dem ett ganska bra tag - så att de blir lättare att mixa. Använder du färska dadlar: kärna ur dem 3. Mixa dadlarna med vatten och agavesirap. Har du använt torkade dadlar, så använd dig gärna utav dadelvattnet som blir över 4. Mixa ihop med övriga ingredienser
 

 
Nä, nu ska jag sticka på några timmars jobb innan nyårsaftonsfirandet äger rum. Gott nytt år mina vänner! ❤



Pepparkakor i finformat

 
Är ni trötta på julsmaker ännu? Det är inte jag. Julen sprang lixom för fort. Dagens matlåda består fortfarande av sill och rödbetsallad. Can't get enough lixom. Och här hemma slår vi inte av med julgrejer ännu. Jag är nog den som behåller stjärnan i fönstret längst om man säger så. 
 
 
För den som likt mig inte tröttnat riktigt ännu, så tänkte jag återigen bjuda på Hanna's smarriga recept på pepparkakor, fast med bilder från årets pepparkaksbak. Och om ni inte är sugna, så kan jag iallafall tipsa om att spara receptet till nästa år. Hälsosamma, supersmarriga och alldeles dunderbra små fina kakor. Jag älskar. Och degen? Helt jäkla lovely. Precis som pepparkaksdeg ska vara. Finare än själva kakorna om jag får säga det själv. Jag sparade faktiskt en bit, rullade till bollar och doppade i mörk choklad. Alltså, det var porr. 
 
 
- receptet publicerade jag i fjol, och ni kan hitta det här



Röd vintersmoothie

 

Röd vintersmoothie, boostad med diverse superfoods, därav den grönaktiga färgen haha, toppad med egensötad vaniljkvarg, äpple- och tranbärsmos från Urtekram här, frusna lingon, frusna granatäpplekärnor, torkade mullbär, råa kakaonibs, kokoschips och kokosflingor. Två små saffran-bananscones med kvarg, pepparkaksmör recept och raw fikonmarmelad recept, ett äpple och ett julkryddigt te till det. 
 



Röd vintersmoothie

1 dl frusna lingon
1 dl frusna granatäpplekärnor
0.75-1 stort rött gott äpple
1 apelsin
ca 2 cm färsk ingefära
1 mogen banan
1 skopa valfritt vaniljprotein
- alt. 1-2 msk ärtprotein

för extra näringsboost

1-2 tsk Green mix
1 tsk nyponpulver
1-2 tsk lacuma
1 msk maca
 
1. Skala så stor bit av ingefäran du vill använda och hugg av den där 2. Kärna ur och skiva äpplet 3. Pressa apelsinen 4. Släng ner alla ingredienser i mixern, behåll gärna de frusna bären frusna - det blir godast så 4. Mixa!


 

Saffran-bananscones

2 msk kokosmjöl
1 ägg
en halv stor mogen ekobanan
2 krm bakpulver
en uns saffran
 
1. Sätt ugnen på 225 grader 2. Mosa bananen 3. Mosa/mixa ihop alla ingredienser 4. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper 5. Sätt in i ugnen cirkus 12-14 min
 
 

 
 
* Ärtprotein: Mjölkfritt, naturligt prottepulver - köper mitt från bodystore.com här
* Green mix: en blandning utav algerna vetegräs, spirulina och clorella - finns hos bodystore.com här
* Nyponpulver: Nypon, en riktig näringsbomb! - jag köper mitt i pulverform hos bodystore.com här
* Macapulver: Superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - köper det från iHerb här



Megasmarrigt kryddigt bröd



Detta brödet bakade jag mycket förra vintern. Och jag kan inte fatta hur jag lyckats glömma bort det denna. För det är hela jäkla underbart, och helt jäkla dundersmarrigt. Julkryddigt och alldeles perfekt denna årstid. Men jag råkade snubbla över detta i mitt eget arkiv, och bestämde mig för att reprisa inlägget som en påminnelse till mig för att baka det, och som en liten inspiration för er.  Receptet kommer från den bästa brödrecept-skaparn jag vet: Hanna

 
- inlägget är favorit i repris från förra vintern. orginalinlägg och recept hittar ni här



Raw ris à la Malta

 

Raw ris à la Malta toppad med frusna lingon, frusna granatäpplekärnor, torkade mullbär kokoschips och kokosflingor. Och så pudrade jag på med lite kanel efter fotot var taget. Och självklart gömde jag en mandel där i. Höhö. Till det en lussebulle gjord på fina ingredienser recept och lite mer clementin. Och så den 24:de påsen från min te-kalender: Lingonkatt. 
 
 
Den dära råa Ris à la Maltan fick självfallet bli julaftonsfrulle även i år. Och juldagsfrulle. Jag känner på mig att det kommer att bli någon slags tradition. För jag total gillar'n. Sen har jag bestämt mig för att det ska bli fler verisioner utav rå gröt i framtiden. Och det kommer jag garanterat att hålla. För det är så himla smidigt, schysst för magen och framförallt mättande. Himla härligt på alla sätt och vis. Och det funkar alla årstider!
 

 

Raw ris à la malta

4 port
 
4 dl helt bovete
2 dl cashewnötter
1.5-1 dl vatten
1 msk honung
1-2 krm vaniljpulver
 
clementiner
 
1. Blötlägg bovetet i sisådär 8 timmar. Täck med rikligt med vatten 2. Skölj av noggrant i ett durkslag/trådsil med ljummet vatten så att det rödaktiga blötläggningsvattnet försvinner 3. Lägg bovetet i en skål 4. Mixa cashewnötter med 0.5 dl vatten. Beroende på hur kraftig mixer du har kan du behöva tillsätta mer vatten 5. Tillsätt honung och vaniljpulver och mixa till en krämig cashewgrädde 6. Vänd ner cashewgrädden med bovetet och rör runt 7. Slaka clementinerna, dela dem med en kniv på mitten och sära på varje bit 8. Rör ner clementinerna i gröten 8. Dela upp i fyra skålar
 
 

 

Sunday, December 27 09:22

Alltså, så jäkla skönt. Igår tog jag tag i att rensa lägenheten och alla dess garderober. Kaoset där man bara tryckt in saker, i tjaa, två bamsestora garderober, någon städskrubb och klädgarderoberna, är nu organiserat igen. Så.jäkla.skönt. Väl klar med det satt jag hemma hos min lillkusin för att fira hennes 6 årsdag. 
Och på kvällen dejtade jag Emma, min bästa babe. En sådandär må-bra-till-hundratjugo-procent som vi alltid får till. Tog på oss mössor och drog en pw längst vattnet, lagade hemgjord pizza och gosade ner oss i soffan med en Aladdin-ask. Snackade skit om allt mellan himmel och jord. Och garvade lite därimellan som vanligt. 
Nu sticker jag iväg på några timmarns jobb innan pållen väntar på mig. 
 
Ha en fantastisk söndag vänner! ❤



"Ju äldre jag har blivit, ju mer intresserad blir jag av själva pappret runt presenten" - Ernst Kirchsteiger



Åh, vad jag är kär i våran lilla fina gran. Ja, den är fasiken perfektion för mig. Blir galen av att bara titta på den. Får tacka pojk min som hittade den på sin fasters tomt och valde att plocka med den hem. Det gör den lixom ännu mer personligare. 



Klädd i silver, vitt, rosé och guld. De flesta julkulorna kommer faktiskt från Biltema. Måste dessutom tipsa om de batteridrivna julgransljusen, som tänds och släcks med fjärrkontroll, som jag hittade på Rusta. Där slapp vi ful och krånglig och äckig sladd - wiihoo!

 
 

December 24, Självaste julafton

Startade dagen med en julig frukost: Raw ris à la Malta och en lussebulle till det. Åkte runt till flerautav mina tjejer och lämnade små miniklappar och hälsade godjul, innan jag hämtade upp mamma för att sticka till stallet och även pållen fick sin klapp. Släkten hamnade hemma hos oss i vanlig ordning och det vankades julmat och den klassiska julkoman på det. Fortsatte hela kvällen med min mysiga lilla släkt, tomten kom, mamma och jag stack oc släppte in hästarna, spelade spel med småglinen, käkade choklad i mängder och hade det sådär allmänt gött.
Tvekade inte många sekunder när päronen mina frågade om jag ville sova över. Så jag har sovt jämter min lillasyster i hennes dubbelsäng, somnat med en spinnande katt i famnen och sovit som en stock. Nu sticker jag på några timmars jobb, innan det styr tillbaka mot päronen igen och juldagens julbord. 
 
Hoppas ni hade en finfin jul vänner ❤



GOD JUL MINA FINA





En egobomb i tomteluva på självaste julafton. Men klart som tusan man måste bomba med egopics när man känner sig lite extra fin på en speciell dag. Klänningen råkade jag få med mig från Gina under mitt julklappsshoppande häromdagen. Kärade ner mig i den såpass att jag även var tvungen att köpa en svart till nyår oxå. 

Hoppas ni haft en fantastisk jul vänner! Med mycket kärlek, mat och gotte. Hugs

/ iPhone-blogg



Lussebullar i finformat



För 10 dagar sedan, den tredje adventsåg det ut sisådär hos mig och min pojkvän. Hälsosamma lussebullar, hemkokt apelsin- och kardemummaglögg recept, clementiner. Och så en kopp dagens-te från min te-kalender. Tredje ljuset tänt, och så Ensam hemma på tv-rutan till det. Kalasfint och himla mysigt. 
 



Årets första sats bakade han två veckor tidigare: traditionella lussebullar fast på sötströ istället för socker. Årets andra sats stod jag för: ett gäng shyssta bullar bakade på shyssta ingredienser. Båda lika goda, och båda härliga på olika sätt och vis. 

 
 

Hälsosamma, glutenfria lussebullar

orginalrecept: baka sockerfritt
 
60 g kokosolja
100 g kvarg
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
- alt. mandelmjöl
1.33 msk fiberhusk
4 msk sötströ
1 msk bakpulver
2 krm vaniljpulver
2 krm saffran
 
uppvispad äggvita att pensla på
russin
 
1. Sätt ugnen på 150 grader 2. Blanda alla torra ingredienser 3. Vispa ägget pösigt och rör även ner detta 4. Låt degen stå i ca 10 minuter 4. Forma degen till lussebullar 5. Pensla bullarna med uppvispad äggvita och tryck ner russin 6. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter
 
 

 

December 23, Dan före dan

Alltså aaah. Jag har verkligen kännt julstressen. Fast samtidigt så älskar jag det. Så samtidigt som jag känner stress, så vägrar jag känna press. För julen ska vara härlig, inte krav att prestera bäst. Idag körde jag sjunde jobbdagen i rad, och tredje 10-timmarspasset på raken. Kanske svårt att hinna jul, men tusan, ikväll sitter nog skiten där den ska! :]
Håller på att rulla "kött"bullar, fixa rödbetssallad, koka kola, slå in julklappar och kika över bloggen för fullan rullan. Tänkte dra ett varv förbi mina bästies med lite små-klappar innan bilen fortsätter mot mor och fars hus. Tänkte sova där inatt, eftersom pojken min ändå drog hem till sin hemstad. Mysigt!
 
