Raw blueberry cheesecake

 
Fika. Ett utav jordklotets härligaste påhitt. Rawfood fika? Nog jordklotets härligaste påhitt. För tänk att få bjuda över en kär kompis, bjuda på något porrigt smarrigt, snacka skit och samtidigt låta kroppen matas med fina ting. Allt från naturen och med dunderbra näringsvärden. Det är härligt. 
 
 
Medans jag rider har mamma plockat blåbär i skogen runt om på sistone, vilket har resulterat i en hel drös med blåbär. Jag var ju bara tvungen att baka något lyxigt på dem! Så ramlade jag över denna goding och var så himla tvungen att prova. Fifflade om lite i receptet och lade till en extra blåbärstopping. Sen behöver vi ju inte nämna att min stavmixer sa poff och att jag kom försent till min körlektion p.g.a denna. Eller p.g.a den tidsoptimist och hoppsan-hejsan-person jag är? Men det kvittar, för resultatet var det värt! Och det gjorde ju faktiskt att jag införskaffade mig en ganskasåmycket starkare stavmixer denna gång. Och det ville jag ju ändå ha! Så vi tackar även kakan för det. 
 
 
Bjöd över min bestie Frida för balkonghäng i kvällsolen med varsin bit utav denna goding. Och jag måste bara säga att denna kaka är himla fin. Söt, fräsch och blåbärig. Perfekt året runt med andra ord! För att inte nämna schysst mot både kropp, knopp och levande varelser där ute. Kan ju inte bli så mycket schysstare! Det tycker iallafall inte jag. 
 
 

  

Rå blåbärscheesecake

orginalrecept: vegoteket
 

Botten

3 dl mandlar
8 st färska dadlar
0.5 tsk örtsalt
lite kanel
 

Cheese'en

6 dl cashewnötter
1.5 dl extra virgin kokosolja 
1 dl raw agavesirap
2 dl blåbär
1 citron
1 krm vaniljpulver
1 krm örtsalt
 

Gelélagret

2 dl blåbär
0.5 dl raw agavesirap
1 tsk kokosolja extra virgin
pyttelite limesaft
2.5 msk chiafrön
 
 
1. Lägg cashewnötter i blöt kvällen innan eller åtminstone 4 timmar före det är dags att göra kakan 2. Börja med att mixa mandlar och pekannötter tillsammans med dadlarna 3. Smaka av med salt tills du tycker det känns lagom. En halv tesked kan vara lagom 4. Tryck ut röran till en platt botten i en kakform med löstagbar kant 5. Ställ in i kylen medan du fortsätter med fyllningen
5. Häll av vattnet från cashewnötterna som har legat i blöt. Skölj av, låt de rinna av och häll sedan i mixern tillsammans med resterande ingredienser, förutom blåbären 6. Mixa en bra stund, lite beroende på hur bra mixer du har, tills du har en slät och fin smet. Det ska helst inte kännas grynigt 7. Häll halva smeten över bottnen 8. Tillsätt blåbären tillsammans med resterande smet i mixern och mixa en stund till 9. Smaka av och se ifall du tycker att den behöver vara sötare 9. Häll i blåbärssmeten i kakformen och smeta till med en slickepott 10. Ställ in i frysen
11. Tina blåbären som ska vara i översta lagret, om du ej använder färska 12. Mixa ihop alla ingredienser utom chiafröna 3. Blanda i chiafrön 4. Låt svälla till sig lite i kylen innan du även häller de som topping öve kakan 5. Låt kakan stelna till sig i frysen minst fyra timmar
 
Obs! Ta fram kakan en timme innan servering. Jag tycker det blir himla fint att ställa en uppskärd bit i kylskåpet på jobbet, där håller den sig lagom härlig till den ska ätas. :]

KOMENTERA ?



Namn

Mail

URL/Blogg
Latmask!


Trackback