Hoppas ni får en mysig dan-före-dag-kväll vänner! ❤
 
 
 



Throwback: December 2014 ✳

Jag har ju missat min throwback från december förra året. Eller nä, jag har inte missat. Men tiden har flugit och inte riktigt räckt till för att sätta sig och kika tillbaka ordentlingt. Men nu kör vi! För åh, vad jag älskar throwbacks. Och åh, vad jag älskar december. En av våra finaste och mysigaste tider. Jag har sagt det förr, men jag säger det igen. En månad full med kärlek. Det enda som saknas nu är snö. Hur eller hur så tänkte jag bomba er med en massa pics från stunder i december förra året: 
 
, fick sötaste adventsklappen av mamma: ett fint juleljus, en gullig liten adventskalender och lite gottiga cappuccinobollar i vit choklad
 
, käkade juliga frullar! som denna underbaring, som ni hittar här
 

, fikade på espressohouse pepparkakscheesecake några gånger. för den var god den!



, bakade flera omgångar av mjuk pepparkaka. det är nog tamigfasiken min favoritkaka denna tid! - recept 
 
, bananpannkakan fick touch av saffran, såklart! - recept
 
, spelade julklappsspelet och hade det gött hos amanda med mina tjejer - inlägg här
 

, bakade underbart goda nyttiga pepprisar från Hanna Hurbrasomhelst - recept
 
 

, gjorde två fudge-favoriter från tidigare år som julgodis till självaste julafton - recept
 

, mamma klädde granen förjäkla fin - fler bilder här

 

 

, gottade självklart i massa marsipan, som den marsipangris jag är


, saffransbullar i sitt finaste format - recept

, favorittröjan denna månad. en gosig, superfin, rosa, stickad polotröjan från Gina tricot
 
, på julaftonsmorgon åt jag en raw verision av ris à la malta. alltså åh! detta spår jag kommer bli min traditionsfrulle kommande julaftonar - recept
 
, och så var det självaste julafton, ja! numera obligatoriska systerbilden. mer från julafton hittar ni här
 
, fick snyggaste partylinnet i julklapp. fortfarande en favorit måste jag säga!
 
, min vän Mosatosa fyllde 20, och det firades med lite drinkar - mer från den kvällen här
 
, och så var det nyår. nyårsdesserten fick jag stå för, och det blev raw chokladmousse - mmmh! - fler bilder från nyår hittar ni här och desserten hittar ni här 



Rödbetssallad - shysst och himla enkelt

Jag älskar rödbetssallad. Och blir ofta extra galen i det nu kring juletid. Men jag hade därimot aldrig trott att det varit så himla enkelt att göra. Kanske för att min pappa alltid föbjudit mig till att använda rödbetor i köket. Kanske säger lite om mig som person? Hejsan hoppsan och lite sådär. Men nu när jag bor själv igen och kan kladda hur mycket jag vill, höhö, bestämde jag mig för att prova göra min första egna rödbetssallad, ever. Och det var busenkelt. 
 
 
Inspirerades av Made by Mary. Jag valde dock att byta ut vissa ingredinser och skippa äpplet. Det lockade lixom inte mig att ha äpple i rödbetssallad. Men tycker du att det låter som en himla fin kombo, så tycker jag inte att du ska dra dig för att testa. 
 
 
 

Rödbetsallad

inspiration: made by mary
 
600 g rödbetor
1 msk ättiksprit
1 dl majonäs*
1 dl kvarg
2 tsk diljonsenap
2 krm örtsalt
 
1. Skölj rödbetorna - skala dem inte - och låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka 2. Skölj kallt vatten så att de svalnar avsevärt 3. Låt rödbetorna ligga kvar i det kalla vattnar och gnid av skalet med händerna 4. Skär bort de fula endarna och trna sedan rödbetorna 5. Lägg i en slål och blanda med ättikspriten 6. Blanda majonäs, kvarg, salt och senap i en skål 7. Rör sedan ihop alltsammans8. Förvara i lufttät behållare i kylskåp
 

 
* Majonäs: jag gör alltid min egen majjo nuförtiden - recept på det hittar ni här
 

 
Till julbordet i år kommer jag att stå för hemgjord rödbetssallad, hemgjord löksill och vegetariska julköttbullar. Mmmmh!



Jag vill ha mer jul, ge mig, mer jul

Alltså jäklarns.. jag gillar inte att julen har gått så jäkla fort. As always lixom. Jag vill ha mer jul. Skulle jag vara gud hade jag bestämt att det var jul fr.o.m första november till typ sista mars. Den mörka tiden lixom. Jag har ör mycket jag vill hinna, för mycket jag vill visa er och för lite tid. Jäkla bajs. Fyra fina advent har jag iallafall fått till.


Första advent var vi i Sthlm och lyssnade på julmusik och hade bil-ljusstaken tänd hela vägen hem - när jag kom hem luktade det dessutom lussebullar i hela lägenheten. Andra advent hade vi min lilla släkt över på mjukpepparkaka och hemkokt glögg, och tredje advent var det bara jag och min kärlek och lite denna gång hälsosamma lussebullar.



.. och nu fjärde advent hade vi mina päron över på bönkladdis med smak av apelsin och glögg.


 
 
 Himla fint ändå - det får vi inte glömma!



Raw ris à la Malta for breakfast

 
Åh, alltså denna. Slår vad om att denna kommer att bli en traditionsfrulle for mig på julaftonsmorgon. Kärade nämligen ner mig i denna förra året. Så får vi se om suget är lika enormt nästa år. För det är precis vad det är suget: enormt. Jag längatar till självaste julafton!



Men jag tänkte att jag slänger upp detta inlägg lite i förväg, ifall du liksom jag vill käka denna råa, underbara frulle på julaftonsmorgon. För det är verkligen ett tips. Schysst va? 

 
- inlägget är favorit i repris. du hittar orginalinlägg och recept här



Pepparkaksfondan ❄



Chokladfondant! Kladdig och varm liten portionskladdkaka. Älskar. Är vad jag oftast slänger ihop om jag och Jonas snabbt vill ha något mysigt och gott :] För ja, det är himla enkelt att göra, går himla fort och är värkligen för jäkla gott! Och relativt nyttigt oxå för den delen. Nu under vintern har jag kört med en pepparkaksvariant, som är minst lika adgdffaskj god. Och smeten? Underbar!

 
- inlägget är favorit i repris sedan två år tillbaka. orginalinlägg och recept hittar ni här



Jul i vårt hus



Och våran lilla trea har blivit himla julfin. Riktigt Josefine-igt julpyntat och jag bara stormtrivs. Lite gammalt pynt från min gamla lilla etta, lite för mycket nyshoppat och en gnutta kärlek. Julmusik är det enda som spelas i högtalarna, allt ätbart är i julformat och även granen är nu på plats. Om bara snön skulle vilja krypa fram så skulle julkänslan vara på topp. 
 

 
Tomten där fick jag från min söta lilla farmor i år, den lilla söta granen hitade jag i en blomsterhandel och krukan och plastblommorna - ja, tyvärr det enda som lyckas överleva innanför mina väggar - är från Karlssons. Den bamsestora julstjärnan har jag snott från min mor och far, då vi alla var överrens om att den passade bättre hemma hos oss. Hehe. Den kommer från Mio i fjol. 
 


Klart som tusan även ljusstaken är julpimpad. Sötisen som hänger där hittade jag på Åhléns. 

 
Och så massa nya ljusstakar! Grisen är designad av Ernst Kirchsteiger. Åh, jag älskar grisar. Och adventsljusstaken plus pynt hittade jag även det på Karlssons. Lyx blandat med budget - jag älskar't. 
 

 

Friday, December 18 06:06

Friyay igen! Woho. Ett jobbpass väntar, därefter tänkte vi ta en snabbis (höhö, porrigt) på gymmet jag och min babe Emma och efter det rullar Jonas familj ner mot vår lilla stad. Vi tänkte bjuda på hembakad pizza där alla får slänga på sina favoritpålägg, lite hembakat julgodis, lite glögg och bara ha det allmänt gött. Fredagsmys i julformat helt enkelt! 
 
Ha en fantastisk fredag vänner ❤



Julig fikonmarmelad



.. i rawformat. För alltså, det är så himla smidigt, gott och alldeles underbart. Det är bara att mixa ihop lite torkad rukt, ev. blötlägga först om de är hårda, och så voilà! Kan verkligen inte komma på en endaste nackdel med detta underbara påhitt. 
 
 
Gott som topping på smoothien, gröten, sconesen, julbrödet eller pepparkakan. Mmmhh!
 


Raw fikonmarmelad

1 pkt à 200g torkade, ekologiska fikon
 

för ytterligare juligare smak

ngt krm kanel
och/eller
ngt krm pepparkakskrydda
 
1. Blötlägg fikonen i vatten i några timmar alt. över natten 2. Häll av blötläggningsvattnet - men spara det gärna 3. Mixa med en stavmixer till ett kletigt klet. Använd gärna en del utav blötläggningsvattnet för lösare konsistens 4. Släng ev. i lite pepparkakskryddor och mixa lite till 5. Förvara i tätförsluten gladburk i kylen



Saffron banana pancakes

 

Saffrans-bananplättar toppade med vaniljkesokvarg, frusna granatäpplekärnor, söta clementiner, torkade mullbär, kokoschips och kokosflingor. Och så en kopp julkryddigt te till det!




Saffrans-bananplättar

1 stor mogen banan
2 ägg
1 msk kokosmjöl
0.5 tsk bakpulver
en uns saffran
 
1. Mixa ihop alla ingredienser och låt stå ett litet tag 2. Stek till plättar i kokosolja!



 
 

Wednesday, December 16 09:32

Godmorgon finisar! Jag har sedan några veckor tillbaka kommit in i en extremt morgontrött period. Jag kommer lixom inte upp såpass tidigt som jag egentligen vill, och är relativt slö de första timmarna. Men det är bara att acceptera - ljusare tider kommer åter igen de oxå!
Lite städ, tvättvikning och annat sådant där måste-göras-grejer är gjort, ljus och stjärnor är tända runt om i lägenheten och frullen ligger gott i magen. Tänkte baka lite pepprisar innan jag sticker ut några timmar till min pållefjant. Insåg just att det är min sista lediga dag innan julafton, så tänkte att jag skulle försöka få in så mycket förberedande ting som möjligt idag ändå. 
 
Ha en fantastiskt fin onsdag vänner ❤



Pepparkakskryddor




I min kryddhylla finns det alltid en burk pepparkakskryddor juletid. Ja, för att smidigt kunna sätta pepparkaks smak på.. typ allt. Pepparkaksgröt, pepparkakssmör, pepparkaksmugcake, pepparkakor, mjuk pepparkaka, kladdpepparkaka, pepparkaksfudge, annat julgodis och andra roliga ting.  Det finns visserligen redan färdigt att köpa i kryddpåse i butikerna för latmasken. Men jag tycker som vanligt att det både är mysigare, lyxigare och känns godare när man gör sitt eget. Och är det inte svårgjort och dessutom har lång hållbarhet - ja, då finns det ju knappt någe snack om saken. Och visst tusan tänker jag bjussa på receptet, ifall ni där hemma missat denna smidiga blandning och är sugna på att göra: 

 
 

Pepparkakskrydda

 
4 msk äkta kanel*
4 msk ingefära
2 msk kardemumma
2 msk nejlka
 
1. Blanda ihop alla ingredienser och voilà!
 

 
* Äkta kanel: Ja, visst är det sjukt att inte all kanel är äkta? Eller åtminstone majoriteten. Jag har skrivit lite kort om äkta kanel här. Jag använder Urtekram's Äkta Kanel som jag bl.a hittat i min mataffär - men Urtekram har även en kassia-variant, så se till att den heter just 'Äkta kanel'. Hittar du ingen äkta, så kan du absolut köra på 'vanlig' - du blir självklart inte döende - du hittar äkta kanel hos Vitapost här



No request is too extreme when you wish upon a star, as dreamers do



Lyxig pepparkaksgröt toppad med vaniljkräm, hemgjort äppelmos recept och blåbär. En lussebulle bakad på dinkelmjöl, kokosolja och agavesirap. Och så en kopp grönt chaite till det!


 
- en favorit i repris från 2013, som jag publicerade först förra julen. orginalinlägg och recept hittar ni här



Det är bara jul en gång om året

Jag skrev ett liknande sådant här inlägg för två år sedan här, men jag tycker inte att det skadar att dra till med ett liknande i år igen. För jag vet att det finns så många där ute som möter julen med ångest, precis som jag gjorde för flera år sedan. 
 
Det är bullar hit, det är kakor dit, chokladbitar hit och så en jäkla massa julmat. Men ja, det är det som är julens smaker vänner. Och visst är de förjäkla underbara? Jag lovar att det ger mer ångest att hålla sig borta från den där bullen, än att faktiskt äta den. 
 
pics: pinterest - ni hittar min samling med jul-inspo här
 
 
Att "unna sig" gör så himla lite i det stora hela. Det är inte vad vi käkar på julen som gör skillnad, utan det är balansen året runt. Och inte bara balansen kring maten, utan även dina egna tankar och hur du lever spelar in. Det är inte hälsosamt att bråka med sig själv. Dessutom brukar man ju faktiskt säga att 80/20 är den hälsosammaste metoden. Det vill säga att en femtedel av maten är "skräp", medans resten är bättre mat. Och lixom julen är bara en tolftedel av hela året. Hajjar ni poängen? 
 
Så har några dumma hjärnspöken hållt dig borta från att njuta hittils, så tycker jag allt att du ska trotsa dem idag. Det är ju trots allt lucia!



Granatäppleglögg - hemkokt, hälsosam och alkoholfri



Glögg. Alltså, jag skulle nog kunna fördricka mig på det juletid. Stark som alkoholfri, röd som vit, och självklart med en massa mandlar och russin i. Fick ett ryck och ville prova göra egen glögg i år. Dels förmysighetens skull, och dels för att man vet exakt vad som är i. Men inte tusan trodde jag att det skulle vara så himla enkelt som det var. För det är verkligen busenkelt. Och dessutom så går det på några få sekunder. Denna underbaring har vi hunnit koka redan två gånger i år. Det kommer bli fler, och jag tänker självklart prova fler varianter! Hemkokt glögg is the shit. 

 
 

Granatäppleglögg

orginalrecept: ica
ca 6 dl
 
5 st apelsiner
2 dl frusna granatäpplekärnor
4 stjärnanis
2 pomeranskal
1 kanelstång
0.5 dl agavesirap
0.5 dl sötströ 
- alt. valfri sötning
1 dl vatten
 
1. Pressa apelsinerna i en kastrull och släng i resten av ingredienserna 2. Värm plattan och låt glöggen småsjuda lite i 5-10 minuter 3. Ta bort från plattan 4. Servera alt. låt svalna och häll upp i tätförslutna flaskor och förvara i kyl
 

 

Saturday, December 12 16:42

Ledig lördag. Härligt värre. Startade dagen med en julig frulle framför Pelle Svanslös tillsammans med min bästa Emma. Det satt himla perfekt. Därefter en sväng på stan med ett bra gäng kassar julpynt. Som om jag inte redan hade tillräckligt? Haha. Och så en sväng till optikern. Fasiken vad värt. Mina ögon ligger tydligen på -3.25 och jag har gått med mina -2.5 linser. Inte konstigt att en kännt sig snurrig och med en lätt huvudvärk på sistone. Jävla ögon, haha. Men, nu är det tillrättat och jag känner äntligen igen folk på avstånd igen! Härligt värre. 
En pw i det fina vintervädret i mina nya Stronger tights på det. Och nu är det dags att sticka på 19-års kalas för min lille favvo-kusin. Eller tja, lille och lille.. Innan det är dags för julkalender-mys och sleepover med min bästa Frida. Kalas-lördag.
 
Hoppas ni får en fortsatt finfin lördag vänner!



Raw peanut butter cups bites



Sött, salt, jordnötigt, chokladigt. Vem älskar inte lixom? Och i all-naturlal och dessutom raw-format dessutom. Inte nog med det så är de även litegranna proteinboostade. Lixom, både knopp och kropp får sig en dans. Kalasfint ju. Det tycker då jag det iallafall. 



"Det godaste du har gjort" sa farmor. Tja, kanske inte riktigt. Men de var verkligen något att hänga i julgranen! Och tja, det skulle ju bli jäkligt fint bokstavligt. För hur gott är inte dessa som julgodis? Underbart, jo!

 

Raw 'peanut butter cup' bites

 
2 dl mandlar
1 dl cashewnötter
8 st dadlar
3 msk raw kakao
1 msk chiafrön
2 msk ärtprotein
himalayasalt efter smak*
 
1 dl jordnötssmör
8 st dadlar
2 msk kokosolja extravirgin
1 krm vaniljpulver
 
valfri choklad
- mörk, raw, hemgjord eller kanske ljus
torkade mullbär
kokoschips och flingor
 
1. Mixa nötterna till ett mjöl 2. Mixa dadlarna för sig själva till ett kletigt klet 3. Mixa ihop alla ingredienser till botten 4. Tryck ut botten på ett bakplåtspapper i en valfri form/matlåda 
5. Mixa ihop alla ingredienserna till fyllningen. Lättast är faktiskt att börja med daldarna och köra de för sig 6. Tryck ut jordnötskletet över chokladbotten
7. Smält chokladen över vattenbad 8. Ringla över chokladen på barsen och strö över mullbär och kokos 9. Ställ in i kylen för att gotta till sig och skär sedan upp i sådana där alldeles lagom portionsbitar
 



Men tomten och bocken vi lämnat vid vår spis, de ville inte resa från vår pepparkakegris

 
Pepparkakor har visserligen aldrig varit en stor last för mig. Däremot degen. Alltså d e g e n. Åh, vad jag älskar. Med andra ord har jag alltid älskat pepparkakssmak. Och på senare tid har jag faktiskt lärt mig älska de hårda små godingarna oxå. Vad fel det lät btw, haha. Ja, jag har väl kärat ner mig i dem oxå. Och främst i dessa härliga, som kommer från bästa Hanna
 
 
- inlägget är favorit i repris. ni hittar orginalinlägg och recept här



Te-adventskalendern - Doppa fram till dopparedan



Alltså hur jäkla gó är inte denna? Fick den bl.a. i födelsedagspresent av mina tjejor. They know me. Går inte och lägger mig utan min kvällskopp te. Det är liksom finaste avrundningen på dagen, och dessutom rätt avkopplande. Och vissa morgnar slår te-suget ut kaffe-suget. Skulle lätt kunna säga att en kopp te om dagen gör gott för magen! För ja, så funkar det faktiskt för mig. 



Ni ser ju bara! Spännande namn. Och bakom den väntar underbara jäkla smaker i fina kombinationer. Mina favoriter hittils har varit Limefära'n - jag har lixom tok-kärat ner mig i ingefära på sistone och nästintill blivit beroende, Mintkyss och Pomander - en julig, fin kombination av apelsin och nejlika. 
 


Alla te'er är ekoligiskt odlade och gjorda på riktiga ingredienser. Dessutom får man en liten fin text på varje liten påse. Faktiskt riktigt skojiga och härliga om jag ska vara ärlig. Skulle gärna ha skrivit ner dem alla om jag bara hade tänkt på det. Ett gäng ligger ju sorligt nog nu mera i soppåsen. 

 
Den är köpt på en inredningsbutik som heter Boligheter här i lilla Västervik, men du kan även klicka hem den här. Fast du får ju dricka i kapp några koppar då - men vem tusan skulle klaga på det! 



It's the most beautiful time of the year, lights fill the streets spreading so much cheer

 

Lussebullsgröt, vaniljkräm, russin, mandlar, vaniljte & apelsin.
 
Alltså ni hör ju bara.. perfekt såhär juletider! Hos mig är det iallafall julfrullar i olika former varje dag! Och så julkalendern på det. Helt jäkla perfekt. 
 

- favorit i repris från 2013. ni hittar orginalinlägg och recept här



Allt för hälsan-mässan

Slänger upp några bilder från min och Emmas Stockholmstripp härom helgen. Närmare bestämt 27-29 november. Jag råkar dock ha för mycket bilder, och lite för mycket fina stunder, för att få ihop dem på ett och samma inlägg. Så vi startar med fredagen: Allt för hälsan, Fitnessfestivalen och Acadermia i ett. Kalasfin kombo ju!



, vi hittade självklart till bästa Freddys's montrar (de hade en med nyheter och en med utförsäljning). det enda jag fick med mig var dock ett par - super sköna och supersköna - skor för ynka 80 spänn. för lixom, vadtusan, min plånka hatar redan mig för alla Freddy wr.up's, haha!


, lite Labellamafia! i specialexemplar. jag hittade dock inga favoriter i min egen storlek, men Emma fick hem ett par supersmarriga tights!


, käkade en hälsotallrik till lurre! kanske inte den härligaste jag sett, men det bästa och godaste vi hittade till bra pris. och en ska ju fasiken inte klaga ändå!


, vi smakade på allt vi kom över. drickbart som ätbart. behöver jag ens säga att vi inte var kompisar med våra magar när vi gick därifrån? men äh, vadtusan, det var det värt! har man chansen att hitta nya favvisar, så får man ta den smällen [;

, vi missade dock alla föreläsningar vi velat gå på. men vi fick se lite poledance inför sm iallafall. det ganska så fränt att kika på!
 

Friday, November 27: Allt för hälsan

Tidigt på fredagsmorgonen satte vi oss i bilen och styrde upp mot Stockholm. Allt för att få ut så många timmar som möjligt på Allt för hälsan-mässan. Vi traskade omkring, inspirerades, smakade, pratade, hittade nytt och hittade gammalt och hade några förjäkla bra timmar. På kvällen, när far min och lillasyster hade landat, så styrde vi ihop tacos, drack te och käkade choklad. Äkta fredagsmys med andra ord!



Stronger gör det igen / Holiday Collection

 
Älskade märke. Strongers grymma grabbar har fått till det ännu en gång. Som om det inte vore nog med allt snyggt vi redan fått sett (och lägga vantarna på) lixom. Ett nytt gäng snygga träningsklädes-plagg hamnade i den nya kollektionen Holiday Collection som släpptes igår. Farligt, farligt! Har ni missat? Ta en kik vettja! Kanske hittar ni, precis som jag, någon favorit. Eller kanske två, tre, fem.. Snöleopard-tightsen är iallafall påväg hem till mig kan jag säga! Och jag hade gäna klickat hem Aloha tightsen med. De andra godbitarna kommer i lager senare, och det är stor chans att de åker med posten ner till mig då med. 
 
 
 
Snow leopard tights - here // Snow leopart hoodie - here, in stock on december 21 //
Aloha long sleeve - here, in stock in january // Aloha tights - here
 



Mjuk pepparkaka ❆



Mjuk, saftig, söt och framförallt: pepparkakig! Klår hård pepparkaka i hästlängder om ni frågar mig. Detta är utan tvekan min favoritkaka juletid! Vi får se hur många mjuka pepprisar jag lyckas skicka in i ugn i år!


 
 
- inlägget är favorit i repris. orginalinlägg och recept hittar ni här
 

 
 

Saturday, December 5 18:51

Lördag och livet är gött. Jonas sov i sin hemstad inatt, så igårkväll bjöd jag över två av mina girls på lite fredagsmys framför idol. Vad tycker ni om finalen? Jag har visseligen inte följt Idol i år, och är dessutom tondöv, men jag fick ändå en jäkligt bra blick över det hela igår tycker jag. Jag må hålla med om att Amanda var grymmaste stjärnan, men jag tyckte ändå att Martin gjorde vinnarlåten bäst. Lixom, den ville jag ha på min Spotify. Så det gjorde mig inte alls något att det blev som det blev. 
Idag stod jobb på schemat och sen har jag hunnit med att träffa Frida över en pw-dejt. Alltid lika gött. Men nä, nu hörrni, nu är det dags för mig att bege mig bort till Tess på inflyttningsfest! 
 
Ha en kalasfin lördag vänner! ❤



Skämmer bort mitt hem lite



.. med Lily's Eco clean. Naturliga, hälsosamma, veganska städprodukter. Sedan en tid tillbaka har jag bara städat med naturligt skit. Såpa, citron och mirakeltrasor är något jag en tid använt flitigt. No chemicals needed lixom. Och så även dessa godingar för lite gó variation ↑ Jag upp ögonen för dessa godingar när Bodystore skickade golvmedlet till mig i våras. Jag vart totalkär och bestämde mig för att klicka hem fler produkter. Idag använder jag allrengöringsprayet, golvmedlet och toalettrengöringen. Det känns både pigg och fräscht och enkelt lixom. 

 
Varför kemikalfritt? Jag tyckte mig faktiskt känna av hur illa städprudukter kan påverka hälsan i längden när jag jobbade med städ en period i mitt liv. Nu tror jag inte att man dör av lite skit, men i mitt hem städar vi iallafall med naturliga grejer. Och det känns riktigt jäkla bra. 
 

 
Vill du oxå skämma bort ditt hem - och dig själv - lite, så hittar du alla Lilly's Eco clean produkter här. Det skulle ju kunna vara en alldeles kalasbra julklapp till hemmet. 



Veckans inspirationskälla hos Cilla, Leva länge

Denna vecka är det jag som står som inspirationskälla på Cillas blogg Leva länge. Jag vart himla glad när jag fick frågan om att vara det. Inte bara för att detta faktiskt är min gamla svenskalärare från högstadiet. Eller tja, iallafall i årskurs 9. Utan även för att jag vet att hon där bakom är en grym jäkla kvinna och även hon en inspirationskälla på många sätt och vis. Jag tipsar verkligen om att kika in på hennes blogg om ni inte gjort det förr!
 


"Den här veckan är det en av mina före detta elever som får ta plats som veckans inspirationskälla. Jag träffade Josefine när jag arbetade på högstadiet i Västervik för några år sedan och jag minns henne väldigt väl. Hon är en sådan som jag ville vaka extra över och som jag sedan följt genom åren lite på avstånd. Jag är otroligt glad att hon vill berätta sin historia för oss här idag. Hon är en kalasfin tjej och hon är en otroligt viktig förebild för många människor, ung som gammal, som lever med samma problematik som Josefine tidigare gjorde."

 
"Faktum var att jag skulle dö, förr eller senare, om jag fortsatte på det viset. Min kropp hade redan varnat mig tusentals gånger. Jag fortsatte mer eller mindre att sträva emot den, istället för att kämpa med den fullt ut. Men samtidigt som jag vägrade acceptera att jag var tvungen att vända på det hela, visste jag någonstans innerst inne att det var det som behövdes. Det var dags att ta tag i det helt enkelt. Våga leva lite mer, dag för dag. Våga utmana mig själv lite då och då, bryta det som var läskigt eller förbjudet."
 

 
Ni kan läsa hela mitt inlägg, där jag öppnar mig om min historia och sjukdom, på hennes blogg här
 
 
 



Vår kallaste, men ändå varmaste tid är här

Vår kallaste, men ändå varmaste tid är här. Jag mår bra i hela själen av att tänka på julen. Det är så jag ryser när jag kollar på vintriga bilder. En sådandär härlig rysning ni vet. Våran allra mörkaste tid ljusar genast upp en annars grå tid. Det blir som den kallaste och varmaste månaden på samma gång. Så mycket kärlek, så mycket gott, så mycket mysigt och så mycket fint.
 

Hamnar näsan i fight varje gång någon klagar på snö. Lixom why?! 1. Ta på dig kläder. En mössa och vantar gör sjukligt mycket 2. Se det fina i det hela. Tänk på hur mörkt, grått och blaskigt det skulle vara utan denna underbara vita snö. Ja, look on the bright side helt enkelt. 


Jag tänker snöiga ridturer med pållefjanten. Att hoppa fram tillsammans på ett fält med några decimeter orörd snö. Att sätta sig i en pulka på släp efter hästen och bara vänta på att man ska slå runt och få snö i hela ansiktet. 



Jag tänker på att gå till pulkabacken. Åka fort uppifrån toppen och känna sig som fyra år igen. Pausa och göra snöänglar och kullerbyttor i snön.




Jag tänker på att pynta lägenheten full med julpynt. Gammla favoriter samt nya funna ting. Och kanske lite ihoppysslade, personliga, roliga saker oxå. Tomtar. I vitt och grått vill jag att det mesta ska gå. I de färgerna finner jag julstämningen bäst!



Jag tänker på varma drycker. Te, kaffe, varm choklad och glögg. Något på morgonen, något under dagen och något på kvällen. Och kanske en extra kopp här och där. Gärna med något juligt tilltugg till!


 
Jag tänker på julens alla smaker. Kanel, apelsin, saffran och nejlika.. De är tamigfasen svårslagna. Och så får vi inte glömma choklad. Jag kommer låta mig svämmas över med dessa innan julen är slut. 


 
Jag tänker på julshopping. Förbereda klappar, önska sig klappar, köpa nytt fint till lyan och sedan gå på mellandagsrean. Ja, intekonstigt att januari är våran fattigaste månad. 



Jag tänker på att boka en dejt i skidspåret med mamma. Att bara glida fram, kämpa lite och slappna av på samma gång. Andas. Detta år måste vi fasiken komma ihåg att ta med oss en ryggsäck med kaffetermos, fika och en filt. 


 
Jag tänker på julklappsspelet. Att dra ihop ett gäng, låta alla shoppa några klappar för en viss peng, kasta tärning och sedan fightas om de populäraste klapparna. Även att jag brukar ha tur i spel, så har jag aldrig lyckats vinna den där fighten. 

 
 
Och framförallt så tänker jag på julafton. Självaste julafton. Att dra ihop släkten, käka gott tills man har matkoma, titta på kalle anka, få besök av tomten, öppna klappar och dricka glögg. 
 
 
 

 

Precis som jag skrev häromdagen när jag publicerade ett inlägg med inspiration funnet på Pinterest här, så tänte jag även posta ett inlägg med julinspiration från eget liv genom egna bilder. Och det är precis vad jag har gjort. Ni hittar alla mina inlägg från tidigare juletider här
 



Jag vill ha snötyngda hus, tusentals ljus, kulörta kulor i drivor ❄



Saffransbananplättar med kokoskesokvarg, pepparkakssås, lingon-chiamarmelad recept och frusna lingon. Och så kaffe med mandelmjölk till det! Smarrigt värre!

 
Bananplättar med saffransmak, vad tros? Jag måste säga att det är en dunder pimpning såhär juletid. Helt jäkla underbart. Och tillsammans med pepparkaksås och syrliga lingon? Perfektion skulle jag nog säga. Hade en mer tid i världen så skulle jag käka detta till frulle minst varannan dag december ut. Utan tvekan. 
 

 
inlägget är favorit i repris från förra året. ni hittar orginalinlägg och recept här



Raw rocky road fudge

 
December rullar in, och därmed alla juliga ting, Tänkte blanda december med favoriter från förra året, samt ett gäng nya godingar. Vi börjar med lite favoriter, eftersom vi inte hunnit leva så mycket december än. 
 
 
Som dessa Rocky road fudge jag slängde ihop några gånger förra året. Och de kommer självklart finnas hemma som julgodis i år med. Solklart. 
 

 
 
- inlägget är favorit i repris. ni hittar orginalinlägg och recept här



josefineandersson | från anorektiker till hälsofreak -

Raw chokladmousse / Gott nytt!



Idag är det den trettioförste T R E T T I O F Ö R S T E ?! december tvåtusen femton. Alltså årets sista dag. Tvåtusenfemton lämnar jag mig bakom med massa fint. I början av året skaffade jag mig nytt jobb. Kanske det minst Josefine'iga man kan tänka sig, men ändå det jobb jag trivts som allra bäst på. Jag traskar omkring bland bildelar och verktyg i blå piké på Biltema, och jag stormtrivs. Tack vare det har jag även fått in många fler fina själar i mitt liv. Och med en större inkomst har även större saker kommit. Jag har blivit sambo med min pojkvän i en lägenhet där jag stormtrivs och jag har blivit bilägare till något som faktiskt inte är en skruttbil.



Det har visserligen inte varit frid och fröjd hela året. I juli fick våran gammelhäst en spark i huvudet som kom att ta honoms liv ni kan läsa mitt förval inlägg till honom här och för några månader sedan fick vi reda på att våran lilla gammeltanta till hund har hjärtfel och cirkus ett år kvar i livet. Men för att se det på den positiva sidan. Allting har ett slut, det är ingenting vi kan rundgå. Att hästen fick vara såpass ung vid sin höga ålder är både sjukt och himla härligt. Kanske var det meningen att det aldrig skulle gå utför för honom. Han slutade lixom på topp, som den stjärna han var. Och trots att vovven knappt ser ut att vara en dag över 1, så är det ren fakta att hon är gammal. Vi får väl vara glada att vi blivit förvarnade, så kanske vi kan ta vara på det sista året på ett annat sätt.
 
 

Med tanke på dagens datum tänkte jag även bjuda på min nyårsdessert förra året - orginalinlägg här. I år väntar en annan spännande, smarrig meny tillsammans med min pojkvän. Ja, det blir bara vi två innan några andra fina själar rullar in för lite klackar i taket och skål med champange. 
 

 

Raw chokladmousse

orginalrecept: ica
2-4 port
 
* 2 mogna viktigt! avokados
* 4 st dadlar
* 0.5 dl vatten
* 4 msk raw kakao*
* 2 krm vaniljpulver
* 2 msk agavesirap
 
1. Använder du torkade dadlar: blötlägg dem ett ganska bra tag - så att de blir lättare att mixa. Använder du färska dadlar: kärna ur dem 3. Mixa dadlarna med vatten och agavesirap. Har du använt torkade dadlar, så använd dig gärna utav dadelvattnet som blir över 4. Mixa ihop med övriga ingredienser
 

 
Nä, nu ska jag sticka på några timmars jobb innan nyårsaftonsfirandet äger rum. Gott nytt år mina vänner! ❤



Pepparkakor i finformat

 
Är ni trötta på julsmaker ännu? Det är inte jag. Julen sprang lixom för fort. Dagens matlåda består fortfarande av sill och rödbetsallad. Can't get enough lixom. Och här hemma slår vi inte av med julgrejer ännu. Jag är nog den som behåller stjärnan i fönstret längst om man säger så. 
 
 
För den som likt mig inte tröttnat riktigt ännu, så tänkte jag återigen bjuda på Hanna's smarriga recept på pepparkakor, fast med bilder från årets pepparkaksbak. Och om ni inte är sugna, så kan jag iallafall tipsa om att spara receptet till nästa år. Hälsosamma, supersmarriga och alldeles dunderbra små fina kakor. Jag älskar. Och degen? Helt jäkla lovely. Precis som pepparkaksdeg ska vara. Finare än själva kakorna om jag får säga det själv. Jag sparade faktiskt en bit, rullade till bollar och doppade i mörk choklad. Alltså, det var porr. 
 
 
- receptet publicerade jag i fjol, och ni kan hitta det här



Röd vintersmoothie

 

Röd vintersmoothie, boostad med diverse superfoods, därav den grönaktiga färgen haha, toppad med egensötad vaniljkvarg, äpple- och tranbärsmos från Urtekram här, frusna lingon, frusna granatäpplekärnor, torkade mullbär, råa kakaonibs, kokoschips och kokosflingor. Två små saffran-bananscones med kvarg, pepparkaksmör recept och raw fikonmarmelad recept, ett äpple och ett julkryddigt te till det. 
 



Röd vintersmoothie

1 dl frusna lingon
1 dl frusna granatäpplekärnor
0.75-1 stort rött gott äpple
1 apelsin
ca 2 cm färsk ingefära
1 mogen banan
1 skopa valfritt vaniljprotein
- alt. 1-2 msk ärtprotein

för extra näringsboost

1-2 tsk Green mix
1 tsk nyponpulver
1-2 tsk lacuma
1 msk maca
 
1. Skala så stor bit av ingefäran du vill använda och hugg av den där 2. Kärna ur och skiva äpplet 3. Pressa apelsinen 4. Släng ner alla ingredienser i mixern, behåll gärna de frusna bären frusna - det blir godast så 4. Mixa!


 

Saffran-bananscones

2 msk kokosmjöl
1 ägg
en halv stor mogen ekobanan
2 krm bakpulver
en uns saffran
 
1. Sätt ugnen på 225 grader 2. Mosa bananen 3. Mosa/mixa ihop alla ingredienser 4. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper 5. Sätt in i ugnen cirkus 12-14 min
 
 

 
 
* Ärtprotein: Mjölkfritt, naturligt prottepulver - köper mitt från bodystore.com här
* Green mix: en blandning utav algerna vetegräs, spirulina och clorella - finns hos bodystore.com här
* Nyponpulver: Nypon, en riktig näringsbomb! - jag köper mitt i pulverform hos bodystore.com här
* Macapulver: Superpulver med naturligt uppiggande egenskaper - köper det från iHerb här



Megasmarrigt kryddigt bröd



Detta brödet bakade jag mycket förra vintern. Och jag kan inte fatta hur jag lyckats glömma bort det denna. För det är hela jäkla underbart, och helt jäkla dundersmarrigt. Julkryddigt och alldeles perfekt denna årstid. Men jag råkade snubbla över detta i mitt eget arkiv, och bestämde mig för att reprisa inlägget som en påminnelse till mig för att baka det, och som en liten inspiration för er.  Receptet kommer från den bästa brödrecept-skaparn jag vet: Hanna

 
- inlägget är favorit i repris från förra vintern. orginalinlägg och recept hittar ni här



Raw ris à la Malta

 

Raw ris à la Malta toppad med frusna lingon, frusna granatäpplekärnor, torkade mullbär kokoschips och kokosflingor. Och så pudrade jag på med lite kanel efter fotot var taget. Och självklart gömde jag en mandel där i. Höhö. Till det en lussebulle gjord på fina ingredienser recept och lite mer clementin. Och så den 24:de påsen från min te-kalender: Lingonkatt. 
 
 
Den dära råa Ris à la Maltan fick självfallet bli julaftonsfrulle även i år. Och juldagsfrulle. Jag känner på mig att det kommer att bli någon slags tradition. För jag total gillar'n. Sen har jag bestämt mig för att det ska bli fler verisioner utav rå gröt i framtiden. Och det kommer jag garanterat att hålla. För det är så himla smidigt, schysst för magen och framförallt mättande. Himla härligt på alla sätt och vis. Och det funkar alla årstider!
 

 

Raw ris à la malta

4 port
 
4 dl helt bovete
2 dl cashewnötter
1.5-1 dl vatten
1 msk honung
1-2 krm vaniljpulver
 
clementiner
 
1. Blötlägg bovetet i sisådär 8 timmar. Täck med rikligt med vatten 2. Skölj av noggrant i ett durkslag/trådsil med ljummet vatten så att det rödaktiga blötläggningsvattnet försvinner 3. Lägg bovetet i en skål 4. Mixa cashewnötter med 0.5 dl vatten. Beroende på hur kraftig mixer du har kan du behöva tillsätta mer vatten 5. Tillsätt honung och vaniljpulver och mixa till en krämig cashewgrädde 6. Vänd ner cashewgrädden med bovetet och rör runt 7. Slaka clementinerna, dela dem med en kniv på mitten och sära på varje bit 8. Rör ner clementinerna i gröten 8. Dela upp i fyra skålar
 
 

 

Sunday, December 27 09:22

Alltså, så jäkla skönt. Igår tog jag tag i att rensa lägenheten och alla dess garderober. Kaoset där man bara tryckt in saker, i tjaa, två bamsestora garderober, någon städskrubb och klädgarderoberna, är nu organiserat igen. Så.jäkla.skönt. Väl klar med det satt jag hemma hos min lillkusin för att fira hennes 6 årsdag. 
Och på kvällen dejtade jag Emma, min bästa babe. En sådandär må-bra-till-hundratjugo-procent som vi alltid får till. Tog på oss mössor och drog en pw längst vattnet, lagade hemgjord pizza och gosade ner oss i soffan med en Aladdin-ask. Snackade skit om allt mellan himmel och jord. Och garvade lite därimellan som vanligt. 
Nu sticker jag iväg på några timmarns jobb innan pållen väntar på mig. 
 
Ha en fantastisk söndag vänner! ❤



"Ju äldre jag har blivit, ju mer intresserad blir jag av själva pappret runt presenten" - Ernst Kirchsteiger



Åh, vad jag är kär i våran lilla fina gran. Ja, den är fasiken perfektion för mig. Blir galen av att bara titta på den. Får tacka pojk min som hittade den på sin fasters tomt och valde att plocka med den hem. Det gör den lixom ännu mer personligare. 



Klädd i silver, vitt, rosé och guld. De flesta julkulorna kommer faktiskt från Biltema. Måste dessutom tipsa om de batteridrivna julgransljusen, som tänds och släcks med fjärrkontroll, som jag hittade på Rusta. Där slapp vi ful och krånglig och äckig sladd - wiihoo!

 
 

December 24, Självaste julafton

Startade dagen med en julig frukost: Raw ris à la Malta och en lussebulle till det. Åkte runt till flerautav mina tjejer och lämnade små miniklappar och hälsade godjul, innan jag hämtade upp mamma för att sticka till stallet och även pållen fick sin klapp. Släkten hamnade hemma hos oss i vanlig ordning och det vankades julmat och den klassiska julkoman på det. Fortsatte hela kvällen med min mysiga lilla släkt, tomten kom, mamma och jag stack oc släppte in hästarna, spelade spel med småglinen, käkade choklad i mängder och hade det sådär allmänt gött.
Tvekade inte många sekunder när päronen mina frågade om jag ville sova över. Så jag har sovt jämter min lillasyster i hennes dubbelsäng, somnat med en spinnande katt i famnen och sovit som en stock. Nu sticker jag på några timmars jobb, innan det styr tillbaka mot päronen igen och juldagens julbord. 
 
Hoppas ni hade en finfin jul vänner ❤



GOD JUL MINA FINA





En egobomb i tomteluva på självaste julafton. Men klart som tusan man måste bomba med egopics när man känner sig lite extra fin på en speciell dag. Klänningen råkade jag få med mig från Gina under mitt julklappsshoppande häromdagen. Kärade ner mig i den såpass att jag även var tvungen att köpa en svart till nyår oxå. 

Hoppas ni haft en fantastisk jul vänner! Med mycket kärlek, mat och gotte. Hugs

/ iPhone-blogg



Lussebullar i finformat



För 10 dagar sedan, den tredje adventsåg det ut sisådär hos mig och min pojkvän. Hälsosamma lussebullar, hemkokt apelsin- och kardemummaglögg recept, clementiner. Och så en kopp dagens-te från min te-kalender. Tredje ljuset tänt, och så Ensam hemma på tv-rutan till det. Kalasfint och himla mysigt. 
 



Årets första sats bakade han två veckor tidigare: traditionella lussebullar fast på sötströ istället för socker. Årets andra sats stod jag för: ett gäng shyssta bullar bakade på shyssta ingredienser. Båda lika goda, och båda härliga på olika sätt och vis. 

 
 

Hälsosamma, glutenfria lussebullar

orginalrecept: baka sockerfritt
 
60 g kokosolja
100 g kvarg
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
- alt. mandelmjöl
1.33 msk fiberhusk
4 msk sötströ
1 msk bakpulver
2 krm vaniljpulver
2 krm saffran
 
uppvispad äggvita att pensla på
russin
 
1. Sätt ugnen på 150 grader 2. Blanda alla torra ingredienser 3. Vispa ägget pösigt och rör även ner detta 4. Låt degen stå i ca 10 minuter 4. Forma degen till lussebullar 5. Pensla bullarna med uppvispad äggvita och tryck ner russin 6. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter
 
 

 

December 23, Dan före dan

Alltså aaah. Jag har verkligen kännt julstressen. Fast samtidigt så älskar jag det. Så samtidigt som jag känner stress, så vägrar jag känna press. För julen ska vara härlig, inte krav att prestera bäst. Idag körde jag sjunde jobbdagen i rad, och tredje 10-timmarspasset på raken. Kanske svårt att hinna jul, men tusan, ikväll sitter nog skiten där den ska! :]
Håller på att rulla "kött"bullar, fixa rödbetssallad, koka kola, slå in julklappar och kika över bloggen för fullan rullan. Tänkte dra ett varv förbi mina bästies med lite små-klappar innan bilen fortsätter mot mor och fars hus. Tänkte sova där inatt, eftersom pojken min ändå drog hem till sin hemstad. Mysigt!
 
Hoppas ni får en mysig dan-före-dag-kväll vänner! ❤
 
 
 



Throwback: December 2014 ✳

Jag har ju missat min throwback från december förra året. Eller nä, jag har inte missat. Men tiden har flugit och inte riktigt räckt till för att sätta sig och kika tillbaka ordentlingt. Men nu kör vi! För åh, vad jag älskar throwbacks. Och åh, vad jag älskar december. En av våra finaste och mysigaste tider. Jag har sagt det förr, men jag säger det igen. En månad full med kärlek. Det enda som saknas nu är snö. Hur eller hur så tänkte jag bomba er med en massa pics från stunder i december förra året: 
 
, fick sötaste adventsklappen av mamma: ett fint juleljus, en gullig liten adventskalender och lite gottiga cappuccinobollar i vit choklad
 
, käkade juliga frullar! som denna underbaring, som ni hittar här
 

, fikade på espressohouse pepparkakscheesecake några gånger. för den var god den!



, bakade flera omgångar av mjuk pepparkaka. det är nog tamigfasiken min favoritkaka denna tid! - recept 
 
, bananpannkakan fick touch av saffran, såklart! - recept
 
, spelade julklappsspelet och hade det gött hos amanda med mina tjejer - inlägg här
 

, bakade underbart goda nyttiga pepprisar från Hanna Hurbrasomhelst - recept
 
 

, gjorde två fudge-favoriter från tidigare år som julgodis till självaste julafton - recept
 

, mamma klädde granen förjäkla fin - fler bilder här

 

 

, gottade självklart i massa marsipan, som den marsipangris jag är


, saffransbullar i sitt finaste format - recept

, favorittröjan denna månad. en gosig, superfin, rosa, stickad polotröjan från Gina tricot
 
, på julaftonsmorgon åt jag en raw verision av ris à la malta. alltså åh! detta spår jag kommer bli min traditionsfrulle kommande julaftonar - recept
 
, och så var det självaste julafton, ja! numera obligatoriska systerbilden. mer från julafton hittar ni här
 
, fick snyggaste partylinnet i julklapp. fortfarande en favorit måste jag säga!
 
, min vän Mosatosa fyllde 20, och det firades med lite drinkar - mer från den kvällen här
 
, och så var det nyår. nyårsdesserten fick jag stå för, och det blev raw chokladmousse - mmmh! - fler bilder från nyår hittar ni här och desserten hittar ni här 



Rödbetssallad - shysst och himla enkelt

Jag älskar rödbetssallad. Och blir ofta extra galen i det nu kring juletid. Men jag hade därimot aldrig trott att det varit så himla enkelt att göra. Kanske för att min pappa alltid föbjudit mig till att använda rödbetor i köket. Kanske säger lite om mig som person? Hejsan hoppsan och lite sådär. Men nu när jag bor själv igen och kan kladda hur mycket jag vill, höhö, bestämde jag mig för att prova göra min första egna rödbetssallad, ever. Och det var busenkelt. 
 
 
Inspirerades av Made by Mary. Jag valde dock att byta ut vissa ingredinser och skippa äpplet. Det lockade lixom inte mig att ha äpple i rödbetssallad. Men tycker du att det låter som en himla fin kombo, så tycker jag inte att du ska dra dig för att testa. 
 
 
 

Rödbetsallad

inspiration: made by mary
 
600 g rödbetor
1 msk ättiksprit
1 dl majonäs*
1 dl kvarg
2 tsk diljonsenap
2 krm örtsalt
 
1. Skölj rödbetorna - skala dem inte - och låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka 2. Skölj kallt vatten så att de svalnar avsevärt 3. Låt rödbetorna ligga kvar i det kalla vattnar och gnid av skalet med händerna 4. Skär bort de fula endarna och trna sedan rödbetorna 5. Lägg i en slål och blanda med ättikspriten 6. Blanda majonäs, kvarg, salt och senap i en skål 7. Rör sedan ihop alltsammans8. Förvara i lufttät behållare i kylskåp
 

 
* Majonäs: jag gör alltid min egen majjo nuförtiden - recept på det hittar ni här
 

 
Till julbordet i år kommer jag att stå för hemgjord rödbetssallad, hemgjord löksill och vegetariska julköttbullar. Mmmmh!



Jag vill ha mer jul, ge mig, mer jul

Alltså jäklarns.. jag gillar inte att julen har gått så jäkla fort. As always lixom. Jag vill ha mer jul. Skulle jag vara gud hade jag bestämt att det var jul fr.o.m första november till typ sista mars. Den mörka tiden lixom. Jag har ör mycket jag vill hinna, för mycket jag vill visa er och för lite tid. Jäkla bajs. Fyra fina advent har jag iallafall fått till.


Första advent var vi i Sthlm och lyssnade på julmusik och hade bil-ljusstaken tänd hela vägen hem - när jag kom hem luktade det dessutom lussebullar i hela lägenheten. Andra advent hade vi min lilla släkt över på mjukpepparkaka och hemkokt glögg, och tredje advent var det bara jag och min kärlek och lite denna gång hälsosamma lussebullar.



.. och nu fjärde advent hade vi mina päron över på bönkladdis med smak av apelsin och glögg.


 
 
 Himla fint ändå - det får vi inte glömma!



Raw ris à la Malta for breakfast

 
Åh, alltså denna. Slår vad om att denna kommer att bli en traditionsfrulle for mig på julaftonsmorgon. Kärade nämligen ner mig i denna förra året. Så får vi se om suget är lika enormt nästa år. För det är precis vad det är suget: enormt. Jag längatar till självaste julafton!



Men jag tänkte att jag slänger upp detta inlägg lite i förväg, ifall du liksom jag vill käka denna råa, underbara frulle på julaftonsmorgon. För det är verkligen ett tips. Schysst va? 

 
- inlägget är favorit i repris. du hittar orginalinlägg och recept här



Pepparkaksfondan ❄



Chokladfondant! Kladdig och varm liten portionskladdkaka. Älskar. Är vad jag oftast slänger ihop om jag och Jonas snabbt vill ha något mysigt och gott :] För ja, det är himla enkelt att göra, går himla fort och är värkligen för jäkla gott! Och relativt nyttigt oxå för den delen. Nu under vintern har jag kört med en pepparkaksvariant, som är minst lika adgdffaskj god. Och smeten? Underbar!

 
- inlägget är favorit i repris sedan två år tillbaka. orginalinlägg och recept hittar ni här



Jul i vårt hus



Och våran lilla trea har blivit himla julfin. Riktigt Josefine-igt julpyntat och jag bara stormtrivs. Lite gammalt pynt från min gamla lilla etta, lite för mycket nyshoppat och en gnutta kärlek. Julmusik är det enda som spelas i högtalarna, allt ätbart är i julformat och även granen är nu på plats. Om bara snön skulle vilja krypa fram så skulle julkänslan vara på topp. 
 

 
Tomten där fick jag från min söta lilla farmor i år, den lilla söta granen hitade jag i en blomsterhandel och krukan och plastblommorna - ja, tyvärr det enda som lyckas överleva innanför mina väggar - är från Karlssons. Den bamsestora julstjärnan har jag snott från min mor och far, då vi alla var överrens om att den passade bättre hemma hos oss. Hehe. Den kommer från Mio i fjol. 
 


Klart som tusan även ljusstaken är julpimpad. Sötisen som hänger där hittade jag på Åhléns. 

 
Och så massa nya ljusstakar! Grisen är designad av Ernst Kirchsteiger. Åh, jag älskar grisar. Och adventsljusstaken plus pynt hittade jag även det på Karlssons. Lyx blandat med budget - jag älskar't. 
 

 

Friday, December 18 06:06

Friyay igen! Woho. Ett jobbpass väntar, därefter tänkte vi ta en snabbis (höhö, porrigt) på gymmet jag och min babe Emma och efter det rullar Jonas familj ner mot vår lilla stad. Vi tänkte bjuda på hembakad pizza där alla får slänga på sina favoritpålägg, lite hembakat julgodis, lite glögg och bara ha det allmänt gött. Fredagsmys i julformat helt enkelt! 
 
Ha en fantastisk fredag vänner ❤



Julig fikonmarmelad



.. i rawformat. För alltså, det är så himla smidigt, gott och alldeles underbart. Det är bara att mixa ihop lite torkad rukt, ev. blötlägga först om de är hårda, och så voilà! Kan verkligen inte komma på en endaste nackdel med detta underbara påhitt. 
 
 
Gott som topping på smoothien, gröten, sconesen, julbrödet eller pepparkakan. Mmmhh!
 


Raw fikonmarmelad

1 pkt à 200g torkade, ekologiska fikon
 

för ytterligare juligare smak

ngt krm kanel
och/eller
ngt krm pepparkakskrydda
 
1. Blötlägg fikonen i vatten i några timmar alt. över natten 2. Häll av blötläggningsvattnet - men spara det gärna 3. Mixa med en stavmixer till ett kletigt klet. Använd gärna en del utav blötläggningsvattnet för lösare konsistens 4. Släng ev. i lite pepparkakskryddor och mixa lite till 5. Förvara i tätförsluten gladburk i kylen



Saffron banana pancakes

 

Saffrans-bananplättar toppade med vaniljkesokvarg, frusna granatäpplekärnor, söta clementiner, torkade mullbär, kokoschips och kokosflingor. Och så en kopp julkryddigt te till det!




Saffrans-bananplättar

1 stor mogen banan
2 ägg
1 msk kokosmjöl
0.5 tsk bakpulver
en uns saffran
 
1. Mixa ihop alla ingredienser och låt stå ett litet tag 2. Stek till plättar i kokosolja!



 
 

Wednesday, December 16 09:32

Godmorgon finisar! Jag har sedan några veckor tillbaka kommit in i en extremt morgontrött period. Jag kommer lixom inte upp såpass tidigt som jag egentligen vill, och är relativt slö de första timmarna. Men det är bara att acceptera - ljusare tider kommer åter igen de oxå!
Lite städ, tvättvikning och annat sådant där måste-göras-grejer är gjort, ljus och stjärnor är tända runt om i lägenheten och frullen ligger gott i magen. Tänkte baka lite pepprisar innan jag sticker ut några timmar till min pållefjant. Insåg just att det är min sista lediga dag innan julafton, så tänkte att jag skulle försöka få in så mycket förberedande ting som möjligt idag ändå. 
 
Ha en fantastiskt fin onsdag vänner ❤



Pepparkakskryddor




I min kryddhylla finns det alltid en burk pepparkakskryddor juletid. Ja, för att smidigt kunna sätta pepparkaks smak på.. typ allt. Pepparkaksgröt, pepparkakssmör, pepparkaksmugcake, pepparkakor, mjuk pepparkaka, kladdpepparkaka, pepparkaksfudge, annat julgodis och andra roliga ting.  Det finns visserligen redan färdigt att köpa i kryddpåse i butikerna för latmasken. Men jag tycker som vanligt att det både är mysigare, lyxigare och känns godare när man gör sitt eget. Och är det inte svårgjort och dessutom har lång hållbarhet - ja, då finns det ju knappt någe snack om saken. Och visst tusan tänker jag bjussa på receptet, ifall ni där hemma missat denna smidiga blandning och är sugna på att göra: 

 
 

Pepparkakskrydda

 
4 msk äkta kanel*
4 msk ingefära
2 msk kardemumma
2 msk nejlka
 
1. Blanda ihop alla ingredienser och voilà!
 

 
* Äkta kanel: Ja, visst är det sjukt att inte all kanel är äkta? Eller åtminstone majoriteten. Jag har skrivit lite kort om äkta kanel här. Jag använder Urtekram's Äkta Kanel som jag bl.a hittat i min mataffär - men Urtekram har även en kassia-variant, så se till att den heter just 'Äkta kanel'. Hittar du ingen äkta, så kan du absolut köra på 'vanlig' - du blir självklart inte döende - du hittar äkta kanel hos Vitapost här



No request is too extreme when you wish upon a star, as dreamers do



Lyxig pepparkaksgröt toppad med vaniljkräm, hemgjort äppelmos recept och blåbär. En lussebulle bakad på dinkelmjöl, kokosolja och agavesirap. Och så en kopp grönt chaite till det!


 
- en favorit i repris från 2013, som jag publicerade först förra julen. orginalinlägg och recept hittar ni här



Det är bara jul en gång om året

Jag skrev ett liknande sådant här inlägg för två år sedan här, men jag tycker inte att det skadar att dra till med ett liknande i år igen. För jag vet att det finns så många där ute som möter julen med ångest, precis som jag gjorde för flera år sedan. 
 
Det är bullar hit, det är kakor dit, chokladbitar hit och så en jäkla massa julmat. Men ja, det är det som är julens smaker vänner. Och visst är de förjäkla underbara? Jag lovar att det ger mer ångest att hålla sig borta från den där bullen, än att faktiskt äta den. 
 
pics: pinterest - ni hittar min samling med jul-inspo här
 
 
Att "unna sig" gör så himla lite i det stora hela. Det är inte vad vi käkar på julen som gör skillnad, utan det är balansen året runt. Och inte bara balansen kring maten, utan även dina egna tankar och hur du lever spelar in. Det är inte hälsosamt att bråka med sig själv. Dessutom brukar man ju faktiskt säga att 80/20 är den hälsosammaste metoden. Det vill säga att en femtedel av maten är "skräp", medans resten är bättre mat. Och lixom julen är bara en tolftedel av hela året. Hajjar ni poängen? 
 
Så har några dumma hjärnspöken hållt dig borta från att njuta hittils, så tycker jag allt att du ska trotsa dem idag. Det är ju trots allt lucia!



Granatäppleglögg - hemkokt, hälsosam och alkoholfri



Glögg. Alltså, jag skulle nog kunna fördricka mig på det juletid. Stark som alkoholfri, röd som vit, och självklart med en massa mandlar och russin i. Fick ett ryck och ville prova göra egen glögg i år. Dels förmysighetens skull, och dels för att man vet exakt vad som är i. Men inte tusan trodde jag att det skulle vara så himla enkelt som det var. För det är verkligen busenkelt. Och dessutom så går det på några få sekunder. Denna underbaring har vi hunnit koka redan två gånger i år. Det kommer bli fler, och jag tänker självklart prova fler varianter! Hemkokt glögg is the shit. 

 
 

Granatäppleglögg

orginalrecept: ica
ca 6 dl
 
5 st apelsiner
2 dl frusna granatäpplekärnor
4 stjärnanis
2 pomeranskal
1 kanelstång
0.5 dl agavesirap
0.5 dl sötströ 
- alt. valfri sötning
1 dl vatten
 
1. Pressa apelsinerna i en kastrull och släng i resten av ingredienserna 2. Värm plattan och låt glöggen småsjuda lite i 5-10 minuter 3. Ta bort från plattan 4. Servera alt. låt svalna och häll upp i tätförslutna flaskor och förvara i kyl
 

 

Saturday, December 12 16:42

Ledig lördag. Härligt värre. Startade dagen med en julig frulle framför Pelle Svanslös tillsammans med min bästa Emma. Det satt himla perfekt. Därefter en sväng på stan med ett bra gäng kassar julpynt. Som om jag inte redan hade tillräckligt? Haha. Och så en sväng till optikern. Fasiken vad värt. Mina ögon ligger tydligen på -3.25 och jag har gått med mina -2.5 linser. Inte konstigt att en kännt sig snurrig och med en lätt huvudvärk på sistone. Jävla ögon, haha. Men, nu är det tillrättat och jag känner äntligen igen folk på avstånd igen! Härligt värre. 
En pw i det fina vintervädret i mina nya Stronger tights på det. Och nu är det dags att sticka på 19-års kalas för min lille favvo-kusin. Eller tja, lille och lille.. Innan det är dags för julkalender-mys och sleepover med min bästa Frida. Kalas-lördag.
 
Hoppas ni får en fortsatt finfin lördag vänner!



Raw peanut butter cups bites



Sött, salt, jordnötigt, chokladigt. Vem älskar inte lixom? Och i all-naturlal och dessutom raw-format dessutom. Inte nog med det så är de även litegranna proteinboostade. Lixom, både knopp och kropp får sig en dans. Kalasfint ju. Det tycker då jag det iallafall. 



"Det godaste du har gjort" sa farmor. Tja, kanske inte riktigt. Men de var verkligen något att hänga i julgranen! Och tja, det skulle ju bli jäkligt fint bokstavligt. För hur gott är inte dessa som julgodis? Underbart, jo!

 

Raw 'peanut butter cup' bites

 
2 dl mandlar
1 dl cashewnötter
8 st dadlar
3 msk raw kakao
1 msk chiafrön
2 msk ärtprotein
himalayasalt efter smak*
 
1 dl jordnötssmör
8 st dadlar
2 msk kokosolja extravirgin
1 krm vaniljpulver
 
valfri choklad
- mörk, raw, hemgjord eller kanske ljus
torkade mullbär
kokoschips och flingor
 
1. Mixa nötterna till ett mjöl 2. Mixa dadlarna för sig själva till ett kletigt klet 3. Mixa ihop alla ingredienser till botten 4. Tryck ut botten på ett bakplåtspapper i en valfri form/matlåda 
5. Mixa ihop alla ingredienserna till fyllningen. Lättast är faktiskt att börja med daldarna och köra de för sig 6. Tryck ut jordnötskletet över chokladbotten
7. Smält chokladen över vattenbad 8. Ringla över chokladen på barsen och strö över mullbär och kokos 9. Ställ in i kylen för att gotta till sig och skär sedan upp i sådana där alldeles lagom portionsbitar
 



Men tomten och bocken vi lämnat vid vår spis, de ville inte resa från vår pepparkakegris

 
Pepparkakor har visserligen aldrig varit en stor last för mig. Däremot degen. Alltså d e g e n. Åh, vad jag älskar. Med andra ord har jag alltid älskat pepparkakssmak. Och på senare tid har jag faktiskt lärt mig älska de hårda små godingarna oxå. Vad fel det lät btw, haha. Ja, jag har väl kärat ner mig i dem oxå. Och främst i dessa härliga, som kommer från bästa Hanna
 
 
- inlägget är favorit i repris. ni hittar orginalinlägg och recept här



Te-adventskalendern - Doppa fram till dopparedan



Alltså hur jäkla gó är inte denna? Fick den bl.a. i födelsedagspresent av mina tjejor. They know me. Går inte och lägger mig utan min kvällskopp te. Det är liksom finaste avrundningen på dagen, och dessutom rätt avkopplande. Och vissa morgnar slår te-suget ut kaffe-suget. Skulle lätt kunna säga att en kopp te om dagen gör gott för magen! För ja, så funkar det faktiskt för mig. 



Ni ser ju bara! Spännande namn. Och bakom den väntar underbara jäkla smaker i fina kombinationer. Mina favoriter hittils har varit Limefära'n - jag har lixom tok-kärat ner mig i ingefära på sistone och nästintill blivit beroende, Mintkyss och Pomander - en julig, fin kombination av apelsin och nejlika. 
 


Alla te'er är ekoligiskt odlade och gjorda på riktiga ingredienser. Dessutom får man en liten fin text på varje liten påse. Faktiskt riktigt skojiga och härliga om jag ska vara ärlig. Skulle gärna ha skrivit ner dem alla om jag bara hade tänkt på det. Ett gäng ligger ju sorligt nog nu mera i soppåsen. 

 
Den är köpt på en inredningsbutik som heter Boligheter här i lilla Västervik, men du kan även klicka hem den här. Fast du får ju dricka i kapp några koppar då - men vem tusan skulle klaga på det! 



It's the most beautiful time of the year, lights fill the streets spreading so much cheer

 

Lussebullsgröt, vaniljkräm, russin, mandlar, vaniljte & apelsin.
 
Alltså ni hör ju bara.. perfekt såhär juletider! Hos mig är det iallafall julfrullar i olika former varje dag! Och så julkalendern på det. Helt jäkla perfekt. 
 

- favorit i repris från 2013. ni hittar orginalinlägg och recept här



Allt för hälsan-mässan

Slänger upp några bilder från min och Emmas Stockholmstripp härom helgen. Närmare bestämt 27-29 november. Jag råkar dock ha för mycket bilder, och lite för mycket fina stunder, för att få ihop dem på ett och samma inlägg. Så vi startar med fredagen: Allt för hälsan, Fitnessfestivalen och Acadermia i ett. Kalasfin kombo ju!



, vi hittade självklart till bästa Freddys's montrar (de hade en med nyheter och en med utförsäljning). det enda jag fick med mig var dock ett par - super sköna och supersköna - skor för ynka 80 spänn. för lixom, vadtusan, min plånka hatar redan mig för alla Freddy wr.up's, haha!


, lite Labellamafia! i specialexemplar. jag hittade dock inga favoriter i min egen storlek, men Emma fick hem ett par supersmarriga tights!


, käkade en hälsotallrik till lurre! kanske inte den härligaste jag sett, men det bästa och godaste vi hittade till bra pris. och en ska ju fasiken inte klaga ändå!


, vi smakade på allt vi kom över. drickbart som ätbart. behöver jag ens säga att vi inte var kompisar med våra magar när vi gick därifrån? men äh, vadtusan, det var det värt! har man chansen att hitta nya favvisar, så får man ta den smällen [;

, vi missade dock alla föreläsningar vi velat gå på. men vi fick se lite poledance inför sm iallafall. det ganska så fränt att kika på!
 

Friday, November 27: Allt för hälsan

Tidigt på fredagsmorgonen satte vi oss i bilen och styrde upp mot Stockholm. Allt för att få ut så många timmar som möjligt på Allt för hälsan-mässan. Vi traskade omkring, inspirerades, smakade, pratade, hittade nytt och hittade gammalt och hade några förjäkla bra timmar. På kvällen, när far min och lillasyster hade landat, så styrde vi ihop tacos, drack te och käkade choklad. Äkta fredagsmys med andra ord!



Stronger gör det igen / Holiday Collection

 
Älskade märke. Strongers grymma grabbar har fått till det ännu en gång. Som om det inte vore nog med allt snyggt vi redan fått sett (och lägga vantarna på) lixom. Ett nytt gäng snygga träningsklädes-plagg hamnade i den nya kollektionen Holiday Collection som släpptes igår. Farligt, farligt! Har ni missat? Ta en kik vettja! Kanske hittar ni, precis som jag, någon favorit. Eller kanske två, tre, fem.. Snöleopard-tightsen är iallafall påväg hem till mig kan jag säga! Och jag hade gäna klickat hem Aloha tightsen med. De andra godbitarna kommer i lager senare, och det är stor chans att de åker med posten ner till mig då med. 
 
 
 
Snow leopard tights - here // Snow leopart hoodie - here, in stock on december 21 //
Aloha long sleeve - here, in stock in january // Aloha tights - here
 



Mjuk pepparkaka ❆



Mjuk, saftig, söt och framförallt: pepparkakig! Klår hård pepparkaka i hästlängder om ni frågar mig. Detta är utan tvekan min favoritkaka juletid! Vi får se hur många mjuka pepprisar jag lyckas skicka in i ugn i år!


 
 
- inlägget är favorit i repris. orginalinlägg och recept hittar ni här
 

 
 

Saturday, December 5 18:51

Lördag och livet är gött. Jonas sov i sin hemstad inatt, så igårkväll bjöd jag över två av mina girls på lite fredagsmys framför idol. Vad tycker ni om finalen? Jag har visseligen inte följt Idol i år, och är dessutom tondöv, men jag fick ändå en jäkligt bra blick över det hela igår tycker jag. Jag må hålla med om att Amanda var grymmaste stjärnan, men jag tyckte ändå att Martin gjorde vinnarlåten bäst. Lixom, den ville jag ha på min Spotify. Så det gjorde mig inte alls något att det blev som det blev. 
Idag stod jobb på schemat och sen har jag hunnit med att träffa Frida över en pw-dejt. Alltid lika gött. Men nä, nu hörrni, nu är det dags för mig att bege mig bort till Tess på inflyttningsfest! 
 
Ha en kalasfin lördag vänner! ❤



Skämmer bort mitt hem lite



.. med Lily's Eco clean. Naturliga, hälsosamma, veganska städprodukter. Sedan en tid tillbaka har jag bara städat med naturligt skit. Såpa, citron och mirakeltrasor är något jag en tid använt flitigt. No chemicals needed lixom. Och så även dessa godingar för lite gó variation ↑ Jag upp ögonen för dessa godingar när Bodystore skickade golvmedlet till mig i våras. Jag vart totalkär och bestämde mig för att klicka hem fler produkter. Idag använder jag allrengöringsprayet, golvmedlet och toalettrengöringen. Det känns både pigg och fräscht och enkelt lixom. 

 
Varför kemikalfritt? Jag tyckte mig faktiskt känna av hur illa städprudukter kan påverka hälsan i längden när jag jobbade med städ en period i mitt liv. Nu tror jag inte att man dör av lite skit, men i mitt hem städar vi iallafall med naturliga grejer. Och det känns riktigt jäkla bra. 
 

 
Vill du oxå skämma bort ditt hem - och dig själv - lite, så hittar du alla Lilly's Eco clean produkter här. Det skulle ju kunna vara en alldeles kalasbra julklapp till hemmet. 



Veckans inspirationskälla hos Cilla, Leva länge

Denna vecka är det jag som står som inspirationskälla på Cillas blogg Leva länge. Jag vart himla glad när jag fick frågan om att vara det. Inte bara för att detta faktiskt är min gamla svenskalärare från högstadiet. Eller tja, iallafall i årskurs 9. Utan även för att jag vet att hon där bakom är en grym jäkla kvinna och även hon en inspirationskälla på många sätt och vis. Jag tipsar verkligen om att kika in på hennes blogg om ni inte gjort det förr!
 


"Den här veckan är det en av mina före detta elever som får ta plats som veckans inspirationskälla. Jag träffade Josefine när jag arbetade på högstadiet i Västervik för några år sedan och jag minns henne väldigt väl. Hon är en sådan som jag ville vaka extra över och som jag sedan följt genom åren lite på avstånd. Jag är otroligt glad att hon vill berätta sin historia för oss här idag. Hon är en kalasfin tjej och hon är en otroligt viktig förebild för många människor, ung som gammal, som lever med samma problematik som Josefine tidigare gjorde."

 
"Faktum var att jag skulle dö, förr eller senare, om jag fortsatte på det viset. Min kropp hade redan varnat mig tusentals gånger. Jag fortsatte mer eller mindre att sträva emot den, istället för att kämpa med den fullt ut. Men samtidigt som jag vägrade acceptera att jag var tvungen att vända på det hela, visste jag någonstans innerst inne att det var det som behövdes. Det var dags att ta tag i det helt enkelt. Våga leva lite mer, dag för dag. Våga utmana mig själv lite då och då, bryta det som var läskigt eller förbjudet."
 

 
Ni kan läsa hela mitt inlägg, där jag öppnar mig om min historia och sjukdom, på hennes blogg här
 
 
 



Vår kallaste, men ändå varmaste tid är här

Vår kallaste, men ändå varmaste tid är här. Jag mår bra i hela själen av att tänka på julen. Det är så jag ryser när jag kollar på vintriga bilder. En sådandär härlig rysning ni vet. Våran allra mörkaste tid ljusar genast upp en annars grå tid. Det blir som den kallaste och varmaste månaden på samma gång. Så mycket kärlek, så mycket gott, så mycket mysigt och så mycket fint.
 

Hamnar näsan i fight varje gång någon klagar på snö. Lixom why?! 1. Ta på dig kläder. En mössa och vantar gör sjukligt mycket 2. Se det fina i det hela. Tänk på hur mörkt, grått och blaskigt det skulle vara utan denna underbara vita snö. Ja, look on the bright side helt enkelt. 


Jag tänker snöiga ridturer med pållefjanten. Att hoppa fram tillsammans på ett fält med några decimeter orörd snö. Att sätta sig i en pulka på släp efter hästen och bara vänta på att man ska slå runt och få snö i hela ansiktet. 



Jag tänker på att gå till pulkabacken. Åka fort uppifrån toppen och känna sig som fyra år igen. Pausa och göra snöänglar och kullerbyttor i snön.




Jag tänker på att pynta lägenheten full med julpynt. Gammla favoriter samt nya funna ting. Och kanske lite ihoppysslade, personliga, roliga saker oxå. Tomtar. I vitt och grått vill jag att det mesta ska gå. I de färgerna finner jag julstämningen bäst!



Jag tänker på varma drycker. Te, kaffe, varm choklad och glögg. Något på morgonen, något under dagen och något på kvällen. Och kanske en extra kopp här och där. Gärna med något juligt tilltugg till!


 
Jag tänker på julens alla smaker. Kanel, apelsin, saffran och nejlika.. De är tamigfasen svårslagna. Och så får vi inte glömma choklad. Jag kommer låta mig svämmas över med dessa innan julen är slut. 


 
Jag tänker på julshopping. Förbereda klappar, önska sig klappar, köpa nytt fint till lyan och sedan gå på mellandagsrean. Ja, intekonstigt att januari är våran fattigaste månad. 



Jag tänker på att boka en dejt i skidspåret med mamma. Att bara glida fram, kämpa lite och slappna av på samma gång. Andas. Detta år måste vi fasiken komma ihåg att ta med oss en ryggsäck med kaffetermos, fika och en filt. 


 
Jag tänker på julklappsspelet. Att dra ihop ett gäng, låta alla shoppa några klappar för en viss peng, kasta tärning och sedan fightas om de populäraste klapparna. Även att jag brukar ha tur i spel, så har jag aldrig lyckats vinna den där fighten. 

 
 
Och framförallt så tänker jag på julafton. Självaste julafton. Att dra ihop släkten, käka gott tills man har matkoma, titta på kalle anka, få besök av tomten, öppna klappar och dricka glögg. 
 
 
 

 

Precis som jag skrev häromdagen när jag publicerade ett inlägg med inspiration funnet på Pinterest här, så tänte jag även posta ett inlägg med julinspiration från eget liv genom egna bilder. Och det är precis vad jag har gjort. Ni hittar alla mina inlägg från tidigare juletider här
 



Jag vill ha snötyngda hus, tusentals ljus, kulörta kulor i drivor ❄



Saffransbananplättar med kokoskesokvarg, pepparkakssås, lingon-chiamarmelad recept och frusna lingon. Och så kaffe med mandelmjölk till det! Smarrigt värre!

 
Bananplättar med saffransmak, vad tros? Jag måste säga att det är en dunder pimpning såhär juletid. Helt jäkla underbart. Och tillsammans med pepparkaksås och syrliga lingon? Perfektion skulle jag nog säga. Hade en mer tid i världen så skulle jag käka detta till frulle minst varannan dag december ut. Utan tvekan. 
 

 
inlägget är favorit i repris från förra året. ni hittar orginalinlägg och recept här



Raw rocky road fudge

 
December rullar in, och därmed alla juliga ting, Tänkte blanda december med favoriter från förra året, samt ett gäng nya godingar. Vi börjar med lite favoriter, eftersom vi inte hunnit leva så mycket december än. 
 
 
Som dessa Rocky road fudge jag slängde ihop några gånger förra året. Och de kommer självklart finnas hemma som julgodis i år med. Solklart. 
 

 
 
- inlägget är favorit i repris. ni hittar orginalinlägg och recept här